Cu un proces ”legat” de vârful cozii, afacerea SC Arta Culinară se pregăteşte să plece din Cluj şi se transformă într-un business imobiliar. În momentul de faţă, afacerea este controlată de Dragoş Bâlteanu, şeful de la SIF Banat Crişana, care doreşte să transforme în afacere imobiliară spaţiile uneia dintre cele mai mari afaceri cu profil de alimentaţie publică din Cluj Napoca. SC Arta Culinară  a fost înfiinţată în 1990 de Consiliul Judeţean Cluj, însă în momentul de faţă administraţia judeţeană nu mai are nimic de-a face cu această afacere care a fost înstrăinată în totalitate.

 

În 1990, SC Arta Culinară deţinea peste 160 de spaţii comerciale, majoritatea dintre ele fiind destinate alimentaţiei publice. La data respectivă, afacerea a fost pusă pe picioare de Consiliul Judeţean Cluj, însă printr-o serie de hocus-pocus-uri administraţia judeţeană a fost eliminată din schemă. Afacerea a trecut prin ”ciurul” a doi oameni de afaceri, Gheorghe Mircea Pinte şi Radu Taica, iar acum societatea comercială este deţinută de SIF Imobiliare, un fond de investiţii cipriot, controlat de Dragoş Bâlteanu, şeful SIF Banat Crişana.

În momentul de faţă, SC Arta culinară se pregăteşte să îşi schimbe obiectul de activitate şi sediul principal al firmei.

”Aprobarea retragerii de la tranzacţionare a valorilor mobiliare emise de arta culinară SA. Aprobarea condiţiilor de retragere din societate a acţionarilor care nu sunt de acord cu retragerea de la tranzacţionare a acţiunilor societăţii. aprobarea schimbării denumirii societăţii. aprobarea schimbării sediului social al Arta culinară SA din Cluj Napoca str Iuliu Maniu nr 21 A la adresa Bucureşti Str Calea Floreasca nr 175 et 7 camera A3, sector 1.Modificarea obiectului principal de activitate din 5610 – Restaurante în 6820 Închiriere şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate şi activarea  următoarelor coduri CAEI ca activitate secundară: 5210 depozitări, 6810 cumpărarea şi Vânzarea de bunuri imobiliare proprii, 4110 Dezvoltare imobiliară, etc. Închirierea unor puncte de lucru al societăţii Arta Culinară. Revocarea Consiliului de administraţie şi numirea de noi membri”, se arată într-un document care va fi supus unui vot, formal, acţionarilor acestei societăţi.

 

Pinte şi Taica au pus sare pe coada SIF-ului

În momentul de faţă, Bâlteanu de la SIF Banat Crişana trebuie să îşi regleze conturile cu doi dintre foştii acţionari de la Arta Culinară: Radu Taica şi Mircea Pinte. În 2009, cei doi erau acţionari în cadrul firmei clujene Arta Culinară, cu circa 10% din acţiuni. SIF Banat Crişana a decis ca Arta Culinară să absoarbă două firme clujene, SC Pelicanul Mărăşti şi SC Observator Orizont, dar Radu Taică şi Mircea Pinte, acţionari minoritari la SC Arta Culinară, nu au fost de acord cu această decizie şi au cerut firmei ca acţiunile lor să fie răscumpărate. Solicitarea lor a fost respinsă, conducerea de la Arta Culinară îndrumându-i pe cei doi brokeri să îşi vândă acţiunile în mod liber, la bursă. Însă, pentru că preţul la piaţa liberă a acţiunilor Arta Culinară era net mai mic decât cel calculat dacă acţiunile ar fi fost răscumpărate de societate, Pinte şi Taică s-au considerat prejudiciaţi şi au dat în judecată SC Arta Culinară

După ce au apelat la casa de avocatură a ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, avocaţii celor doi brokeri clujeni au reuşit să calculeze că Pinte şi Taica ar trebui să aştepte câteva mii de ani ca să îşi vândă acţiunile la un preţ similar celui calculat în raportul de fuziune încheiat în urma absorbirii celor două societăţi de către Arta Culinară. Astfel că, prin prejudicierea celor doi acţionari minoritari li s-ar încălca dreptul de a se retrage din acţionariatul SC Arta Culinară. Conform legii 31/1990 (legea societăţilor comerciale), care oferă protecţie acţionarilor, dacă cineva vrea să se retragă din societate, firma trebui să răscumpere acţiunile la un preţ stabilit de un raport de evaluare. Însă, pentru ca această lege să poată fi aplicată, trebuia demonstrat că Pinte şi Taică nu pot fi obligaţi să îşi vândă acţiunile pe piaţa Rasdaq şi că această bursă nu este reglementată de Legea pieţelor de capital. Acest lucru a fost posibil prin faptul că arbitrul pieţelor bursiere, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), nu a notificat Uniunea Europeană, conform normelor europene, că în România, Piaţa Rasdaq este reglementată.

Judecătorii au considerat plauzibile pledoariile avocaţilor din firma înfiinţată de ministrul Predoiu şi le-au dat câştig de cauză lui Pinte şi Taică. Reprezentanţii SC Arta Culinară au contestat soluţia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi această instanţă a menţinut decizia Curţii de Apel Cluj.

În momentul de faţă, conform normelor jurisprudenţei, soluţia dată de magistraţi ar trebui să constituie un precedent pentru toţi acţionarii minoritari din societăţile listate pe Rasdaq şi care vor să scape de acţiuni obligând societatea să le răscumpere la un preţ stabilit de un evaluator independent şi autorizat. Mai mult aceeaşi decizie a judecătorilor arată că Rasdaq nu este o piaţă reglementată conform art 124 din Legea 297/2004, a pieţelor de capital.

În momentul de faţă, conducerea Arta culinară are termen până la mijlocul lunii noiembrie pentru a se înţelege cu cei doi brokeri clujeni asupra unui preţ pentru acţiunile lor

 

Afaceri clujene ”mutate” în Cipru

Dragoş Bâlteanu şi SIF-ul pe care îl conduce a fost prins în offside. Potrivit economica.net, conducerea SIF1 nu a explicat necesitatea înregistrării SIF Imobiliare (SIFI) în Cipru şi nici aducerea  acesteia pe o piaţă de mult mai mică importanţă decât cea pe care SIF1 este listat. SIF1 are în program şi transferul altor active din portofoliul său, din domeniul hotelier,  într-un alt holding similar SIF Imobiliare. Prin urmare, cea mai probabilă explicaţie este dorinţa administratorilor de a face tranzacţii imobiliare şi de capital netulburaţi de obligaţiile de transparenţă şi raportare periodică la care este supusă societatea mamă.

De altfel, şi înfiinţarea SIF Imobiliare a fost ţinută în camuflaj,  fapt care a adus o amendă de 10.000 lei pentru informarea cu întârziere a investitorilor. Cele mai valoroase participaţii mutate pe SIF Imobiliare Ltd sunt la firmele Arta Culinară Cluj Napoca (simbol bursier ARCU, 27 milioane lei pe  89,45% din acţiunile firmei) şi Comalim (MALI, 16 milioane lei – 91,17% din acţiunile firmei). Dintre cele 18 firme ale căror acţiuni au fost mutate de SIF Banat-Crişana (SIF1)  către noua societate din Cipru, opt sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti, pe piaţa Rasdaq: Comalim Arad (MALI), Legume Fructe Oradea (LEOR), Artă Culinară (ARCU), Comat Cluj (CACU), Comcereal Cluj (COCL), Napotex (NTEX), Agmonia (GMNA) şi Uniteh (UNIT). SIF Banat-Crişana (SIF1) a înfiinţat în Cipru firma SIF Imobiliare Ltd, menită să preia participaţiile de 100,4 milioane lei (22,5 milioane euro) deţinute la 18 societăţi cu activităţi în domeniul imobiliar, potrivit unui raport emis cu întârziere de SIF1, ca societate listată pe piaţa principală de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.