Activitatea doctorală în învățământul medical din România se desfășoară în conformitate cu Legea Educației Naționale nr. 1 din 2011. Cercetarea științifică este o componentă importantă a misiunii Universităților de Medicină și Farmacie. În ultimii ani, doctoranzii au publicat un număr mare de lucrări științifice în reviste reputate, făcând învățământul medical românesc vizibil pe plan internațional. A considera doctoratul în medicină o formalitate este inadecvat, arata reprezentantii Asociației Universităților de Medicină și Farmacie din România, intr-un comunicat de presa, ca raspuns la afrimatiile lui Raed Arafat.
”Obligativitatea tinerilor medici, viitoare cadre didactice, de a fi doctoranzi și de a susține doctoratul, conform legislației în vigoare, este un concept european, la care toate Universitățile de Medicină și Farmacie din România au subscris. Explicația este simplă: educația în medicină trebuie efectuată de cadre didactice competente, având calități atât de formator cât și de cercetător. În plus, doctoratul și implicit formarea ca cercetător, sunt obligatorii pentru că generează un spirit critic și inovator, necesar oricărui cadru didactic.
Universitățile de Medicină și Farmacie, ca instituții organizatoare de doctorat, au făcut eforturi privind obținerea de fonduri pentru granturi și burse de cercetare doctorală generos finanțate. Aceste burse sunt doar un aspect al eforturilor instituțiilor academice de a obține resurse în interesul cercetării.
Considerăm că în declarațiile apărute recent în presă pe această temă, se suprapun domenii diferite: cel al medicinei practice, care nu presupune obligativitatea doctoratului, cu cel academic. Obținerea titlului științific de doctor în medicină este obligatorie pentru o bună selecție a cadrelor didactice din învățământul medical, cel românesc fiind reputat și recunoscut pe plan internațional.
Experiența Universităților de Medicină și Farmacie din România arată că desfășurarea cercetării doctorale în formatul actual, sub îndrumarea unor conducători de doctorat cu prestigiu științific, are performanțe reale și rezultate dovedite.”, se precizeaza in comunicatul de presa.
Secretarul de stat Raed Arafat, fondator al SMURD, a declarat saptamana trecuta că doctoratul în domeniul medical a devenit în România „o formalitate, cu o calitate cel mai probabil redusă şi fără valoare” şi că obligarea celor din sistemul de învăţământ universitar medical să deţină acest titlu a creat probleme.
În opinia lui Arafat, doctoratul în domeniul medical a devenit o formalitate, cu o calitate cel mai probabil redusă şi fără valoare, „determinând afectarea inclusiv a celor care într-adevăr finalizează teze de doctorat de valoare, în urma unui proces asociat cu multă muncă şi străduinţă”.
Foarte bine ca raspunde asociatia D-lui Arafat. Acum m-am convins ca are el dreptate vazand acest raspuns care este o „forma” de aparare a doctoratelor fara rost, si zic ca este o „forma” de aparare pentru ca nu este foarte reusita! Iar confuzia intre medicina practica si academica este hilara. Dansul vorbeste despre profesorii de predare ca parte a vietii academice, asa prevede si acordul Bologna.