Congresul convocat de PNL pentru luna aceasta în scopul desemnării viitoarei conduceri a liberalilor împarte partidul în două tabere: cea a partizanilor lui Călin Popescu Tăriceanu şi cea care îl susţine pe Crin Antonescu. Tăriceanu poartă discuţii cu liderii liberali din ţară ca să-şi atragă aliaţi. Antonescu vrea să devină preşedintele PNL pentru a candida şi la alegerile prezidenţiale. Clujul merge pe mâna lui Tăriceanu, alături de majoritatea  judeţelor din Ardeal

Preşedinţia Partidului Naţional Liberal este disputată anul acesta de către Călin Popescu Tăriceanu şi  Crin Antonescu. Fostul premier are în spate deja un mandat în această funcţie. Crin Antonescu este vicepreşedinte al PNL şi a fost deputat din  1992 până anul trecut, când a câştigat la alegerile pentru Parlament un mandat de senator. La alegerile pentru conducerea liberalilor îşi anunţase, iniţial, candidatura şi vicepreşedintele PNL Ludovic Orban, dar acesta a declarat, săptămâna trecută, că pentru acest mandat îl va susţine pe Crin Antonescu, urmând ca la viitorul congres să candideze.

“Vreau să mă bat cu Băsescu”

Vicepreşedintele PNL Crin Antonescu a susţinut, într-o emisiune televizată de săptămâna trecută, că este mult mai potrivit pentru conducerea Partidului Naţional Liberal decât Călin Popescu Tăriceanu pentru că el vrea să “se bată” la alegerile prezidenţiale. “Nu atât pentru ocuparea fotoliului de preşedinte, cât pentru ca România să aibă un alt preşedinte. Călin Popescu Tăriceanu nu a oferit o variantă partidului. Eu cred că ofer această variantă”, spune Crin Antonescu.  O parte din organizaţiile existente în ţară şi-au anunţat deja susţinerea pentru vicepreşedintele PNL. Astfel, organizaţiile din Iaşi, Braşov, Hunedoara sau Maramureş şi-au comunicat  intenţia de a-l susţine pe Antonescu la Congresul pentru alegerea preşedintelui PNL. Şi vicepreşedintele PNL Ludovic Orban este de partea lui Crin Antonescu. Iniţial, acesta îşi anunţase propria candidatură pentru aceeaşi funcţie, dar, săptămâna trecută, a trecut de partea colegului său şi a renunţat la bătălie.

Susţinătorii lui Tăriceanu

Pe de altă parte, presa centrală relata, tot săptămâna trecută, că actualul lider al PNL, Călin Popescu Tăriceanu, ar fi purtat discuţii cu mai mulţi lideri de filiale pentru a-şi asigura voturile la Congresul programat pentru luna în curs. Astfel, săptămâna trecută, fostul premier s-a întâlnit cu reprezentanţii a 24 de organizaţii din ţară şi, conform presei centrale, a reuşit să obţină sprijinul a 768 de delegaţi din totalul de 1.200. Printre organizaţiile care îl propun pe Tăriceanu se numără Bihorul, Buzăul, Ilfovul, Vâlcea, Bacăul, Vasluiul, Gorjul, Constanţa, Galaţiul, dar şi filialele din Ardeal, printre care se numără şi organizaţia Cluj.

“Tăriceanu a avut performanţe”

Preşedintele PNL Cluj, Marius Nicoară, confirmă faptul că organizaţia de la Cluj va susţine candidatura lui Călin Popescu Tăriceanu la Congresul ce va avea loc luna aceasta. “Există o hotărâre a Biroului Permanent Judeţean al PNL Cluj, prin care s-a decis că va fi susţinut Călin Popescu Tăriceanu pentru un nou mandat de preşedinte al PNL”, spune senatorul clujean. În ceea ce priveşte motivele pentru care s-a luat această decizie, Nicoară afirmă că acestea sunt legate de performanţele pe care Tăriceanu le-a avut în calitate de premier. “Tăriceanu a avut performanţe excelente în PNL. Este pentru prima dată după 1990 când PNL, fiind la guvernare, a intrat cu 17 procente şi a ieşit cu 20. Şi acest lucru, în condiţiile în care Partidul Naţional Liberal a fost atacat în perioada respectivă din interior de către cei care au format ulterior Partidul Liberal Democrat, din exterior chiar de către partenerii de guvernare, Partidul Democrat, şi a fost atacat şi din opoziţie de către PRM, dar şi de PSD. În timpul guvernării “Tăriceanu”, România a avut parte de cea mai mare creştere economică înregistrată după Revoluţie, să nu mai vorbim de locurile de muncă create în cei patru ani de Guvernare”, ne-a declarat preşedintele PNL Cluj.

Hunedoara ţine cu Crin

În ceea ce priveşte susţinerea de la nivelul filialelor din ţară, Marius Nicoară este de părere că datele sunt contradictorii deocamdată şi că e mai bine să vedem rezultatele Congresului. “Eu îl apreciez foarte mult şi pe Crin Antonescu şi chiar l-am  susţinut pentru ocuparea funcţiei de vicepreşedinte la Senat, dar pentru preşedinţia partidului Clujul îl va susţine pe Călin Popescu Tăriceanu. Sunt date contradictorii despre persoana pe care o vor susţine filialele din ţară. Nu se poate şti. Vom vedea după Congres cine va câştiga. Ce pot spune cu siguranţă este că Ardealul îl va susţine pe Tăriceanu. Cu câteva excepţii, şi mă refer aici la organizaţiile din Braşov şi Maramureş, unde o parte dintre colegii noştri au ales să îl susţină pe Crin Antonescu şi la organizaţia de Hunedoara, care şi-a anunţat susţinerea pentru acesta. În rest, Ardealul merge împreună pentru Tăriceanu”, spune Marius Nicoară.

“Va candida cel mai bun”

Ca şi până acum, cel mai probabil, viitorul preşedinte al PNL va fi şi candidatul liberalilor  pentru fotoliul de preşedinte al României. Preşedintele PNL Cluj apreciază că va candida cel care va fi cotat cel mai bine în sondaje. “Este deja o cutumă ca persoana care deţine preşedinţia partidului să candideze şi pentru funcţia de preşedinte al statului. Dacă va ajunge preşedinte din nou, cel mai posibil, va candida Călin Popescu Tăriceanu. În acest moment putem spune că el are şi notorietate, şi este şi cotat foarte bine printre preferinţele românilor. Deţine aproximativ 23 – 25 de procente din simpatia electoratului. Dar dacă până la alegerile prezidenţiale, indiferent cine va ajunge preşedintele PNL, Crin Antonescu va fi cotat mai bine de sondaje, atunci poate că el va fi candidatul. Nu este bătut în cuie cine va candida pentru preşedinţia României.

Fără beneficii pentru Cluj

Organizaţia PNL din Cluj îl susţine pe Călin Popescu Tăriceanu dezinteresat. “Clujul nu are nimic de câştigat şi nici nu ne aşteptăm la ceva. Indiferent de cine va conduce partidul, PNL rămâne acelaşi”, spune Marius Nicoară, preşedintele PNL Cluj.

Simona Curcian

1 COMENTARIU

  1. alt mizerabil mincinos!poate te sustin tiganii pe care-i poti fraierii,pe taricianu,cunosc pulsul ardealului,nu are nici o legatura cu taricianu,dar nici cu base,hai sictir!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here