În urmă cu câțiva ani, când certificatele verzi băgau bani frumoși în conturile ”băieților deștepți” din energie, Gadola Stefan, Peter Pal și Ioan Socea, acționarii Energobit din Cluj Napoca, au vrut să investească în două parcuri energetice din comuna Garoafa, jud. Vrancea, și NALBANT, jud Tulcea. Ulterior, a intrat în schemă Arpad Paszkany, prin intermediul off-shore-urilor lui. Însă, o hotărâre de guvern a tăiat macaroana afacerilor cu certificate verzi, iar afacerile au intrat în picaj. Acționarii Energobit s-au retras din afacere, lăsându-i afacerea lui Paskany. Una dintre firme a intrat în insolvență, iar judecătorii au decis că Florin Ciorca, omul lui Paszkany, este responsabil de o pierdere în valoare de 1,7 milioane de lei și l-au pus să o plătească.

O decizie a Tribunalului Comercial Cluj îl pune pe omul de afaceri clujean Florin Ciorca să plătească 1.769.104,54 lei de pe urma insolvenței firmei WIND GAROAFA DEVELOPMENT SRL, o afacere făcută de patronii Energobit, Gadola Stefan, Peter Pal și Ioan Socea, în tandem cu Arpad Paszkany.

”Admite cererea formulată de lichidatorul judiciar al debitoarei SC WIND GAROAFA DEVELOPMENT SRL, M R L I SPRL Filiala Cluj, în contradictoriu cu pârâtul Ciorca Vasile Florin, şi, în consecinţă: Obligă pârâtul Ciorca Vasile Florin să plătească pasivul rămas neacoperit al debitoarei SC WIND GAROAFA DEVELOPMENT, în cuantum de 1.769.104,54 lei. Dispune conexarea prezentului dosar nr. 634/1285/2017/a2 la dosarul principal de insolvenţă nr. 634/1285/2017. Executorie. Cu drept de apel în termen de 7 de zile de la comunicare, apel care se va depune la Tribunalul Specializat Cluj”, arată soluția pe scurt a instanței clujene.

Pe de altă parte, Ciorca spune că nu are de gând să plătească pentru că el, după ce a fost numit administrator, a cheltuit banii acționarilor potrivit indicațiilor primite de la oamenii de afaceri.

”O să atac decizia, vă dați seama! Eu nu am nicio vină. Din punctul meu de vedere decizia instanței este o greșeală. Eu am cheltuit banii acționarilor pe ce mi-au zis ei să îi cheltuiesc și așa s-a ajuns la situația asta. O parte din suma asta o reprezintă neplata redevenței și alte contracte neonorate. Problema a constat în faptul că o hotărâre de guvern a venit cu reducerea certificatelor verzi și nu a mai fost un business!”, a declarat Florin Ciorca pentru Gazeta de Cluj.

Anul trecut, firma clujeană WIND GAROAFA DEVELOPMENT SRL a acumulat față de Primăria Garoafa un debit în valoare de 621.209 lei.

Afacerile cu certificate verzi au avut următorul traseu. Statul a promis că va subvenționa afacerile cu energie verde (eoliene, parcuri fotovoltaice) prin intermediul certificatelor verzi, plătite de consumatorii finali. Însă, promisiunea statului nu s-a concretizat în termenii inițiali. Legea dată, tăia, de fapt subvențiile pentru industria eoliană la jumătate, iar pentru cea fotovoltaică la două treimi.

Paszkany nu a suflat prea tare

Societățile WIND GAROAFA DEVELOPMENT SRL și ENERGOBIT WIND NALBANT au apărut în 2011 ca urmare a divizării Energobit, cel mai mare jucător clujean de pe piața afacerilor cu energie electrică. Acționarii Energobit, au vrut să investească în două parcuri eoliene din localitățile Garoafa (jud Vrancea) și Nalbant (jud Tulcea). Au concesionat terenurile de primăriile respective și au așteptat. Miza acestui business o reprezenta tranzacționarea certificatelor verzi care era afacerea momentului. Însă, niciuna dintre afaceri nu a mers. 

În ultimii trei ani, firma ENERGOBIT WIND NALBANT nu a înregistrat nicio cifră de afaceri și de la deschidere a avut pierderi constante. Societatea încă aparține acționarilor Energobit.

În cazul Wind Garoafa Development, lucrurile sunt mai nuanțate. La un an de la înființarea firmei, off-shore-ul cipriot GAROAFA HOLDINGS LTD devine acționarul majoritar al firmei. Entitatea cipriotă este reprezentată de avocatul Călin Bucerzan, care îl reprezintă pe Arpad Paszkany, și se decide ca sediul firmei să fie mutat de pe strada Tăietura Turcului (sediul Energobit) pe strada Republicii, unde în sediul Electrosigma, clădirea lui Arpad Paszkany. Apoi, administratorii vechi (acționarii Energobit, n.red.) sunt revocați, în locul lor fiind numit Florin Ciorca, omul lui Paszkany.

În aceeași perioadă de timp, fostul finanțator al CFR Cluj a pornit și afacerea similară Mărăsești Wind, unde l-a pus tot pe Florin Ciorca în funcția de administrator. Aici, Paszkany vroia să investească în eoliene cu investiţii planificate de 100 de milioane de euro, dar deznodământul a fost falimentul, creanţele acumulate față de primăria Mărăşeşti fiind de un milion de lei. Primăria le-a concesionat terenul pe 49 de ani, iar firma s-a angajat în anul 2010 să plătească oraşului o redevenţă de 100.000 de euro pe an. Investițiile lui Paszkany au fost destul de mari: firma a cheltuit cu licenţe, concesiuni, brevete şi mărci comerciale peste 11 milioane de lei, iar avizele, PUZ-ul, studiile de fezabilitate au costat 2,4 milioane de lei.

Potrivit surselor din piața energiei verzi, afacerile eșuate cu energie verde derulate de Paszkany au fost susținute de un acționariat mixt unguresc-australian concretizat în firma Sinus Holding SRL, care a avut sediul tot în clădirea Eletrosigma. Firma, care între timp a fost radiată, a fost administrată de NAGY ISTVAN JANOS, un alt interpus de-a lui Paszkany.

Paszkany a vrut să ”curenteze” și la Cluj, dar nu a mers

Și în municipiul Cluj Napoca, omul de afaceri Arpad Paszkany a încercat să facă o afacere cu energie verde, dar business-ul nu a mers. Investiția ar fi trebuit să se concretizeze pe terenul unde administrația locală ar fi vrut să construiască Cartierul Tineretului. Pentru edificarea proiectului, municipalitatea a format o asociere cu Polus Real Estate, ale cărei acţiuni în cadrul societăţii au fost ulterior transferate către o alta companie, printr-o Hotărâre de Consiliul Local. Prin aceeaşi Hotărâre s-a decis şi transformarea scopului asocierii, dintr-o investiţie imobiliara, din care Primăria urma să primească un anumit număr de apartamente în cartierul de locuinţe, într-un parc fotovoltaic, de la care ar primi energie electrica pentru a asigura iluminatul stradal. Şi acea Hotărâre a fost contestată în forul Consiliului Local, iar opoziţia a reuşit chiar să o respingă într-o primă fază.

Ulterior, acţionarul majoritar al Polus Real Estate, compania britanica Iris Ventures, a deschis mai multe procese la instanţele clujene pentru a-şi recupera partea de acţiuni transferată de la Polus Real Estate la noul asociat al Primăriei, SC Green Energy Napoca SRL, controlată de Arpad Paszkany. Instanţa a suspendat decizia prin care Adunarea Generala a Acţionarilor de la Polus Real Estate a decis reconversia proiectului.

Afacerea a culminat cu plângeri penale depuse de reprezentanţii milionarului maghiar Sándor Demján împotriva mai multor persoane implicate în proiect, printre care fostul primar Sorin Apostu, fostul viceprimar Laszlo Attila, fostul partener de afaceri Arpad Paszkany şi au intentat un proces civil prin care se cere dizolvarea societăţii Cartierul Tineretului.

Florin Ciorca pus să plătească vântul lui Paszkany

Florin Ciorca a fost administratorul celor mai importante societăţi ale lui Arpad Paszkany: Cartierul Tineretului – care nu a mai dezvoltat cartierul de locuinţe, Fotbal Club CFR 1907 – societatea pe care funcţionează clubul de fotbal CFR Cluj, dar şi Sigma Residence. Ciorca a mai fost administrator la Compania de Informatică Aplicată (CIA) – clădire vândută lui Ioan Varga – , la Mărăşeşti Wind, la Ecomax General Investments SRL, la Wind Garoafa Development SRL, dar mai apare şi în Ialomiţei Wind SRL (radiată) JWP Development (lichidare), Polus Services SRL (radiată).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.