Scăpat de „povara” alegerilor, Klaus Iohannis a fost foarte ocupat la sfârșitul lunii mai. Concret, la doar cinci zile după scrutinul din 26 mai, Administrația Prezidențială a contractat servicii de întreținere spații verzi la Palatul Cotroceni, pentru care va plăti, până a finalul acestui an, nu mai puțin de 50.000 de euro. Numai cositul ierbii de pe „tarlaua” prezidențială scoate din bugetul instituției peste 20.000 de euro, bani care vor ajunge în buzunarul unei companii care, teoretic, aparține Consiliului General al Municipiului București – REBU. În realitate, jumătate din acțiunile REBU sunt deținute de un conglomerat de companii germane, cipriote și românești controlate de cetățeanul german Alfred Remmert, un apropiat al deputatului PNL Cezar Preda. În contract mai intră și servicii de defrișare a arborilor de la Palatul Cotroceni, prestație care va fi asigurată de o firmă din Brașov conectată și la afacerile cu bani publici ale Primăriei Cluj-Napoca, păstorită de Emil Boc, scrie Jurnalul National.
Citește și: Salubrizarea portocalie se instalează la Cluj-Napoca
Administrația Prezidențială a contractat, în data de 31 mai 2019, prin selecție de oferte cu procedură simplificată, servicii de întreținere spații verzi. Contractul viza, inițial, patru tipuri de servicii, însă, în cele din urmă, partea care prevedea spălarea albiilor apelor din incinta complexului Cotroceni a rămas neatribuită. În schimb, Președinția a parafat cu succes contracte care au ca obiect servicii de cosit mecanizat, adunat, încărcat și transport resturi vegetale; servicii de defrișare, tăieri de corecție, toaletare, reducerea arborilor și extragerea buturugilor, precum și servicii de furnizare și de adiministrare a pământului vegetal fertil. Împărțit pe trei loturi distincte, contractul a fost atribuit către trei companii separate, pentru un cost total de 234.651,8 lei cu TVA inclus, respectiv 50.000 de euro – contravaloarea unui apartament cu două camere în București.
Afaceri în familie politică
Cea mai mare parte a acestui contract vizează Lotul 1, referitor la serviciile de cosit mecanizat, adunat, încărcat și transport resturi vegetale. Adjudecător declarat de către autoritatea contractantă este societatea RER Ecologic Service București SA, cunoscută și drept REBU. Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), REBU avea, la începutul acestui an, doi acționari persoane juridice. Este vorba despre Consiliul General al Municipiului București și compania RER București SRL, ambele controlând câte 50 la sută din capitalul social, iar compania este administrată de cetățeanul german Alfred Remmert. În timp ce Consiliul General al Municipiului București reprezintă autoritatea locală, deci statul român, SC RER București SRL este o entitate privată care, la rândul ei, este deținută de trei companii private, dintre care două străine. Este vorba despre RRR Remmert Recycling România GMBH, cu sediul în Germania – Duisburg, RER Servicii de Administrare SRL și off-shore-ul cipriot Kevil Enterprises Limited. Administrator este același Alfred Remert. În ceea ce privește societatea RER Servicii de Administrare SRL, aceasta este deținută de RRR GMBH Remert Recycling România, cu 99% din acțiuni, și de același cetățean german Alfred Remmert, cu 1% din acțiuni, iar administratorul companiei este Alexander Remmert.
Alfred Remmert este un apropiat al fostului lider PDL Buzău, Cezar Preda, actual parlamentar PNL, care a și condus compania REBU, respectiv sucursalele RER Buzău, Galați și Tulcea. Pe vremea când la conducerea Primăriei Capitalei se afla fostul Partid Democrat, director al companiei REBU a fost celebrul Romeo Raicu, văr cu Cezar Preda.
Descriere incredibilă a serviciilor, în caietul de sarcini
Fără a avea legătură, desigur, cu această încrengătură de nume și firme, RER Ecologic Service București REBU SA a devenit, în 31 mai 2019, prestatorul Administrației Prezidențiale pentru servicii de întreținere a spațiilor verzi de la Palatul Cotroceni. Pentru aceste servicii, compania în cauză urmează să încaseze de la Președinția României, suma de 95.319 lei cu TVA inclus. Interesant este faptul că Administrația Prezidențială are cuprinsă în organigramă o structură care se ocupă exact cu activitățile contractate. Este vorba despre Compartimentul Amenajări Spații Verzi, care, culmea, a și verificat spre avizare caietul de sarcini întocmit de directorul tehnic al instituției, Mihai Alexandru.
Conform acestui caiet de sarcini, Administrația Prezidențială a contractat de la REBU servicii de cosit mecanizat al suprafețelor ierbicizate, estimând că, în total, va fi cosită o suprafață de 110.000 de metri pătrați, având în vedere că operațiunea de cosire se va face în mod repetat. Compania care va cosi iarba va trebui, să verifice în prealabil terenul și să marcheze elementele de asperizare. Apoi va înlătura corpurile solide (crengi, pungi, cartoane, peturi, pietre), după care va trece la cosirea propriu zisă. Acestea sunt operațiunile descrise în caietul de sarcini, de altfel, însă președinția a ținut musai să se treacă în lista operațiunilor obligatorii.
La fel cum a simțit nevoia să precizeze că, după cosire, trebuie realizată operațiunea de adunare și de strângere a deșeurilor vegetale. Ba mai mult, această operațiune trebuie executată cu minimum trei muncitori, dintre care unul să cosească, iar ceilalți doi să colecteze „imediat” deșeurile.
Grijă mare pentru alei
Cantitatea de iarbă cosită estimată de Palatul Cotroceni se ridică la 600 de metri cubi, iar 50 de operațiuni de cosire vor avea loc în primele trei luni ale contractului, alte 40 de cosiri se vor executa între lunile a patra și a șasea, iar alte zece cosiri în luna a zecea. La care se adaugă 15 operațiuni de greblare în primele trei luni, alte 25 de greblări în lunile 4, 5 și 6, 50 de greblări în lunile a șaptea și a opta, și alte zece greblări în luna a zecea. Evacuările resturilor vegerale se vor executa în nu mai puțin de 100 de rânduri, cu vehicule care să nu deșășească greutatea de 3,5 tone, pentru a nu fi deteriorate aleile Palatului Cotroceni.
Suprafața totală estimată aferentă adunatului și degajării resturilor vegetale, inclusiv frunze și crengi, este de 80.000 de metri pătrați. REBU va face două „treceri” săptămânale și pentru colectarea algelor de pe malul cascadei, a pârâului, a lacurilor și a insulelor de pe cursul de apă din incinta Complexului Palat Cotroceni.
234.651,8 lei cu TVA este suma pe care Administrația Prezidențială o va „sparge” în acest an pentru servicii de întreținere a spațiilor verzi de la Palatul Cotroceni. În acești bani intră cositul ierbii, tăierea și toaletarea copacilor, extragerea buturugilor și achiziția de pământ fertil.
Dezmăț de bani publici
Nu este pentru prima dată când, sub conducerea lui Klaus Iohnnis, Administrația Prezidențială face achiziții controversate de bunuri și servicii. „Jurnalul” a dezvăluit, în cadrul unei anchete de presă, că Președinția a contractat, pe 23 mai 2016, firma Garden Center Grup SRL, pentru execuţia de lucrări pentru un sistem de irigaţie a vegetaţiei din Parcul Palatul Cotroceni, în valoare de 1.150.000 de lei fără TVA.
În 6 noiembrie 2017, a fost, de asemenea, încheiat un contract, în valoare de 218.283,84 de lei fără TVA, pentru furnizarea unui sistem de protecţie antiîngheţ și de degivrare.
Anul trecut, mai exact în 23 ianuarie, Administraţia Prezidenţială a încheiat cu SC Eqinox Exclusiv Concept SRL un contract în valoare de 236.386 lei fără TVA, pentru achiziţia de flori tăiate, aranjamente florale și plante decorative. La 13 iunie, Președinţia a contractat lucrări de reparaţii a căilor rutiere și a aleilor pietonale din curtea instituţiei. Executant este compania Aedificia Carpaţi, care a încasat, cu acest prilej, suma de 1.220.323,78 lei fără TVA. În 14 iunie 2018, firma Starc4sys SRL a primit de la Administraţia Prezidenţială un contract de 1.083.183,55 lei fără TVA, pentru lucrări de reabilitare a instalaţiei de iluminat exterior din incinta Palatului Cotroceni.
Sursa: Jurnalul National