Curtea de Apel Cluj a motivat hotărârea prin care Septimiu și Octavian, fiii fostului rector USAMV Liviu Mărghitaș, au rămas fără un proiect imobiliar pe care doreau să îl edifice pe strada Brâncuși. Potrivit judecătorilor, proiectul imobiliar a trecut prin primăria clujeană fără nicio problemă, chiar dacă nu respecta normele urbanistice ale zonei. Explicația pentru cum a fost posibil acest lucru constă în faptul că arhitectului șef al Primăriei Cluj Napoca, Daniel Pop, nu i-a păsat de arhitectură și a protejat proiectul în condițiile de nelegalitate. Când a fost înșurubat în funcție, Emil Boc spunea despre arhitectul Pop că este un ”băiat deștept”.

În 2018, șapte clujeni care locuiesc pe str. Brâncuși din Cluj Napoca au atacat în instanță modalitatea prin care firmele Romdesign și Teresa Construct au obținut avizele pentru construirea unui bloc de 4 etaje într-o zonă de case.

Tribunalul Cluj a dat o sentință prin care se anulează hotărârea de consiliu local prin care cele două societăți au obținut avizele pentru dezvoltarea proiectului imobiliar, iar decizia a fost menținută și de curtea de Apel Cluj.

Firma Teresa Construct îi aparține dezvoltatorului imobiliar Florin Mureşan, iar Romdesign este patronată de Liviu Septimiu Mărghitaş şi Octavian Victor Mărghitaş – fii fostului rector al Universităţii de Ştiinţe Agricole, Liviu Alexandru Mărghitaş. El a fost preşedinte al Senatului USAMV în vremea când și fostul primar Sorin Apostu era profesor acolo. Alexandru Mărghitaş este un simpatizant al PSD şi face parte din grupul de prieteni ai fostului ministru de Interne Ioan Rus, fiind un apropiat al acestuia.

Dosarul arată că proiectul fraților Mărghitaș a fost respins în ședința CTATU, primarul Boc atrăgând atenția asupra faptului că proiectul are prea multe etaje.

Cu toate acestea, proiectul a fost adoptat de consiliul local al Primăriei Cluj Napoca fără ca modificările să fi fost făcute.

Potrivit deciziei instanței, arhitectul șef al Primăriei Cluj Napoca, Daniel Pop, ar fi trebuit să consulte comisia de urbanism pentru emiterea avizului de oportunitate, însă el nu a făcut acest lucru, astfel că proiectul a ajuns pe masa consilierilor locali care l-au votat ”cu ochii închiși”, în pofida nemulțumirilor și atenționărilor clare făcute de vecinii proiectului imobiliar.

Reporterii Gazeta de Cluj au încercat să îl contacteze pe Pop dar nu a răspuns apelurilor telefonice.

Potrivit sentinței, Primăria Cluj Napoca va trebui să plătească 11.100 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată de pe urma procesului pierdut.

Perspectiva unui arhitect a transformat 16 metri în 7 metri

Vecinii proiectului imobiliar au trimis cereri şi sesizări şi s-au prezentat în şedinţa Consiliului local pentru a aduce argumente şi a încerca stoparea acestui proiect.

Unul dintre vecini, Călin Văduva, patronul companiei IT Fortech, a atras atenţia că pe o suprafaţă de aproape 400 mp se construieşte o clădire prea mare, nerespectând PUZ-ul zonei, iar zona se va aglomera şi mai tare, spunând că parcările disponibile sunt insuficiente. Acesta mai spune că fundaţia casei sale va fi afectată de viitorul şantier.

O altă clujeancă, Nagel Ildiko, s-a opus proiectului din cauză că viitoare construcţie va fi mult prea aproape de casele lor şi îi spune lui Emil Boc că nu i se pare normal ca într-o zonă cu imobile de cel mult un etaj plus mansardă să apară un bloc cu cinci etaje, care va găzdui şi un restaurant. Clujeanca mai arată că distanţa dintre propria casă şi imobilul care se va construi va fi o distanţă de doar 7 metri.

Potrivit motivării judecătorești, ”membrii comisiei CTATU au făcut o serie de observații în ședința din 14.02.2017, dar argumentul conform căruia arhitectul șef nu a ținut seama de aceste observații nu poate fi luat în considerare pentru că documentația inițială față de care s-au făcut observații a fost modificată prin documentația nr xxxx care nu a mai intrat în analiza comisiei CTATU, nu a remediat abaterile constatate privind nr de etaje, încărcarea parcelei, accesul auto, nr locurilor de parcare, dar cu toate acestea și fără a fi analizată de comisie, arhitectul șef a emis avizul”, arată motivarea sentinței.

Potrivit dosarului, arhitectul șef nu a mai prezentat a doua documentație depusă comisiei și aceasta în condițiile în care nu au fost rezolvate problemele din documentația inițială și cu toate acestea a avizat cea de-a doua documentație. Aceasta conduce la nelegalitatea avizului arhitectului șef, iar presupusul aviz al CTATU așa cum a arătat instanța este o critică care nu poate influența concluzia la care s-a ajuns de către tribunal în sensul în care arhitectul șef nu a ținut seama de aspectele cu caracter tehnic invocate cu privire la prima documentație de CTATU și nu a supus analizei cea de-a doua documentație rectificată.

De asemenea, judecătorii au apreciat referitor la retragerile imobilului că, retragerea față de limita sud-vestică de doar 7 m în loc de 13,69 m conform arhitectului Șipoș se arată o încălcare de către instanță a dispozițiilor regulamentului de urbanism. Or, ceea ce a arătat instanța de fond a fost că reținând opinia arhitectului Șipoș Răzvan s-a aplicat procentul de 65% din adâncimea parcelei și ca atare limita față de proprietatea reclamantei Nagel Ildiko este cea posterioară întrucât imobilul are intrarea pe strada principală. Prin urmare, retragerea corectă ar fi de 16,39 m și nu de 7 m cât este prevăzută în PUD, iar diferențele dintre cei doi experți provin din luarea în considerare a unei alte adâncimi maxime a parcelei.

Frații Mărghitaș implicați în mai multe proiecte imobiliare cu cântec

În urmă cu câțiva ani, fostul șef al CNADNR, Dorin Debuceanu a fost condamnat la închisoare pentru un tun de peste un milion de euro. Sentința de condamnare face referire la o afacere imobiliară pe care Debuceanu a încheiat-o în numele CNADNR și care viza un imobil aflat pe str Lunii 2A. Casa, aflată în patrimoniul CNADNR a fost subevaluată și vândută către o firmă din Oradea care, la rândul ei, a înstrăinat imobilul către familia Mărghitaș. Ulterior, cei doi frați au primit de la administrația locală clujeană autorizația de a demola casa și de a edifica un imobil cu funcţiuni mixte cu patru etaje (două subsoluri + parter + mezanin + 2 etaje + etaj retras).

De asemenea, Liviu Septimiu Mărghitaş şi Octavian Victor Mărghitaş au mai fost implicaţi într-un alt scandal pe strada Dâmboviţei din Cluj-Napoca, unde Romdesing SRL a construit un bloc de şapte etaje pe un spaţiu care era considerat de locuitori ca fiind spaţiu verde. Oamenii susţineau că blocul, de pe strada Dâmboviţei, deşi are şapte etaje, se construieşte la câţiva metri de un alt bloc, fără a se respecta distanţa minimă dintre cele două blocuri.

Un alt scandal imobiliar a vizat proiectul imobiliar marca Mărghitaș de la adresa Observatorului nr. 109. Mai mulți clujeni au ameninţat că vor merge la Primăria Cluj-Napoca unde îi vor linşa pe funcţionarii Serviciului de Urbanism, pentru că au emis o autorizaţie de construire pentru edificarea unui bloc chiar pe parcarea blocului şi pe spaţiul verde.

”Noi ne-am mutat aici înainte de 1989 şi de când locuim aici în zona a fost o parcare construită chiar de comunişti şi un spaţiu verde cu sute de trandafiri. Noi chiar nu înţelegem cum se dau asemenea autorizaţii de construire? Chiar nu vine nimeni de la Primărie să vadă că zona nu mai suportă încă un bloc cu cinci etaje? Chiar trebuie să sufocăm cartierele cu blocuri peste blocuri, lipite unele de altele. Noi nu vom tolera şi mergem şi peste Boc dacă trebuie”, a spus la acea vreme un locuitor al blocului 109 de pe strada Observator, potrivit unui ziar local.

Autorizaţia de construire a fost emisă la solicitarea a două societăţi comerciale, una dintre ele fiind Romdesign SRL.

Reprezentați de fratele fostului șef DNA Cluj

Avocatul Radu Şomlea, fratele Elenei Botezan – fostul șef DNA Cluj, actual judecător la curtea de Apel Cluj – care reprezintă interesele investitorilor imobiliari, a explicat că blocul care urmează să se construiască se încadrează perfect în Planul Urbanistic General (PUG). Acesta a prezentat că potrivit PUG-ului, strada Constantin Brâncuşi se doreşte a fi o stradă unitară cu cvartale închise, iar înălţimea admisă în zonă este de P+5E+2R (parter + cinci etaje + două etaje retrase), iar ei construiesc doar P+3E+2R (parter + trei etaje + două etaje retrase). Ulterior, arhitectul şef din cadrul Primăriei, Daniel Pop a precizat că totul este perfect legal şi că se poate aproba fără probleme acest proiect imobiliar.

”În cazul de faţă, suprafaţa construcţiei este de 400 mp, regimul de înălţime admis este de cinci etaje, iar accesul auto se va face prin rampă cu lift, pentru a putea fi creat un spaţiu de joacă, dar şi spaţii verzi aferente. Viziunea PUG-ului este aşa cum au prezentat-o domnii în soluţia de proiectare, se prevăd clădiri înalte, mai ales cele pe colţ, pentru a marca intersecţiile. Lucrarea propusă se încadrează perfect în regulamentul de urbanism, chiar sub indicii admişi”, a declarat Daniel Pop la data respectivă.

5 COMENTARII

  1. RUSINE DLE ROBU. SCRIETI ARTICOLE LA COMANDA.,,În urmă cu câțiva ani, fostul șef al CNADNR, Dorin Debuceanu a fost condamnat la închisoare pentru un tun de peste un milion de euro. Sentința de condamnare face referire la o afacere imobiliară pe care Debuceanu a încheiat-o în numele CNADNR și care viza un imobil aflat pe str Lunii 2A. Casa, aflată în patrimoniul CNADNR a fost subevaluată și vândută către o firmă din Oradea care, la rândul ei, a înstrăinat imobilul către familia Mărghitaș. Ulterior, cei doi frați au primit de la administrația locală clujeană autorizația de a demola casa și de a edifica un imobil cu funcţiuni mixte cu patru etaje (două subsoluri + parter + mezanin + 2 etaje + etaj retras).TEERENUL RESPECTIV A FOST RESTITUIT VECHIULUI PROPIETAR PRIN SENTINTA JUDECATOREASCA DUPA 12 ANI DE PROCESE. LA FEL SI TERENUL PE CARE EDIFICATA O PARCARE. V-AM ATRAS ATENTIA SI LA CELELALTE ARTICOLE PRIN CARE FACETI REFERIRE LA TERENURILE RESPECTIVE. PUTINA DECENTA……….

  2. Excrocul Daniel Pop este cel care a daramat casele si a taiat pomii de pe str Constantin brancusi si a dat autorizatie pt blocuri….a distrus ca si ceausescu, fie-i numele pomenit de clujeni cand se roaga.

  3. Si eu ma numar printre persoanele pagubite de mafia din primarie.Am pierdut o casa la propriu cauza fiind trei (3) autorizatii emise ilegal,avize,studiu geo fals,alte falsuri.Sant in instanta pe penal sperind ca se va dreptate si cei vinovati sa plateasca.Trebuie sa ne unim cu totii,sa stringem probe pentru cei vinovati,judecati sa isi primeasca pedeapsa pentru faptele lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here