După doi ani de cercetare, procurorii clujeni au dat soluția de neîncepere a urmării penale pentru arhitectul Sorin Scripcaru și specialiștii primăriei responsabili de autorizarea blocurilor de pe strada Măceșului al căror beneficiari erau soții Estera și Aurel Chețan. În acest caz s-a implicat și Prefectura Cluj care a cerut primăriei să dispună oprirea lucrărilor, iar municipalitatea, în cele din urmă s-a conformat. Interesant este modul în care au cercetat procurorii cazul în situația în care pentru un proiect ilegal urbanistic nu a fost găsit nici un vinovat.

 

În primăvara anului 2014, Asociația pentru protecția urbanistică a străzii Măceșului, care ulterior și-a schimbat  denumirea în Asociația pentru protecția urbanistică a Clujului a depus o plângere penală pentru tragerea la răspundere a persoanelor vinovate de autorizarea unor blocuri de pe strada Măceșului din Cluj Napoca. După doi ani, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca au clasat plângerea respectivă și au dat soluția de neîncepere a urmăririi penale pe numele lui Sorin Scripcaru, Doina Tripon, Doina Zaharia, Eugen Horodnic și Sanda Spiroiu, arhitecți și specialiști ai comisiei de urbanism din cadrul municipalității clujene implicați în autorizarea edificării blocurilor respective. Reprezentanții asociației au contestat soluția, însă și judecătorii de la Judecătoria Cluj Napoca au menținut soluția respectivă.”Respinge, ca nefondată, plângerea formulată de către petenta ASOCIATIA PENTRU PROTECTIA URBANISTICA A CLUJULUI (APUC), împotriva soluţiei de clasare dispuse prin ordonanţa procurorului din data de 14.03.2016, emisă în dosarul nr. 3400/P/2014 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, menţinută prin ordonanţa din data de 31.05.2016 a prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, emisă în dosarul nr. 199/II/2/2016, intimaţi fiind SCRIPCARIU SORIN, TRIPON DOINA, ZAHARIA DOINA,HORODNIC EUGEN, SPIROU SANDA”, arată soluția pe scurt a instanței care a emis o sentință definitivă.

 

Arhitectură cu fals intelectual

Potrivit reprezentanților asociației clujene, proiectul a fost conceput cu ajutorul unor falsuri comise arhitecții clujeni care au semnat planurile de edificare. ”Am demarat mai multe acțiuni în fața instanței de judecată solicitând suspendarea și anularea lucrărilor de construcții care se desfășoară la locația situată în Cluj Napoca, str. Măceșului nr 13-15 în temeiul HCL 458 din 4 noiembrie 2008, unde beneficiar era Aurel Chețan. La adresa arătată se efectuează lucrări pentru construirea unui ansamblu de locuințe ce cuprinde mai multe blocuri, unele fiind de 10 etaje cu toate că zona este una exclusiv de case sau imobile cu regim de înălțime de P+2. aceste acte administrative atacate în instanță s-au întemeiat pe planul de încadrare în PUG 03/772/07 întocmit de arhitect Sorin Scripcaru din cadrul biroului de arhitectură Sit SRL. după cum reiese din vizionarea planului, parcela pe care urma să se edifice ansamblul de locuințe, aparținând numitului Chețan Aurel, se suprapune parcelei încadrate din punct de vedere al funcțiunii ca L3C (adică locuințe cu un regim de înălțime de maxim două etaje). Pe baza planului depus la Primăria Municipiului Cluj Napoca, direcția de Urbanism și Dezvoltare urbană din cadrul primăriei, având ca arhitect șef pe doamna Ligia subțirică a propus spre aprobare PUZ și OUD, însă aprobarea a fost una ilegală întrucât planurile ce au stat la bază au fost falsificate. Mai mult, prin hotărârea de CL ce aprobă PUZ și PUD se consemnează un alt regim urbanistic decât cel cuprins în PUZ și PUD, săvârșindu-se cu această ocazie infracțiunea de fals intelectual. Scopul elaborării PUZ a fost modificarea regimului urbanistic de la L3C la L5C în primă fază, respectiv aprobarea posibilității de construire a unor imobile cu regim de înălțime considerabil mai mare față de cel stabilit pentru acea zonă, în mod evident pentru ca beneficiarul să poată construi mai multe apartamente și implicit să obțină un profit mai mare. (…) Practic, din nouă imobile propuse spre construire, șase nu ar fi putut fi autorizate dacă se prezenta situația reală”, arată reprezentanții asociației.

Ulterior, în 2013 soții Estera și Aurel Chețan au obținut o autorizație de construcție la adresa de pe strada Măceșului pentru trei blocuri de câte cinci etaje și 50 de apartamente.

elek-levente-ziar-de-cluj

Proiectul a fost dovedit ca fiind ilegal

În această problemă s-a implicat și Prefectura Cluj care a cerut sistarea lucrărilor de construcție. La cererea prefecturii, oficialii Primăriei Municipiului Cluj-Napoca au cerut oprirea lucrărilor pentru blocurile de pe strada Măceşului

“Am înştiinţat beneficiarul de faptul că prefectul a contestat în contencios administrativ autorizaţiile. Noi asta am putut să facem. Fiind contestată autorizaţia de construcţie aceasta se suspendă de drept”, arată reprezentanţii biroului mass-media al Primăriei Cluj-Napoca la solicitarea Gazeta de Cluj.

“HCL Cluj-Napoca nr.458/4.11.2008 şi cinci autorizaţii de construire emise de primarul Municipiului Cluj-Napoca au fost apreciate ca nelegale. S-a solicitat instanţei anularea actelor administrative, suspendarea autorizaţiilor de construire, oprirea lucrărilor, precum şi demolarea construcţiilor deja realizate. Acţiunea face obiectul dosarului nr.1467/117/2014 aflat pe rol la Tribunalul Cluj şi a fost înregistrată la data de 14.03.2014. Motivele care au stat la baza formulării acţiunii în contencios administrativ sunt următoarele: încălcarea prevederilor legale în vigoare referitoare la schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi, încălcarea prevederilor legale în vigoare referitoare la promovarea Planurilor Urbanistice Zonale cu scop declarat de promovare a unui anumit proiect de investiţii, încălcarea prevederilor legale în vigoare privind nerespectarea regimului de înălţime şi aspectul exterior al clădirilor, totodată nu au fost respectate normele în vigoare referitoare la asigurarea gradului de însorire a locuinţelor. De asemenea, Instituţia Prefectului a solicitat Primăriei Municipiului Cluj-Napoca şi Inspectoratului de Stat în Construcţii să informeze beneficiarii cu privire la necesitatea opririi lucrărilor.

Prin HCL Cluj-Napoca nr.458/4.11.2008 a fost aprobat PUZ- ansamblu mixt de locuinţe şi dotări pe str. Măceşului est, Cluj-Napoca”, se arata într-un comunicat de luni al Prefecturii Cluj.

 

Proiect de 15 milioane de euro

Proiectul de pe strada Măceşului prevedea construcţia unui ansamblu imobiliar care prevedea tăierea spaţiului verde, fapt ilegal, dar şi construcţia unui număr de 367 de apartamente într-o zonă din Buna Ziua cu case de două niveluri. Investiţia s-ar fi ridicat la aproximativ 15 milioane de euro dacă s-ar calcula un cost de aproximativ 40.000 de euro per apartament.

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.