Foto Dan Bodea/Transilvania Reporter

Pictorul clujean Viorel Nimigeanu (70 ani), profesor la Universitatea de Artă și Design (UAD) Cluj-Napoca, s-a stins din viață astăzi, în urma infectării cu coronavirus.

Marele artist era intubat de 7 zile la Terapie Intensivă la o instituție medicală din București.

La împlinirea a 70 de ani, Muzeul de Artă Cluj i-a organizat lui Nimigeanu a expoziție Aniversară în perioada 7 – 25 octombrie 2020, scrie clujulcultural.ro.

Cine a fost pictorul Viorel Nimigeanu

S-a născut în 1950, în Nimigea de Jos, județul Bistrița-Năsăud. În 1969, Viorel Nimigeanu intră la Institutul de Artă Plastică Ioan Andreescu din Cluj, pe care îl absolvă în anul 1973. În 1977, este admis la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București, unde are șansa de a-l întâlni pe Corneliu Baba, aflat în ultimul său an de profesorat. Marele pictor apreciază talentul tânărului student și îl sprijină în realizarea unor proiecte. Începe lungul șir de participări la numeroase expoziții de pictură din Baia Mare, Cluj, București, transmite sursa citată.

A realizat mai mult de douăzeci de expoziții personale în țară și străinătate. Începând cu anul 1978 este preocupat din ce în ce mai mult de arta monumentală, executând, de-a lungul carierei, fresca la mai mult de 30 de biserici din țară și străinătate. În 2010 își obține doctoratul cu lucrarea Pictura bisericilor ortodoxe din Transilvania în secolul XX. Arta lui Viorel Nimigeanu a fost remarcată încă de la debut și urmărită cu căldură de personalități de renume ale artei și istoriei artei românești: Lazăr Anton, Mircea Țoca, Vasile Grigore, Dan Grigorescu, Magda Cârneci, Tiberiu Alexa, Virgil Mocanu, Lelia Pop, Negoiță Lăptoiu, Livia Drăgoi, Alexandra Rus.

Citește și Inaugurarea hărții tactile pentru nevăzători, dezvoltată de un artist clujean

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here