Potrivit specialiștilor, în momentul de față există Armata Română se confruntă cu un deficit de 76 de psihologi, iar în prezent sunt identificați 19 militari cu sindromul de stres post-traumatic. Mihai Fifor, Ministrul Apărării Naționale, a declarat mați că anul acesta vor fi încadrați 50 de psihologi în Armata Română, scrie cotidianul.ro

În timpul unei întâlniri cu psihologii încadrați în armată, Fifor a declarat:

„Am dorit să mă întâlnesc astăzi cu Corpul Psihologilor din Armata Română, iar la invitația mea au răspuns aproape toți psihologii pe care îi avem încadrați în Armata Română. Așa cum s-a văzut, nu sunt foarte mulți. Din păcate, aceasta este încadrarea pe care o avem în Armata Română (…) Prin momorandulmul pe care l-am trimis Guvernului României pentru încadrarea unor funcții în Armata Română se vor regăsi anul acesta și 50 de posturi de psihologi. Totodată, avem alături de noi cadre didactice universitare, pentru că dorim un protocol cu Universitatea din București și alte facultăți cu profil din țară, astfel încât să putem să dezvoltăm împreună programe de formare post-universitare, cu bătaie exact pe acest domeniu, respectiv pe psihologia orientată pe partea de utilitate militară”.

Ministrul a mai precizat că la sfârșitul lunii februarie – începutul lunii martie, se va prezenta un proiect în ceea ce privește înființarea Centrului Național de Psihologie Operațională, menit să-i ajute pe militari.

„În luna octombrie am intrat în dialog cu colegii canadieni, pentru că în septembrie la Invictus am avut bucuria să discut cu ministru apărării canadian și acolo, la Invictus, s-a pus un foarte mare accent pe cei afectați de sindromul stresului post traumatic. Erau foarte mulți competitori Invictus având această problemă și nu neapărat mutilați și afectați fizic și atunci am realizat că sindromul de stres post traumatic este tratat altfel și privit altfel de armatele celorlalte țări care, din păcate, au o experiență mult mai mare în teatrele de operații. (..)Colegii canadieni s-au oferit să ne vină în ajutor, o echipă de la noi se va deplasa acolo, astfel încât la încelutul lunii martie să putem prezenta public ceastă concepție în ceea ce priveşte reaşezarea de asistență psihologică pentru Armata Română”, a explicat ministrul.

„În momentul acesta avem un deficit de 76 de funcții de psiholog, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din numărul total de posturi pe care le avem prevăzute. (…) La momentul actual există un număr de 19 militari care au fost identificați cu tulburare de stres post tramatic”, a declarat Vasile Marineanu, șeful Centrului de investigații sociocomportamentale din Ministerul Apărării Naționale.

În ceea ce privește testarea militarilor cae se întorc si teatrele de război, se solicită informații de la toți cei care au intrat în contact cu militarul respectiv și se caută lărgirea modului de tratare, prin neuropsihologie sau prin terapie ocupațională.

„Militarii care au paticipat în teatrele de operații, mai ales cei cae s-au confruntat cu evenimente cu potențial traumatic, pot să dezvolte o astfel de tulburare de stres post-traumatic. Noi încercăm să indentificăm încă din timp aceste probleme. Încercăm să facem câteva screeninguri atât la plecare cât și la întoarcerea din teatrele de operații”, a mai precizat Vasile Marineanu.

 

3 COMENTARII

 1. Nu psiho-pupu le trebuie lor, ci duhovnici care au de la Dumnezeu și puterea de a ierta păcatele, deci de a vindeca cu adevărat sufletele.
  Apoi, mă întreb și eu: ce caută ei prin deșerturi aflate pe alte continente, văzînd și făcând ce văd și fac ei pe acolo, de îi afectează într-atât?
  Cum apără ei România astfel? Au devenit bieții, din oșteni, doar niște mercenari, trimiși să facă jocurile păpușarilor hrăpăreți. Păcat de ei.

 2. Cum sa-ti explic d-tale cum sta treaba, un militar primea solda din Romania si era in Afganistan cam 250-300 eu pe cand la o firma privata primea 5000 eu sau mai mult. Cum apara ei Romania? cam asa sta treaba Te ajut cind ai un razboi si o sa ne ajute si altii daca o sa avem nevoie.Problemele-s altele, proverbiala invidie a romanului, sefi numiti polic care nu ar rezista in Afganistan nici 2 zile si nu in ultimul rand o gramada de idioti care te eticheteaza ca mercenar fara sa stie sensul acestui cuvint.

  • Mă bucur enorm că putem conta pe sprijinul Afgano-Irakian la nevoie!
   Când vor bubui și da cu mașinile și pe la noi prin piețe, experții afgano-irakieni, ne vor învăța cum să ne protejăm – asta e una.
   Când se va supăra ursul rus suficient, asta-i a doua și e mult mai groasă.
   În final, îți mulțumesc pentru esplicații și pentru cuvântul bun.
   Numai de bine, prin țări străine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here