Arhiepiscopul Teodosie nu va fi sancționat în urma declarațiilor legate de rolul femeii în biserică. Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis să lase la latitudinea Bisericii Ortodoxe Române să decidă dacă prelatul a adus atingere dreptului la demnitate al femeilor.

”Consiliul constată că, în astfel de cazuri cum este cel supus analizei (doar în acest caz concret ce constituie obiectul plângerii), în temeiul libertății religioase și a principiului autonomiei cultelor recunoscute de statul român, revine acestora din urmă să aprecieze și să-și aplice propriile regulamente atunci când, un ierarh în exprimarea libertății de conștiință și religioasă poate aduce atingere drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, în speță dreptului la demnitate a femeilor”, se arată în comunicatul CNCD.

Reamintim că Teodosie a declarat în 6 mai că nu este discriminare faptul că femeia nu are roluri importante în Biserică, aşa cum are bărbatul, deoarece aceasta este condiţia ei şi că femeia “nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale”. ”Ea a început păcatul şi iată, se află cu această neputinţă”, a mai explicat arhiepiscopul Tomisului.

Ulterior, Asociația VeDem Just a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării din cauza afirmațiilor făcute de Arhiepiscopul Tomisului la adresa femeilor.

Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, întrunit în ședința de soluționare a petițiilor din data de 9 iunie 2021, a adoptat următoarea hotărâre cu privire la afirmațiile arhiepiscopului Tomisului, Petrescu Teodosie cu privire la rolul femeii în cultul BOR, din data de 06.05.2021, în cadrul emisiunii intitulate ”Dialog Duhovnicesc”, difuzată de Radio Dobrogea:

Având în vedere:

–       prevederile art. 1 alin. (3), art. 29 alin. (1), (2), (3) și (5), art. 30 alin. (1), (6) și (7) din Constituția României,

–       art. 2 alin. (1) și (8), art. 15 din O.G. 137/2000,

–       art. 1 alin. (1), art. 5 alin. (4) din Legea nr. 489 din 28 decembrie 2006 (*republicată*) privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor, respectiv

–       conținutul declarației,

–       contextul declarației,

–       scopul declarației,

–       funcția, poziția socială a autorului declarației,

Consiliul constată că, în astfel de cazuri cum este cel supus analizei (doar în acest caz concret ce constituie obiectul plângerii), în temeiul libertății religioase și a principiului autonomiei cultelor recunoscute de statul român, revine acestora din urmă să aprecieze și să-și aplice propriile regulamente atunci când, un ierarh în exprimarea libertății de conștiință și religioasă poate aduce atingere drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, în speță dreptului la demnitate a femeilor.

Acest drept și această obligație a cultelor recunoscute de stat rezultă și din art. 5 alin. (4) din Legea 498 din 2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor:

„În activitatea lor, cultele, asociațiile religioase și grupările religioase au obligația să respecte Constituția și legile țării și să nu aducă atingere securității publice, ordinii, sănătății și moralei publice, precum și drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.”

Hotărâre adoptată cu 6 voturi pentru și 2 voturi împotrivă.

Sursa: G4media.ro

Citește și: ÎPS Teodosie: ”Să nu mai permitem niciodată ca Bisericile să fie încuiate de cei ce nu au dreptul să omoare credinţa neamului”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here