Încă se mai practică licitaţiile cu preţ de dumping. În situaţia în care Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice a organizat licitaţia ”Planul pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor în bazinul hidrografic Someş Tisa” estimată la suma de 1.350.000 de lei, firma Aquaproiect a câştigat licitaţia respectivă oferind jumătate din suma pusă la bătaie: 705.000 de lei!  Această societate este sprijinită de pesedişti, acţionarul principal al Aquaproiect, Liliana Drăgan, fiind asociată cu fiul unui ex ministru PSD al Mediului, Aurel Constantin Ilie.

 

În august anul trecut, Ministerul Mediului a organizat o licitaţie pentru realizarea unui ”Plan pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor în bazinul hidrografic Someş Tisa”. Autoritatea contractantă a estimat că aceste lucrări valorează 1.350.000 de lei, chiar dacă indiferent de măsurile care se iau, defrişarea zonelor împădurite din bazinul Someş Tisa va cauza implicit inundaţii care nu vor putea fi controlate.

La licitaţie a participat şi SC Aquaproiect, care a şi câştigat contractul cu aproape jumătate (705.000 de lei) din suma estimată de Ministerul Mediului.

Firma Aquaproiect este deţinută de Apa Proiect SRL şi administrată de DELEANU SANDA, DRAGAN LILIANA IOANA, HORTOPAN ION, DRAGAN IOANA IULIA şi STACESCU ALEXANDRU DANIEL. În cadrul firmei Apa Proiect, pachetul majoritar de acţiuni este deţinut de Drăgan Liliana Ioana, care şi administrează firma, şi de Ilie Dan Lucian, fiul unui fost ministru al Mediului, Aurel Constantin Ilie. Fostul ministru, a fost şi senator în legislatura 1996-2000 ales în judeţul Maramureş pe listele partidului PDSR şi deputat în legislatura 2000-2004, ales în judeţul Maramureş pe listele partidului PSD. El a îndeplinit mai multe funcţii publice fiind, pe rând, ambasador al României în Rusia, ministru al Apelor Române, membru în Consiliul Naţional al Apelor.

Astfel, este lesne de priceput cum o asemenea reţea de relaţii pot duce la câştigarea de licitaţii pe bandă rulantă de la Ministerul Mediului. Reprezentanţii Aquaproiect nu au putut oferi detalii reporterilor Gazeta de Cluj în legătură cu modul în care firma a câştigat licitaţia respectivă cu jumătate din suma estimată de autoritatea contractantă.

 

Cum a fost preluat Aquaproiect

Conform mai multor dezvăluiri apărute în presă, în 2001 directoarea „Aquaproiect”, Liliana Ioana Drăgan, a înfiinţat  SC Apaproiect SRLcare urma să devină societatea de management pentru „Aquaproiect”. După un an de zile, în 2002, Ministrul Apelor şi Protecţiei Mediului, Florin Stadiu, a declarat că s-au alocat 3.000 de miliarde de lei pentru lucrări de gospodărire a apelor, iar în acelaşi an printr-un act notarial de succesiune, „Apaproiect”, sereleul controlat de fostul ministru Aurel Constantin Ilie, a intrat în posesia a 61,5% din acţiunile de la „Aquaproiect”.

În 2002, Apele Române au decontat lucrări executate de Aquaproiect în valoare de 80 miliarde de lei vechi, iar în anul următor Aquaproiect a încasat pentru comenzile de la Regia Apele Romane 120 miliarde de lei vechi.

 

Probleme cu Hrebenciuc

În 2005, Directorul societatii Aquaproiect, Liliana Dragan, a fost audiat de procurorii anticorupţie care anchetau modul în care s-au efectuat lucrările de îndiguire din zonele afectate de inundaţii. În bazinul Argeş-Vedea care cuprinde o bună parte din Sudul ţării, judeţele unde s-au produs inundaţiile de Paşte, Aquaproiect a fost ”răsfăţata” contractelor publice. Împreuna cu Primul Meridian – firma conduse de Ciprian Dinu Glonţ – au luat un contract de peste 12 milioane de lei pentru cartografierea cursurilor apelor din cele 12,3 milioane disponibile.

Aquaproiect este un fost institut care a ajuns pe mâna unor apropiaţi ai fostului preşedinte Ion Iliescu, dar şi al liderului PSD, Viorel Hrebenciuc. Despre implicarea directă a lui Victor Hrebenciuc în cârmuirea Aquaproiect a mărturisit şi Ion Vrânceanu, un fost acţionar al firmei şi asociat al lui Corneliu Iacubov la societatea băcăuană Vradicor.

În declaraţiile date la DNA, în dosarul în care  Iacubov a fost condamnat cu executare, în 2012, pentru spălare de bani şi delapidare la şapte ani de închisoare, martorul Ion Vranceanu a mărtusit procurorilor că a fost forţat de Viorel Hrebenciuc şi de Corneliu Iacobov să-şi vândă acţiunile de la “Aquaproiect”.

“M-au obligat să cesionez acţiunile unei rude a ministrului Mediului, Aurel Constantin Ilie, la un preţ derizoriu, promiţându-mi că în 2003 îmi va da în concesionare barajul de la Valea Uzului. Mi-au zis: “Măi, băiete, asta-i societatea unde au lucrat domnul preşedinte Iliescu şi actualul ministru al Mediului, Aurel Constantin Ilie; dacă nu o vinzi, vei avea mari probleme. Eu n-am acceptat. După aia m-a chemat domnul Ilie, înainte de a pleca la Moscova ambasador, era ministru. Mi-a spus: “Gândeşte-te bine, cât domnul Iliescu e preşedintele României, sub nici o forma n-ai să scapi dacă n-ai să vinzi această societate”, a declarat acesta în faţa procurorilor.

 

Contracte Aquaproiect

-Planul pentru Prevenirea, Protecţia şi Diminuarea Efectelor Inundaţiilor în bazinul hidrografic Olt (Licitaţie deschisă, 4 septembrie 2006 – 21 noiembrie 2006) a fost câştigată de consorţiul format din Aquaproiect – Cornel&Cornel – Universitatea de Tehnică de Construcţii–30.582.461 lei

-Contract Evaluare Strategica de Mediu SEA a fost câştigat de SC Aquaproiect SA – 38.970  de lei

-Contractul Scenarii de amenajare şi Măsuri de prioritizare  a fost câştigat de SC Aquaproiect SA – 604.838 lei (0,00%)

-Consorţiul Aquaproiect şi Cornel&Cornel  a câştigat licitaţii de 6,8 milioane de euro de la Administraţia Bazinală Someş-Tişa.

În total, de la Administraţia Someş-Tisa consorţiul SC Aquaproiect SA – SC Cornel & Cornel Topoexim SRL Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti a câştigat 27.829.085 lei

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here