Aproximativ 50 depersoane au participat aseară la un protest care a avut loc în fața Prefecturii Cluj. Oamenii și-au scandat nemulțumirile vizavi de valul de scumpiri.
Participanții au anunțat că în zilele următoare marșul se va organiza și pe străzile dinj centrul orașului.
„Marșul Nemulțumirii de la Cluj va trece pe câteva străzi centrale ale orașului. Ai și tu facturi care te revoltă? Adu-le să le aruncăm împreună la gunoi. Marșul se va opri la un moment dat pentru a le arunca într-un tomberon”, se arată în anunțul inițiatorilor protestului.
Oamenii au strigat: „Totul este prea scump! Utilități/locuințe/alimente!”, „Scumpirile la noi, profitul e la voi”, „Locuințe sociale, nu militarizare”, „Gata cu gazul”, „Locuințe, nu umilințe”, „e-ON, e-ON, te vrem la tomberon”, „Schimbați macazul, nu scoateți gazul!”, „Petrom și RomGaz ne aduceți la necaz!”„Toate partidele, aceeași mizerie!”, „România nu uita, suferința e a ta”!
Cei care s-au aflat la microfon au acuzat societățile care furnizează energia electrică și gazele că ar fi făcut „un profit dublu sau triplu” pe spatele oamenilor simpli.
„Responsabilitatea pentru creșterea prețurilor nu e a noastră. Deci este nedrept să ni se ceară să ne reducem nevoile și să alegem să trăim în austeritate. Politicienii ne spun că zilele bogăției sunt pe terminate. Ne învață cum să facem economii. Să le spună asta celor care se îmbogățesc de pe urma scumpirilor. Este revoltător că îmbogățiții nu vor să plătească taxe pe măsura câștigurilor făcute. Criza prețurilor se adună peste vechea criză a locuirii. Chiriile, dobânzile mari la credite imobiliare și lipsa de locuințe sociale ne aruncă în stradă. Este inacceptabil ca în același timp politicile să sponsorizeze băncile și speculanții imobiliari. Ei ne spun să rezistăm la frig, la foame, la lipsa de locuințe. Suntem nemulțumiți că în loc să investească în servicii publice, statul investește banii noștri în militarizarea țării. Iar pe noi ne împinge într-o nouă austeritate”, se arată în chemarea la protest.
Ce au cerut protestatarii:
- costurile utilităților să nu depășească 20% din veniturile salariaților;
- salariile și pensiile să crească pe măsura costurilor traiului;
- reducerea și plafonarea prețurilor de pe piața energiei, la alimente si la locuințe;
- creșterea numărului de locuințe sociale în funcție de nevoile reale;
- reglementarea chiriilor.