La sfârșitul lunii trecute, foștii patroni ai echipei de fotbal CFR Cluj, Arpad Paszkany, Iuliu Mureșan au cerut ridicarea sechestrului asigurator pus de procurori pe proprietățile lor. Însă, judecătorul a respins cererea. De mai mult timp, Arpad Paszkany a plecat din România și, momentan, locuiește în Budapesta. El încearcă să își vândă proprietățile din Cluj Napoca dar măsura de sechestru nu îi dă voie să facă acest lucru. Cei doi sunt inculpați într-un proces de corupție care de aproximativ un an de zile se află în cameră preliminară.
Iuliu Mureșan, Arpad Paszkany și SZEKERNYES KAROLY (cumnatul fostului finanțator al CFR Cluj) sunt judecați într-un dosar sub următoarele acuzații: constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală și spălare de bani.
Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Cluj la jumătatea lunii august 2022 și de atunci stă în procedura de cameră preliminară. Adică judecătorul, în speță, Liana Cociș verifică legalitatea rechizitoriului pentru a putea dispune începerea procesului.
Spre finele lunii trecute, Iuliu Mureșan și Arpad Paszkany au cerut ridicarea sechestrului asupra unor bunuri pe care cei doi le dețin. Bunurile respective au fost puse sub sechestru până la concurența sumei de 2,285.986 euro, stabilită ca valoare a prejudiciului.
De mai mult timp, Paszkany încearcă să își vândă proprietățile pe care le mai deține în România. În acest sens a făcut o cerere de ridicare a sechestrului, însă judecătorii au respins solicitarea. Cu această ocazie am putut identifica proprietățile lui Paszkany și Mureșan din acest dosar.
”Menţine măsurile asiguratorii dispuse prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj emisă la data de 31.05.2016, în dosarul de urmărire penală nr. 69 D/P/2016 al acestui Parchet, prin care s-a luat măsura asiguratorie a popririi asupra conturilor deschise pe numele inculpatului Mureșan Iuliu Paul, (…) PASZKANY ARPAD-ZOLTAN; prin ordonanţa aceluiaşi Parchet emisă la data de 09.06.2016, în acelaşi dosar de urmărire penală, prin care s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra următoarelor: 1. imobilul situat în mun. înscris în Cartea Funciară nr. 251611 – C1 – U5, bun comun în cota de 1/1 cu soţia Paszkany J. Kinga, nr. cadastral/nr. topografic CAD:9131/1-C1-U32, suprafaţă utilă 250,00 m.p. compus din 8 camere, 1 bucătărie, 2 băi, 3 antree, 1 debara, 3 wc, 2 sas, 1 logie, cu suprafaţă utilă de 250,17 m.p., 4 pivniţe cu suprafaţă de 28,63 m.p., cu p.i.c. 12,22/100; 2. imobilul situat în înscris în Cartea Funciară nr. 272182, bun comun în cota de 1/1 cu soţia Paszkany J. Kinga, nr. cadastral/nr. topografic TOP:21397/1, suprafaţă 401,00 m.p., loc de casă, bunuri aparţinând inculpatului PASZKANY ARPAD-ZOLTAN; prin ordonanţa aceluiaşi Parchet emisă la data de 09.06.2016, în acelaşi dosar de urmărire penală, prin care s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra următoarelor: • imobilul situat în mun. Cluj-Napoca, înscris în cartea funciară nr. 252024 UAT Cluj-Napoca, asupra cotei de 1/2 parte din imobil, teren în suprafaţă de 4 m.p. • imobilul situat în Cluj-Napoca, înscris în cartea funciară nr. 299175 UAT Cluj-Napoca, asupra cotei parte de 1629/2377 din teren în suprafaţă de 2.368 m.p. şi 1/2 parte din construcţie, nr. cadastral/nr. topografic 299175-C1, • imobilul situat în Cluj-Napoca, înscris în cartea funciară nr. 299176 UAT Cluj-Napoca asupra cotei de 1629/2377 parte, teren în suprafaţă de 26 m.p., • imobilul situat în Cluj-Napoca, înscris în cartea funciară nr. 299746 UAT Cluj-Napoca, număr cadastral/topografic nr. CAD:18035, teren în suprafaţă de 5.800 m.p., în cotă de 1/1, bunuri aparţinând inculpatului Mureșan Iuliu Paul, măsurile asiguratorii fiind necesare în vederea reparării prezumtivului prejudiciu în cuantum de 6.857.532,99 lei şi 900.000 euro, şi a executării eventualei măsuri de siguranţă a confiscării speciale. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu din data de 30 iunie 2023”, arată soluția pe scurt a instanței clujene.
Palatul inculpatului Paszkany vizavi de Palatul Justiției din Cluj Napoca
Arpad Paszkany deține împreună cu fosta lui soție, Kinga, un ”palat” pe strada Dorobanților colț cu str Pitești vizavi de clădirea în care funcționează instanțele clujene. Aici, Paszkany are un apartament de 250,00 m.p. compus din 8 camere bucătărie, 2 băi, 3 antree, 1 debara, 3 wc, 2 sas, 1 logie, cu suprafaţă utilă de 250,17 m.p., 4 pivniţe cu suprafaţă de 28,63 m.p.
O altă proprietate deținută de Paskany este în cartierul Grigorescu pe strada Profesor Tudor Ciortea, un loc de casă cu o suprafață de 400 mp.
Potrivit dosarului, Iuliu Mureșan are două proprietăți mari.
Pe strada Făgetului are un teren de 2.300 mp și o casă. Vecini cu el sunt patronul firmei de publicitate Amprenta, Decebal Cotoc, și Vlăduța Lupău împreună cu soțul ei, Adi Rus, fiul fostului șef BCCO Cluj Napoca Toma Rus. Ei au cumpărat parcelele de la Iuliu Mureșan, cu care sunt cunoscuți.
De ce sunt acuzați Paszkany și Mureșan ?
Potrivit unui comunicat remise de către DIICOT, la data de 07.06.2016 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva inculpaţilor PASZKANY ARPAD – ZOLTAN, la acea dată acţionar majoritar la Clubul CFR 1907 Cluj, şi MUREŞAN IULIU-PAUL, fostul preşedinte al Clubului CFR 1907 Cluj, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani în formă continuată.
Faţă de cei doi inculpaţi, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus măsura controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile.
S-a reţinut că în perioada 2008 – 2013, persoane din cadrul societăţii comerciale care deţin clubul de fotbal CFR CLUJ 1907, cu atribuţii de gestiune sau administrare a sumelor clubului, şi-au însuşit suma totală de aproximativ 10 milioane euro din patrimoniul SC SPORTIVA FOTBAL CLUB CFR 1907 CLUJ SA.
În acest sens se reţine faptul că inculpatul MUREŞAN IULIU – PAUL a avut calitatea de administrator al clubului iar faptele reţinute în sarcina acestuia au avut ca principal beneficiar pe inculpatul PASZKANY ARPAD – ZOLTAN.
S-a reţinut că activitatea infracţională a fost săvârşită prin intermediul mai multor entităţi rezidente şi nerezidente (firme off-shore din Cipru şi din Seichelles) controlate faptic de către inculpatul PASZKANY ARPAD – ZOLTAN.
Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că firmele off-shore au fost folosite pentru prestarea unor servicii de consultanţă şi intermediere în domeniul sportiv cu cu privire la care există suspiciuni de fictivitate (privind transferul unor jucători de la club, optimizarea activităţii echipei şi altele) ori care au executat debite faţă de clubul sportiv provenind din cesiuni de creanţă suspecte.
Faptele au fost îndreptate asupra elementelor patrimoniale ale Clubului provenite din primele încasate cu titlu de bonus de calificare directă în grupele Champions League oferite de UEFA.
Totodată, s-a reţinut că membrii grupului au evidenţiat în actele contabile ale ale SC SPORTIVA FOTBAL CLUB CFR 1907 CLUJ SA cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale ori au evidenţiat operaţiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale privind suma totală de aproximativ 10 milioane de euro.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
Aproape tot centrul Clujului este a ungurilor. Cât privește dosarul se pare că judecătoarea ar avea ceva interese pe ceva imobil și dosarul va sta în nelucrare până la prescriere.
Și până analizează rechizitoriul, faptele se prescriu.
Apoi vine o pensie specială.
Se prescriu chiar daca ajunge dosarul pe instanță. Pensia speciala vine, dar nu mai e ce a fost. E normal sa fie a ungurilor casele din Centru, daca apartineau familiilor lor