Afacerea “Iulius” în care sunt acuzaţi 17 consilieri judeţeni şi directori din cadrul CJ Cluj s-a reîntors la Cluj, dosar anchetat de către procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj. În dosar se cercetează modul în care Consiliul Judeţean Cluj, condus la acea dată de liberalul Marius Nicoară, a atribuit terenul pentru construirea Iulius Mall. În afacere sunt implicaţi procurori, oameni de afaceri şi persoane extrem de puternice din judeţ.

Dosarul a fost trimis de către DNA Bucuresti pentru continuarea cercetarilor sub aspectul infractiunii de abuz in serviciu. Iniţial, acuzaţiile de corupţie formulate de Arpad Paszkany, reprezentant al firmei Euromentor, au fost infirmate de procurorii anticorupţie. După licitaţie, consilierii incriminaţi au ales oferta făcută de Iulius Grup SRL, dar Paszkany a făcut o contestaţie în urma căreia s-a efectuat o altă licitaţie de către o altă comisie. Dar şi aici, oferta firmei lui Paszkany a fost respinsă. Conform unor informaţii, în cazul afacerii Iulius Mall sunt implicaţi şi procurorii Deriţei şi Hrudei, anchetaţi pentru presupuse fapte de influenţă. Se pare că aceştia s-au implicat în “afacerea” Iulius Mall deţinută de Iulian Dascălu, un controversat om de afaceri. Întreaga reţea a fost dezvăluită prin sesizarea lui Arpad Paszkany, reprezentantul societăţii care a licitat pentru concesionarea terenului din cartierul Gheorgheni necesar construirii unui mall.
 
Conform lui Paszkany, şi a cercetărilor derulate de către DNA societatea reprezentată de omul de afaceri clujean a pierdut chiar dacă, conform caietului de sarcini, a obţinut un punctaj mai mare decât societatea lui Iulian Dascălu. Rechizitoriul DNA arată că “Din recalcularea efectuată de specialişti a rezultat un punctaj net în favoarea SC South East Euromentor SRL, respectiv 194,45 puncte faţă de 118,5 puncte cât ar fi trebuit să se acorde SC Iulius Grup SRL”, se arată în constatarea DNA. În dosarul care a venit la procurorii clujeni sunt cercetaţi, ca făptuitori, Steluţa Cătăniciu, Ioan Petran, Liviu Medrea, Radu Spânu, Lucia Todoran şi alţi angajaţi din cadrul CJ Cluj.

Abuzuri de procurori

Paszkany povesteşte într-un memoriu unele aspecte ale acestei afaceri dubioase.“ În străinătate fiind, la data de 24 februarie 2007, am aflat de la personalul din subordinea mea din România, că am fost ţinta unor abuzuri şi acţiuni de denigrare din partea DIICOT Cluj şi, în concret, a Doamnei procuror Daciana Deriţei şi a Domnului procuror Hrudei Mircea, cu participarea unor lucrători de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Cluj. Mentionez că până la această dată, organele de Poliţie şi Procuratură nu m-au căutat la domiciliu, pentru a verifica dacă sunt sau nu plecat din România. În realitate, eu sunt victima unei licitaţii trucate de către M. Nicoară şi subordonaţii săi, iar profitorul este Dascălu I. (Iulius Mall). Interesul mai sus mentionat îl argumentez prin aceea că D-na procuror Deriţei Daciana, care urmăreşte cu atâta ardoare să mă vadă arestat, pentru a-mi „închide gura”, este în relaţie de rudenie apropiatã cu D-na Măriuca Pop, secretar al CJ Cluj, care, cot la cot cu M. Nicoară, a fraudat licitaţia cu privire la construirea unui centru comercial pe imobilul cunoscut sub numele de “Casa Tineretului”, în favoarea “victimei” Dascălu I.

 
Mai mult, fiica D-nei secretar al CJ Cluj Pop Măriuca, Andrei Ramona Camelia (numele luat după căsătorie), este în relaţie de rudenie (verişoare) cu D-na procuror Deriţei Daciana, avocată fiind în Baroul Cluj, reprezintă interesele firmelor lui I. Dascălu în Cluj. Menţionez că şi acţiunile judecătoreşti şi comerciale pe care le-am avut cu firmele lui Dascălu I., activităţi considerate de D-na procuror şi colegii ei infracţionale, au avut loc prin participarea personală a sus numitei, D-na avocat Andrei Ramona Camelia, rudă cu D-na procuror. În aceste condiţii rezultă cu certitudine, că D-na procuror Deriţei şi colegii domniei sale, urmăresc să-mi creeze un statut de vinovat şi fugar periculos pentru a determina şi influenţa judecătorii să mă aresteze, situaţie în care reducerea mea la tăcere forţată, ar favoriza rudeniile, afaceristii şi persoanele implicate în trucarea licitaţiei menţionate, în frunte cu M. Nicoară”, arată Paszkany în memoriul său.

Licitaţii a la Cluj

Conform lui Paszkany, “Radu Spânu, arhitectul şef al Cons. Jd.Cluj, cel care susţinea personal în repetate rânduri interesele IULIUS GRUP în faţa consiliului de administraţie al UNIVERS T, nu numai că era membru în comisia de licitaţie, dar el era şi persoana care a deschis plicurile sigilate, verificând documentele şi ofertele participanţilor. Radu Spânu era incompatibil cu calitatea de membru al comisiei de licitaţie pentru că nu putea fi imparţial având în vedere relaţia lui cu IULIUS GRUP! Radu Spânu a deschis primul plicul IULIUS GRUP, după aceea cel al SEE. Când a scos din plicul al doilea documentele şi a văzut parametri ofertei SEE, a avut o faţă panicată uitându-se insistent către anumiţi membri ai comisiei. Motivul reacţiei lui Radu Spânu a fost faptul, că şi-a dat seama, că oferta SEE era incontestabil mai bună decât al IULIUS GRUP. După câteva minute, Radu Spânu a pus înapoi în plicuri ofertele şi celelalte documente, spunând că analiza şi punctarea va avea loc la o altă dată.

 
Deşi atât reprezentanţii SEE cât şi ziariştii prezenţi în sală au solicitat insistent citirea ofertelor, ceea ce potrivit legii era obligatoriu, Radu Spânu a refuzat acest lucru. Mai mult, a vrut să ţină la el plicurile desfăcute, motivând că le va analiza el şi le va face copii celorlalţi membrii ai comisiei de licitaţie. Doar la insistenţele reprezentantilor SEE, preşedintele “oficial” al comisiei, Dl. Petran a “binevoit” să închidă plicurile într-un seif. Este de menţionat faptul că Dl. Oniga Tudor este profesor universitar de drept şi fost consilier municipal, ca atare foarte bun cunoscător al legilor şi a normelor metodologice al licitaţiilor publice şi a atras atenţia membrilor comisiei de licitaţie, în repetate rânduri, că procedează incorect şi ilegal, aceştia au respectat dorinţa lui Radu Spânu. Acest lucru nu este de mirare, având în vedere faptul că majoritatea membrilor acestei comisii erau persoane din aparatul administrativ al CJ Cluj sau a unor instituţii subordonate CJ Cluj, ori prieteni cu preşedintele CJ Cluj, Marius Nicoară”, arată omul de afaceri într-un memoriu trimis mai multor instituţii.

Alte afaceri cu terenuri

O altă afacere cu “cântec” a CJ Cluj pe vremea când instituţia era condusă de liberalul Marius Nicoară este cea a concesionării unui teren în centrul oraşului către firma unui afacerist local, Dan Nistor. Chiar dacă a stârnit o serie de controverse, CJ Cluj a reuşit să concesioneze pentru construirea unui mall un teren de circa 8.000 mp chiar în centrul Clujului. Gazeta de Cluj a relatat pe larg etapele acestei afaceri, precum şi faptul că Nistor şi Nicoară îşi petrec uneori vacanţele împreună. Dacă în 2005, la începutul concesiunii, destinaţia concesiunii era pentru construirea unei parcări şi a unui heliport în curtea spitalului de pneoftiziologie “Leon Daniello” situat pe strada Victor Babeş, ulterior parcarea s-a “transformat” în mall, iar heliportul, care iniţial a fost condiţie de departajare între societăţile care au participat la licitaţie, a dispărut. Această metodă de scoatere a concurenţei din joc este uzitată de cei care se ocupă de specularea licitaţiilor. Prin scoaterea, în ultimul moment, a unei noi cerinţe, în cursă rămâne, pe lângă cel care trebuie să câştige, doar o firmă – “iepure” (cu rol de figuraţie), menită să asigure condiţia legală de concurenţă, de cel puţin doi participanţi. În 2006, când CJ Cluj perfecta înţelegerea cu societatea Nisco Invest, care a fost “cadorisită”, Vasile Muresan, directorul Spitalului “Leon Daniello”, se declara uimit de decizia consilierilor judeţeni de a construi o parcare de maşini în preajma bolnavilor de plămâni. “Noi am înaintat o plângere către Consiliul Judeţean Cluj în care arătam că ne opunem apariţiei acestei construcţii. În acţiunea noastră suntem sprijiniţi şi de Ordinul Arhitecţilor şi de Comisia Monumentelor Istorice!”, declara, directorul spitalului în vara anului 2006.

 
Cei de la CJ pot sta trei ani la zdup.

Art. 246. – Abuzul în serviciu contra intereselor persoanelor

Fapta funcţionarului public, care, în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, cu stiinţă, nu îndeplineşte un act ori îl îndeplineste în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o vătămare intereselor legale ale unei persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Ştefan Trandafir

2 COMENTARII

  1. Ai uitat de Sapca Verde! Roata se invarte si vine momentul in care se scoate din naftalina dosarul matrasit de procurorii lu’ peste si vine sapca Verde inapoi la Statul Roman. Si apoi sa vezi isterizari al la Arpi care a dat o „sapca” de bani marinarului(pardon i-a pus in cont in Olanda, parca?) Da, asa-i in tenis!

  2. ERATA. Scuze, da’ dupa „adunarea” G20 nu se mai poarta „paradisurile” europene sau cele din Canal ci cele din Oceanu’ Indian. Scuze de informatia neactualizata! Oare ce limba se vorbeste pe acolo? Romana de Dobrogea, marinareasca, tiganeasca de Aghires sau Vorbita-n dodii de Rachitele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.