Meci de mare angajament, duminică 22 mai, pe Stadionul CMC din Gruia. „Gazdele” – ACS „Avântul Bizonii” Recea Cristur – întâlneau “oaspeţii” de la A.S. „Zorile” Buza într-un meci decisiv pentru hotărârea căştigătoarei seriei Gherla din cadrul Diviziei judeţene de fotbal. Pe banca echipei „Bizonilor” priveau meciul următorii: chestorul de poliţie în rezervă Toma Rus – boss-ul echipei, Alexandru Rus, primarul comunei Recea Cristur, iar printre rezerve, Ionuţ Rus, al doilea fiu al chestorului, în timp ce Adrian – fiul cel mare, evolua pe teren. În tribune, suporterii celor două cluburi, ţinând cont de istoricul celor două jocuri anterioare, erau siguri că vor ieşi scântei.

 

Totul a început de la un fault de joc…

Ca şi-n celelalte două întâlniri precedente dintre cele două rivale, încheiate de fiecare dată cu victoria echipei din Buza, meciul acesta are o desfăşurare într-un singur sens: spre poarta echipei “Bizonilor” Recea Cristur. E minutul 58 al meciului (şi nu 68, cum eronat s-a spus iniţial) iar scorul e 2-1 în favoarea celor din Buza. La un moment se produce un fault banal de joc, după care se porneşte iadul pe teren. Povesteşte Ionel Felician, căpitanul echipei din Buza: “Totul a început de la o îmbrânceală între fotbalişti, după ce un jucător de la Recea Cristur, portarul Rus Adrian l-a lovit pe un jucător de la noi cu podul palmei şi a primit, în mod justificat, cartonaş roşu. De acolo  scandalul s-a amplificat atingând până la urmă cote inimaginabile”. Continuă Kilin Csaba, antrenorul echipei din Buza: “Gliga se numeşte jucătorul nostru lovit şi în îmbrânceala generală a apărut brusc, de pe banca de rezerve şi Ionuţ Rus, lovindu-l la rândul său pe un jucător de-al nostru cu pumnul în gură. A primit şi el cartonaş roşu. Apoi, în drum spre vestiar, Adrian Rus îi mai trage un pumn unui jucător de la Buza – Ciucaş – şi arbitrul îi arată încă o dată acestuia  cartonaşul roşu. De acolo Adrian Rus face un lucru nemaiîntâlnit, cred eu, în stadioane: sare în tribună şi loveşte un spectator, pe dl. Ilie Rus, suporter al echipei noastre”. Detaliază, la rândul său scena Ilie Rus, suporterul în vârstă de 42de ani din Gherla, victima furiei lui Adrian, fiul chestorului de poliţie Toma Rus: “I-am strigat portarului bătuş că nu e permis niciunde aşa ceva, şi că poate să aibă bani mulţi şi tot ce-şi doreşte în viaţă, însă nu trebuie să se comporte în felul ăsta cu oamenii! La auzul cuvintelor mele portarul m-a ameninţat că vine la mine – şi-a şi venit. A urcat în tribună la noi – eram alături de unul dintre băieţii mei, celălalt era în altă parte a tribunei – şi a dat cu piciorul să mă lovească în gură. Eu am parat cu mâna stângă lovitura, ca nu cumva să-mi lovească băiatul, capul acestuia fiind şi el în direcţia piciorului portarului iar şutul său în mâna mea a fost foarte puternic. Apoi, văzând că nu se mai poate juca într-o asemenea atmosferă arbitrul a fluierat încheierea meciului şi a dat 3-0 pentru echipa noastră”. Adaugă antrenorul echipei din Buza: “Am rămas în continuare pe teren încă o jumătate de oră, la indicaţiile arbitrului şi conducerii clubului, după care ne-am retras la vestiare. Însă un lucru nu înţeleg: cum de e posibil ca în anul 2016, într-un municipiu cum e Cluj-Napoca să se întâmple aşa ceva. E un lucru strigător la cer, vă rog să mă credeţi”.

Adrian Rus

Adrian Rus, bătăuş de profesie

Explică mai departe Ilie Rus, în sala de aşteptare a I.M.L. Cluj: “M-am prezentat la poliţie, pe strada Traian şi după aceea la Salvare, fiind trimis de către autorităţi la I.M.L. pentru certificat”. Bărbatul este invitat în cabinetul de consultaţii, de unde se întoarce cu un certificat în care medicii i-au recomandat între 8 şi 9 zile de îngrijiri medicale. Adaugă acesta, cu aceeaşi indignare în glas: “Unul din băieţii noştri, cel bătut de portarul Adrian Rus la ieşirea din teren, avusese cancer la gât şi chiar în gât a fost lovit de către acesta. De asemenea, pot să vă mai spun că bătaia de duminică a fost cu repetiţie, pentru că Rus Adrian a mai bătut un jucător de-al nostru, Măgdaş, după sfârşitul jocului de Cupa României, din 3 martie 2016, tot fără un motiv anume. Atunci echipa noastră a câştigat grupa Cupei României pe zona Gherla, fapt ce i-a afectat pe cei de la Recea Cristur foarte tare. Iar acum ura continuă, amplificată şi pentru că noi suntem pe locul întâi, ei pe doi şi era vorba de al treilea meci pe care-l câştigăm consecutiv. Duşmănie amplificată şi de faptul că vreo trei-patru jucători ai noştri au venit de la ei”. Referitor la violenţa, de notorietate, a lui Adrian Rus, Ionel Felician, căpitanul echipei din Buza mărturiseşte, la rândul său: “Chestii golăneşti. E păcat că s-a întâmplat şi atunci aşa ceva. A fost urât de tot din partea lui. Iar acum, să mergi până într-acolo încât să baţi un spectator, în nicio ligă de fotbal n-am mai pomenit aşa ceva. Băiatul ăsta se crede mare şi tare, dar nu acţionează de unul singur, ci numai în grup. E tare numai în gaşcă”! Ca fapt divers, despre acelaşi Adrian Rus se ştie că este un apropiat al interlopului Adalbert Şule, care – pe lângă un şir impresionant de alte isprăvi – în 2009 a fost dat în următrire generală pentru tentativă de omor calificat, tulburarea ordinii şi liniştii publice şi ultraj contra bunelor moravuri. La rândul său, antrenorul Kilin Csaba îşi aminteşte cum acelaşi Adrian Rus a bătut şi un arbitru, în urmă cu vreo doi ani, la un meci între echipele din Recea-Cristur şi Sânpaul, după care a stat câteva luni pe bancă, suspendat. “Acum, se pare că pentru noua lui boacănă acesta va fi dat afară din viaţa sportivă”, adaugă antrenorul. Referitor la pedeapsa – din punct de vedere sportiv – de care sunt pasibili cei doi fii ai chestorului de poliţie în rezervă Toma Rus, Pal Leon, preşedintele Asociaţiei de Fotbal Gherla, acesta ne-a declarat că după incidentul de dumnică fraţii Rus au fost suspendaţi automat, însă o decizie definitivă se va lua abia în viitorul apropiat, când va fi postată pe site-ul instituţiei.

Ionut Rus și Toma Rus


 

La data de 23 mai a.c., un bărbat de 42 de ani, din municipiul Gherla, a depus la Poliţia municipiului Cluj-Napoca o plângere penală pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe, faptă prevăzută şi pedepsită de Codul Penal. Acesta reclamă faptul că, la data de 22 mai a.c.,  în timp ce viziona un meci de fotbal pe un teren sportiv de pe strada Gruia, din Cluj-Napoca, a fost agresat de un tânăr. În cauză se efectuează cercetări de către poliţiştii din cadrul Secţiei 5 Poliţie, sub coordonarea unităţii de parchet competente”, a declarat pentru Gazeta, Carmen Jucan, purtător de cuvânt al I.P.J. Cluj.

4 COMENTARII

  1. Si toate astea in fata tatălui lor, Toma Rus. Frumos. Totul se va termina cu bine , amărâților, are grija procurorul.
    Așa sa aveți noroc !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here