Transylvania Evolution – firmă patronată de arhitectului Rareș Viorel Dragan (un apropiat al Vanessei Amal Youness) și Ciprian Tudor Comșulea – a invitat Primăria Cluj-Napoca să participe și în acest an, în calitate de partener major,  la Târgul Internațional de Investiții și Imobiliare EXPO REAL. Evenimentul va avea loc la München, Germania, în perioada 4-6 octombrie 2022, iar municipalitatea va scoate din sacul bugetului public 133.280 de lei pentru a susține inițiativa ce ar urma să atragă noi investitori pentru dezvoltarea proiectelor majore ale Clujului.

Firma Transylvania Evolution va organiza deplasarea la München în baza unui parteneriat încheiat cu Primăria Cluj-Napoca. Tema delegației pentru acest an este Cluj Metropolitan Region – Business meeting point in Transylvania, iar bugetul estimativ se ridică la suma de  83.300 de euro, respectiv 416.500 de lei. Banii au fost repartizați pentru a acoperi următoarele cheltuieli:  33.000 de euro pentru închirierea standului și pregătirea conferinței;   8.000 de euro reprezentând  taxe pentru logo co-expozanți, 17.300 de euro pentru design, coordonare, execuție materiale stand;  8.000 de euro broşuri, materiale promoționale, protocol; 8.000 de euro pentru transport și logistică și rezerve; 9.000 euro pentru bilete/ legitimații intrare forum. Bugetul va fi acoperit prin contribuția Primăriei Cluj-Napoca cu suma de 133.280 de lei, iar restul banilor, 283.220 de lei, vor fi asigurați de parteneri privați. 

„EXPO REAL reprezintă o platformă de business extrem de utilă pentru crearea de contacte și rețele eficiente, precum şi pentru paleta extinsă de oportunități pentru orientarea şi analiza pieței, indispensabilă pentru investitorii străini și pentru sectorul imobiliar, adunând într-un spațiu comun toţi actorii care generează valoare adăugată: dezvoltare locală și regională, finanțe, implementare şi marketing pentru operarea și utilizarea proprietăților imobiliare.”, se arată în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre privind însuşirea protocolului de colaborare și alocarea sumei de 133.280 de lei din bugetul local pe anul 2022, pentru participarea municipalității clujene la Târgul Internațional de Investiții și Imobiliare EXPO REAL.

Rezultatele participării municipalității la EXPO REAL, ținute la sertar

Cu toate că Primăria Cluj-Napoca participă pentru a 9-a oară la Târgul Internațional de Investiții și Imobiliare EXPO REAL, niciodată nu a prezentat rezultatele concrete ale participării la eveniment. În documentele afișate pe site-ul primăriei, printre rezultatele și impactul participării municipalității clujene la EXPO REAL se numără: „poziționarea Clujului, la cel mai înalt nivel, alături de capitalele și orașele majore Europene în ce privește sectorul dezvoltărilor urbane și regionale; facilitarea schimburilor de experiență între autoritățile locale clujene şi reprezentanți din administrațiile locale şi guvernamentale din ţările participante, inclusiv cu profesionişti din domeniul investițiilor publice și private; proiecte fundamentate, consolidate şi/sau generate prin participarea la forum: trenul metropolitan, concepte de urbanizare integrată – Sopor, Nord-Muncii, proiecte de infrastructură și mobilitate sustenabilă, proiecte cu focus pe green city solutions/impact climatic, proiecte în sectorul sănătății, proiecte de parcuri logistice, tehnologice, R&D; dezvoltarea unei sinergii profesionale între mediul administrativ, mediul de afaceri, instituții financiar-bancare, specialişti de sector, arhitecţi, urbanisti, avocați, consultanți de specialitate; promovarea la Expo Real a peste 70 de proiecte majore de investiții în valoare de peste 2 miliarde de euro din regiunea Cluj – proiecte publice și private, din care peste 60% au ajuns în diverse stadii de maturizare inclusiv prin aportul direct sau indirect al interacțiunilor și sinergiilor din cadrul forumului”.

Legăturile obscure dintre Drăgan și Youness 

Dincolo de ceața care s-a abătut peste Primăria Cluj-Napoca în legătură cu rezultatele participării la Târgul Internațional de Investiții și Imobiliare EXPO REAL, un alt aspect care stârnește controverse este și faptul că unul din cei doi asociați ai firmei care organizează delegația, Rareș Viorel Dragan, este implicat în celebrul „dosar Ayahuasca”. Acesta s-ar fi drogat alături de Vanessa Amal Youness – iubita fostului șef al DGPI, Gelu Oltean.  

DIICOT arăta că în anul 2019 au fost organizate un număr de 20 ceremonii, la care s-a oferit ceai de Ayahuasca cu conţinut de DMT participanţilor. Potrivit rechizitoriului, Vanessa Amal Youness le cerea participanților câte 2.600 de lei, achitată sub formă mascată de donație. Informațiile reies tocmai din mărturiile lui Rareș Viorel Drăgan.

„Din declarațiile martorilor Haimovitz Otilia, Rotariu George (”regele” monedelor Bitcoin – n.n.) și Drăgan Rareș Viorel rezultă că inculpata Youness Vanessa, zisă Vanesa, a pus la dispoziția participanților la evenimentul December Retreat spațiul necesar consumului de droguri de mare risc, și a fost organizatoarea evenimentului la care cei trei au participat împreună cu alte persoane și le-a pretins suma de 2.600 de lei de persoană, cu titlu de taxă de participare achitată sub forma mascată de donație, iar Thomas Lishman, cunoscut cu apelativul ”Tom Lishman” în cadrul unor ritualuri tradiționale spirituale a oferit spre consum ayahuasca, unui număr de 38 de participanți la evenimentul organizat de Youness Amal Vanessa în data de 13.12.2019”, se arată în rechizitoriul dosarului. 

Gelu Oltean, Vanessa Youness şi Thomas Lishman au fost trimiși în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat; punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unui local pentru consumul ilicit de droguri; desfăşurarea de operaţiuni privind circulaţia drogurilor de mare risc fără drept; trafic de droguri de mare risc fără drept; introducere în ţară de droguri de mare risc, fără drept; trafic de produse sau substanţe toxice; efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu produse despre care trebuia sau putea să prevadă că sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Datoriile arhitectului au adus Bellplast la sapă de lemn

Relația dintre Rareș Viorel Dragan și Vanessa Amal Youness nu se oprește însă la ceaiul miraculos de Ayahuasca care se vindea cu 2600 de lei. Arhitectul clujean a obținut un împrumut în valoare de 110.000 de euro de la iubita lui Gelu Oltean. Drăgan a garantat împrumutul cu un bilet la ordin emis de firma Bellplast, însă nu și-a mai plătit datoriile, fapt care a determinat-o pe Vanessa Amal Youness să deschidă, în septembrie 2017, insolvenţa companiei pentru a-și recupera banii, chiar dacă nu a avut nicio legătură cu afacerile desfășurate de Bellplast.  Abia după 4 ani, în februarie 2021, Tribunalul Cluj a dispus radierea companiei din evidenţele Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Cluj.

Mai mult, firma arhitectului clujean Rareș Viorel Drăgan Atelier RVD SRL i-a proiectat Vanessei Amal Youness două blocuri într-un cartier de case. Construcția celor două imobile, ridicate pe strada Aurel Ciupe, s-a finalizat în anul 2008, însă pe marginea proiectului imobiliar s-au iscat mai multe discuții aprinse și chiar cu procese intentate de vecinii nemulţumiţi. Primăria Cluj-Napoca a fost extrem de indulgentă, aprobând un regim de înălţime de S+P+2E, cu un etaj mai mult decât prevederile Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru toate parcelele din zonă. Este lesne de înţeles că blocurile s-au făcut fără acordul vecinilor. Parcela de pe strada Aurel Ciupe numărul 3 a fost reglementată în 2005 printr-un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) care prevedea pe parcelele respective locuinţe familiale dispuse pe maxim D+P+E. Vechiul plan urbanistic de detaliu face însă parte dintr-o zona L3c, care prevedea maxim P+2 pentru locuinţe individuale şi colective mici. Iniţial, vecinii nemulţumiţi au reuşit anularea autorizaţiei de construcţie în instanţă, dar municipalitatea clujeană a emis rapid o altă autorizaţie astfel că lucrările s-au finalizat. 

Drăgan și Dunca și-au dat mâna pentru realizarea unui bloc de 10 etaje în Borhanci

Un alt proiect controversat de care se ocupă firma lui Rareș Viorel Drăgan, Atelier RVD SRL, este realizarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru dezvoltarea unui teren din Borhanci în suprafață de 27.332 mp pe bază de structură parcelară (două parcele destinate construirii și un imobil destinat circulațiilor rutiere) şi stabilirea de reglementări specifice. Terenul este poziționat lângă nodul 13 al viitoare centuri metropolitane și aparține Napoca City Residence, companie deținută de dezvoltatorul imobiliar Dan Dunca (patronul Baraca), Iulian Iuga (cu afaceri în domeniul IT) și de Toth Szilard (acționar al Alpha Property Development, societatea care a dezvoltat rețeaua de magazine Kaufland din România). Proiectul imobiliar al lui Dan Dunca prevede realizarea unor spații de locuit/spații de birouri+centru comercial. Prin proiect se propune edificarea unui corp de birouri de 1-3S+P+10E, a unui corp mixt 1-3S+P+6E+R (locuinţe şi spaţiu comercial), a unui alt corp cu  1-3S+P+6E+R (comerţ şi birouri, corp ce include şi o grădiniţă), legate prin parcări subterane comune. Nici Dan Dunca nu a scăpat de condițiile impuse de municipalitatea clujeană, devenite deja o tradiție pe care cei mai mulți dezvoltatori sunt obligați să le respecte cu sfințenie. Astfel, anterior emiterii autorizaţiilor de construire, va fi nevoit să dezmembreze din parcela inițială suprafața de teren (UTR 3) necesară regularizării străzii Borhanciului și realizării circulaţiei propuse prin P.U.Z (care asigură legătura între str. Romul Ladea şi str. Borhanciului), care va fi înscrisă în CF cu titlul de ,,drum”. 

Mai mult, anterior recepției oricărui imobil din dezvoltarea propusă suprafaţa de teren dezmembrată, aferentă UTR 3, va fi amenajată ca circulație (carosabil, trotuar, pistă biciclete, plantații de aliniament) în baza unui proiect de specialitate şi transferată în domeniul public, cu titlul gratuit. De asemenea, vor fi realizate amenajările şi lucrările de lărgire la trei benzi carosabile a străzii Borhanci şi strada Romul Ladea, în zona de influență PUZ, în conformitate cu prevederile Avizului Siguranţa Circulatiei nr.55502/446/7.02.2022. 

Proiectul imobiliar nu este văzut cu ochi buni de clujeni din cauza regimul de înălțime propus de Napoca City Residence pentru ansamblul mixt de pe strada Borhanciului, care este mult mai mare decat cel al blocurilor existente în zonă. Clujenii s-au mai plâns că drumurile de acces existente nu vor putea prelua traficul din viitorul ansamblu imobiliar. Cu toate acestea, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) a fost aprobat de Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca în ședința din 7 iulie 2022. 

Dan Dunca, prin intermediul unei alte firme de-ale sale, Duncan Invest SRL, a ridicat un bloc e 12 etaje în cartierul Gheorgheni, alături de fostul şef al DGIPI din cadrul Ministerului de Interne, Virgil Ardelean zis „Vulpea” și fiul acestuia, Alin Ardelean. Încrengăturile poveștii sunt mult mai profunde, mai ales că fostul şef de la Doi şi-un Sfert i-a lăsat „moștenire” locul călduț de la șefia DGIPI lui Gelu Oltean, iubitul Vanessei Amal Youness, alături de care arhitectul clujean Rareș Viorel Drăgan a savurat miraculosul ceai de Ayahuasca.  

Femeia-șaman care i-a păcălit pe artizanii afacerii Microsoft că are influență asupra lui Emil Boc

Vanessa Amal Youness i-a convins pe artizanii afacerii Microsoft că are influență asupra lui Emil Boc, cu toate că femeia-șaman și edilul Clujului erau doar vecini pe scara blocului. Iubita fostului şef al DGIPI Gelu Oltean, a fost condamnată definitiv, vineri, 27 mai, de Curtea de Apel Bucureşti la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, după ce a luat 700.000 de euro pentru a-l convinge pe Emil Boc să prelungească, pe vremea când era premier, contractele Microsoft. Potrivit DNA, în perioada februarie – august 2011, Youness a pretins şi ulterior a primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro, promiţând că va interveni pe lângă un înalt demnitar în vederea aprobării unor documente ce priveau licenţele IT Microsoft pentru produse utilizate în şcoli. Documentaţia a fost aprobată la data de 6 iulie 2011, independent de presupusele demersuri ale iubitei lui Gelu Oltean. Aceasta a primit banii pretinşi, în două tranşe, printr-un intermediar, astfel: suma de 720.621 euro a fost virată în contul unei societăţi pe care o controla, exact în ziua în care Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a primit confirmarea oficială a aprobării documentelor, 14 iulie 2011, iar restul sumei i-a fost înmânată în numerar, precizează anchetatorii.

1 COMENTARIU

  1. „cu toate că femeia-șaman și edilul Clujului erau doar vecini pe scara blocului”… Ne crezi pe toti TAMPITI?
    „Documentaţia a fost aprobată la data de 6 iulie 2011, independent de presupusele demersuri ale iubitei (a se citi: agent) lui Gelu Oltean”. Oooo, daaaa! Ne crezi chiar oligofreni!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.