Soldaţii au rămas fără sporuri. România riscă să rămână fără armată. În momentul de faţă există soldaţi care câştigă sub salariul minim pe economie
Armata română este în acest moment la răscruce de drumuri. Ministrul Apărării Naţionale a emis un ordin prin care o parte din sporurile militarilor angajaţi în structurile Ministerului Apărării Naţionale (MApN) au fost tăiate. Mai precis, din 15 mai 2009, soldaţii, subofiţerii, ofiţerii şi generalii vor primi cu, în medie, 25 % mai puţini bani la salariu. Ministrul Stănişoara afirmă că sporurile au fost reduse ca urmare a rectificării bugetare, urmând ca la momentul în care se vor găsi bani, aceste sporuri să fie plătite retroactiv. Singura problemă este că, anumite categorii de angajaţi ai MApN vor câştiga, în urma rectificării, mai puţin decât salariul minim pe economie, salariul din care un om nu poate supravieţui.
Adio salarii
Începând cu 15 mai toţi angajaţii MApN care beneficiau de sporul de radiaţii şi de cel de confidenţialitate, adică 25 % din salariul de încadrare vor trebui să îşi calculeze diferit bugetul familiei, pentru simplul motiv că nu vor mai avea parte de acei bani. Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr 34/2009 cu privire la rectificarea bugetară, bugetul Ministerului Apărării Naţionale a fost diminuat cu suma de 626.424 milioane lei, din aceşti bani 196.044 milioane lei reprezentând cheltuielile de personal. Aceşti bani se traduc, simplu în tăierea sporurilor şi implicit micşorarea salariilor soldaţilor, subofiţerilor, ofiţerilor şi generalilor angajaţi în structurile MApN. Oficialii din minister au afirmat că banii vor fi acordaţi retroactiv militarilor când „se vor găsi bani”. Problema este că până în momentul de faţă nimeni nu a putut spune exact de unde vor fi găsiţi acei bani şi mai important, când. Şi ca situaţia să fie şi mai dramatică, în momentul de faţă, un soldat poate câştiga mai puţin decât un salariu minim pe economie. Astfel, un tânăr proaspăt angajat obţine de la stat aproximativ 1300 de lei net. Din aceşti bani, 650 lei reprezintă solda şi 700 de lei norma de hrană, bani pe care soldatul îi obţine doar în cazul în care acesta nu ia masa la cantina unităţii. Dacă soldatul cu pricina ia masa în unitate, îşi ia „la revedere” de la norma de hrană. Or, în condiţiile actuale, făcând un calcul simplu, un soldat care câştiga, până în 15 mai, „fabuloasa” sumă de 650 lei, când şi-a verificat contul după acea dată a descoperit că are doar 487,5 lei, adică cu mai bine de un milion sub nivelul salariului minim pe economie. Chiar dacă ar fi să calculăm şi norma de hrană, salariul nu depăşeşte cu mult 1000 de lei, bani pentru care armata nu mai pare un loc atât de bun în care să lucrezi.
Ordinul se execută
În mod normal, când o categorie profesională, care primeşte remuneraţia lunară din bani publici are parte de acest tratament, ameninţă imediat cu încetarea parţială şi apoi totală a lucrului. Totuşi, guvernanţii şi-au permis să reducă, cel puţin temporar, salariile militarilor pentru simplul motiv că statutul soldatului nu permite ca aceştia să se asocieze în sindicate şi, implicit, să organizeze manifestaţii de protest. Dacă superiorii nu sunt în stare să îşi apere soldaţii în faţa ministrului şi a funcţionarilor din minister, atunci aceştia rămân cu buza umflată şi mai rău cu conturile goale. Sursele noastre ne-au confirmat că reducerea salariilor a trezit un val de nemulţumiri în rândul tuturor angajaţilor din MApN, fiind foarte probabil ca în următoarea perioadă să înceapă o serie de proteste, ce-i drept extrem de tăcute, ale soldaţilor. Situaţia militarilor este cu atât mai complicată cu cât ei nu au voie să comenteze un ordin al superiorului, în acest caz al ministrului. Dacă un soldat este nemulţumit de această măsură are trei opţiuni: fie să protesteze şi să rişte mai apoi o „vizită” la Tribunalul Militar pentru acuzaţia de răzvrătire, fie să-şi de-a demisia, fie să accepte situaţia pe care şefii lui au creat-o.
MAI, SRI şi SIE ferite de criză
La un moment dat se purtau discuţii şi ca angajaţii structurilor operative din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) să intre sub incidenta rectificării bugetare. Mai mult decât atât, surse bine informate din cadrul MAI ne-au comunicat că ministrul Nica a transmis un ordin pentru reducerea salariilor angajaţilor din minister, ordin revocat după numai 45 de minute, aceasta după ce şi-au dat seama de consecinţele dezastruoase pe care acest gest le-ar crea. Totuşi, la Ministerul de Interne lucrurile stau, parţial diferit faţă de MApN. Poliţia, Jandarmeria şi Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă nu au fost afectate de acestă rectificare, chiar dacă şi lui Dan Nica i s-a cerut să găsească soluţii pentru a restructura bugetul ministerului. Totuşi, în condiţiile în care poliţiştii au un sindicat care le apără drepturile, în cazul în care sporurile acestora ar fi fost „amânate”, ne-am fi putut aştepta la ample manifestaţii de prostest din partea poliţiştilor, la creşterea numărului de infracţiuni, la cozi infernale la birourile de transcrieri auto, evidenţa persoanei sau la cele de tamponări. Mai mult, chiar dacă şi pompierii sau jandarmii fac parte din structurile militarizate, nici ei nu au fost afectaţi de „criză” şi implicit de restructurarea salariului. Cu toate că nici ei nu au dreptul de a înfiinţa un sindicat, natura muncii pe care aceste categori profesionale o exercită fac ca orice „motivaţie” în minus din partea statului să aibă consecinţe directe, cuantificabile în vieţi omeneşti. Singurii militari pentru care nu s-a pus niciodată problema reducerilor salariale sunt „băieţii cu ochi albaştri” din cadrul SRI şi SIE. Este curios de ce, până în momentul de faţă, nu s-a pus problema ca şi lucrătorii serviciilor de informaţii să fie „apţiguiţi” la salariu, în condiţiile în care, se ştie, aceştia au cele mai mari venituri dintre toţi militarii români. Totuşi, în condiţiile în care lucrătorii serviciilor de informaţii desfăşoară, de multe ori, servicii oamenilor politici, ar fi fost o aberaţie să considerăm că cineva s-ar atinge de salariile acestora.
Armata Română este în momentul de faţă într-o situaţie complicată. Obţine distincţii şi medalii de la toate comandamentele internaţionale pentru munca exemplară pe care o desfăşoară în teatrele de operaţii în care activează, dar este printre cele mai sărace dintre toate trupele NATO. De la Angola şi Somalia finalizând cu Irak şi Afghanistan soldaţii români şi-au făcut exemplar datoria, unii dintre ei dându-şi viaţa pentru România, aceasta în condiţiile în care dotările nu sunt în niciun caz de ultimă generaţie. Mai mult, cele mai multe echipamente aflate în dotarea armatei române au fost achiziţionate „la mâna a doua” de la statele mult mai puternice, care au „plasat” României, pe „bani grei” vechiturile de care nu mai aveau nevoie.
Marius Tache, directorul de comunicare din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor a declarat că până în momentul de faţă nu s-a pus problema ca salariile angajaţilor din cadrul MAI să fie diminuate. „Ministrul Dan Nica s-a luptat ca salariile poliţiştilor să nu fie micşorate, în condiţiile în care aceştia asigura ordinea şi siguranţa publică a românilor. Chiar dacă trebuie să luăm măsuri pentru reducerea cheltuielilor, în niciun caz nu se va umbla la salarii”, a spus Tache.
Şeful Direcţiei Financiar-Contabile din cadrul MApN, general-maior dr. Constantin Năstase a declarat că banii soldaţilor vor fi returnaţi în cel mai scurt timp posibil. "În actualul context al crizei economice şi financiare au apărut o serie de constrângeri, pe care trebuie să le suporte solidar întreaga populaţie, inclusiv personalul Armatei. În condiţiile unui buget de austeritate deja existent conducerea ministerului a dispus reprioritizarea unor activităţi, fie prin anulare, fie prin reducere, în scopul diminării cheltuielilor şi încadrării în bugetul rectificat. Întrucât cheltuielile de personal au fost diminuate cu 196,44 milioane lei, pentru încadrarea în bugetul aprobat şi în alocaţia bugetară pe trimestrul II/2009, începând cu luna mai se vor amâna temporar la plată sporul de radiaţii şi sporul de confidenţialitate de care beneficiază personalul care îşi desfăşoară activitatea în locurile de muncă din armată, care dau drepturi, potrivit legislaţiei în vigoare, la aceste sporuri", a spus Năstase.
Augustin Stanciu
Bun si atit , dar mai marii armatei ce fac pentru solutionarea situatiei? tac de frica sa nu-si piarda si indemnizatia de conducere.In democratiei interesele armatei sunt aparate de ministrul civil al apararii. halal aparare si cred ca acesta e doar inceputul.
In conditiile de acum, militarii isi vor da demisia cu prima ocazie mai buna aparuta. Ministrul ANTI-apararii si ceilalti politicieni portocalii ar trebui sa se uite la sondajele in scadere si sa priceapa ca tot ei au de pierdut din politica haiduceasca.
Ministrul este suficient de imbuibat incat sa nu/i pese de banii armatei. Pana la urma e doar o miza politica aceasta functie, si si/o face foarte bine slujind partidul care/i umfla foalele! Atat timp cat concluzia dupa sedinte cu sindicatele a fost ca nu se mai taie sporurile, ci ca unele vor intra in salariul de baza, iar cele particulare functiilor vor fi atribuite ca spor fara a depasi 30 la suta din salarii, cred ca ministrul apararii face o gafa neretusand minciunile pe care le/a sustinut. Iata ca nu mai e baza legala pentru care sporurile se taie peste noapte! Domnule ministru, va rog cautati scuze plauzibile cand vreti sa infometati armata tarii, scuze pe care se jeneaza sa le caute SRI/ul, politistii si magistratii! Iar daca lupta se da la nivele mult mai inalte, munciti ca o faceti destul de bine! Distrugeti armata, pentru ca scopul de a destabiliza aceasta tara serveste unor interese … din afara si poate ca NU SUNTETI PE DINAUNTRU ROMAN ADEVARAT!
Dnul.Ministru n-aveti habar de fenomenul militar va rog demisionati.
Cu siguranta dupa reactiile neasteptate petrecute in armata se vor schimba lucrurile. Stanisoara nu s/a asteptat sa existe astfel de reactii? Credea ca are de condus o turma de mioare, care nu pot lua initiativa nici cand ii frige la buzunar? Tinand cont de faptul ca a dezinformat in conferinta de presa, cand a spus ca armata A INTELES, desi era informat cu starea de spirit din cadrul unitatilor… VA felicit ca ati avut puterea sa infruntati hotia la nivel inalt. Ca faceti diferenta intre a respecta un ordin si a nu va lasa calcati in picioare. Doar asa le va veni mintea la cap acestor Dumnezei autoproclamati, care se cred stapani peste destinul nostru. Parerea mea e ca a fost o intimidare, iar daca le tinea, va taiau si alte sporuri. Asa v/au invatat sa umblati cu bocancii rupti, sa va lasati pacaliti cu sporuri de/a lungul anilor in locul majorarii salariului de baza. V/au bagat mereu pumnul in gura cu regulamente inventate in functie de bunul lor plac si cu multumiri simulate la catafalcul colegilor vostri morti in Irak si Afganistan. Sper ca lucrurile sa intre pe fagasul lor normal, pt. ca tara are incredere in voi si in biserica.
De se va gasi cineva sa/mi raspunda la aceasta intrebare, il rog s/o faca in speranta ca Bine faci, bine primesti! Cine plateste postul Realitatea TV sa fie atat de pornit impotriva armatei. Sa dea mereu exemplu ca salarii foarte mari salariile militarilor, desi se stie ca acestea nici nu se compara cu cele ale magistratilor, politistilor si alte domenii de activitate. Chiar si unii profesori universitari castiga lunar 60 de milioane! De unde atata ravna in a lovi in armata, cui ii serveste aceasta minciuna trambitata de jurnalistii Fabrica? Prea mult zel sa nu fie rasplatiti!
Justitiarule, profesorii universitari castiga mai mult de 60-70 de milioane, unii chiar mai bine. Ministra Abramburica dorea sa le faca un bine acestor profesori si sa le aduca salariile la nivelul generalilor din armata. In abrambureala ei, habar nu are ca de fapt un general castiga mai putin decat unii dintre profesorii universitari si ca astfel le face un „bine” pe care , cu siguranta, ei nu il doresc.
Armata a ramas haina de vreme rea pe care o imbraca guvernantii ori de cite ori sunt la ananghie. E trist si frustrant sa vezi o institutie ca Armata supusa atitor umilinte si injosiri, nu din partea unui inamic de-aiurea, ci venite de la proprii conducatori alesi de noi, din stirpea acestui neam care si-a cinstit mereu eroii si a iubit Armata. Dragi conducatori (mari si mici),regret ca sunt contemporan cu voi! Felicitari pentu articol.
Ce dracu tot o dati cu armata, care armata,asta de protectie sociala unde i-au angajat pe toti betivii si puturosii.
destul de realist si obiectiv articolul.astea sunt cifrele exacte pt salarizarea din armata nu ce se minte pe la cmj sau pe la trusturile de presa.