Ansamblul rezidențial ”Central Park Residence” din zona Plopilor este considerat unul dintre cele mai scumpe imobile din Cluj-Napoca. Cu toate acestea, probleme se țin lanț de locatarii blocului, dar mai ales de cei care îl administrează care s-au ales cu o plângere penală pentru delapidare, asta după ce au mai pierdut un proces în instanță.
Recent, la parchet s-a depus o plângere penală pentru delapidare împotriva lui Ovidiu Marian Iancu, președintele Asociației de Proprietari Plopilor nr. 68 și împotriva lui Daniel Tare, administratorul societății D&L Consulting Bloc SRL, firma ce administrează blocul din Parcul Rozelor.
O parte din locatarii blocului respectiv au suspiciunea că sunt ”încărcați” la plată, fără justificare, mai ales că bugetul de venituri și cheltuieli ale Asociației de Proprietari nu a fost adus la cunoștința membrilor asociației. Unii locatari au suspiciunea că acest buget este fiscalizat doar parțial, în condițiile în care pentru imobil se strâng anual sute de mii de euro, sumă pentru care nu există în totalitate acte justificative, spun aceștia.
Una dintre nemulțumirile locatarilor este bariera de acces ce a fost montată de administrație la intrarea în curtea imobilului, iar telecomenzi au primit doar posesorii locurilor de parcare, blocând astfel accesul auto pe aleea interioară. O locatară din imobil a declarat că pe lângă faptul că îi îngreunează activitățile zilnice pentru că taxi-urile și mașinile nu pot intra până la scara blocului, nici ambulanța nu a avut acces în curte, deoarece portarul, angajat al PP Protect, firmă deținută de fostul șef al poliției clujene Teodor Pop-Pușcaș, nu avea telecomandă. Totuși, aleea este proprietate comună a tuturor locatarilor, nu doar a celor care dețin locuri de parcare, însă unii locatari susțin că această pretinsă taxă de intrare în curtea imobilului nu este fiscalizată, președintele asociației însușindu-și contravaloarea ei.
În urmă cu aproximativ trei ani, aceeași Asociaţie de Proprietari de pe strada Plopilor nr. 68 a amplasat ilegal o poartă care bloca accesul spre Parcul Rozelor. Poarta ”a căzut” abia după ce Asociația a fost obligată de către Judecătoria Cluj-Napoca să desfiinţeze lucrările de construcţii executate nelegal.
O altă nemulțumire care susține plângerea penală făcută împotriva lui Marian Iancu și Daniel Tare este înlocuirea sistemului video, cheltuieli de ordinul miilor de euro, sumă ce nu a fost justificată prin acte în fața membrilor asociației. Mai mult, tot pe banii locatarilor a fost plătit un avocat cu suma de peste 10.000 lei, avocat angajat într-un litigiu promovat împotriva membrilor asociației.
În aceeași notă privind lipsa de transparență, în notele de consum este introdusă nejustificativ rubrica ”Diverse”, fără însă a se detalia conținutul ei.
Un alt locatar spune că asociația nu are dreptul să ascundă cheltuielile, iar atâta timp cât ei plătesc acele facturi, au dreptul să și aibă acces la ele. Totuși, s-a găsit o cale de mijloc, iar administratorul asociației a spus că se poate avea acces la facturi, atâta timp cât se face o cerere în acest sens. Totuși, legea prevede că pe lângă listele de plată a cheltuielilor, afişate lună de lună la aviziere, asociaţiile de proprietari sunt obligate să expună alăturat şi modalitatea de calcul în urma căreia au rezultat sumele lunare de plată, în cazul fiecărui proprietar de apartament. Astfel că, potrivit legii, fiecare locatar ar trebui să poată consulta, negru pe alb, în fiecare lună, o informare explicită a modului în care i-au fost calculate şi repartizate cheltuielile de către asociaţia de proprietari.
Părerile locatarilor sunt pro și contra, iar acestea sunt doar o parte dintre nemulțumirile oamenilor, fapt ce l-a condus pe unul dintre locatari să înregistreze la parchet o plângere penală pentru delapidare împotriva celor ce administrează blocul. Această plângere penală a fost făcută în urma unor bănuieli că administratorul introduce pe lista de plată sume care nu au o justificare în actele contabile ale asociației.
Scandalul s-a mutat în sala de judecată
Un alt scandal între locatarii blocului ”Central Park Residence” și locatarii acestuia a avut loc în urmă cu aproximativ doi ani, atunci când oamenii au dat în judecată Enol Grup Invest S.A, firmă ce-l avea ca acționar majoritar pe Silviu Boghiu, unul dintre proprietarii acestui complex rezidenţial și fost director Electrica. Acesta a fost acuzat că a vândut unui locatar, ilegal, fără drept de proprietate, terasa (acoperişul) unei scări din blocul respectiv.
La întâlnirea membrilor asociaţiei de proprietari Plopilor 68 din data de 16 martie 2016 s-a purtat o discuție în legătură cu achiziţionarea unui nou chiller, pentru care s-au colectat fonduri de-a lungul anilor. De la momentul începerii colectării fondurilor şi până la momentul acelei întâlniri s-a ivit o schimbare: Enol Group Invest S.A. a vândut terasa (acoperişul) de la scara B, pe care se afla amplasat chillerul, unui proprietar din scara B a imobilului. Enol Grup Invest S.A. a vândut toate cele trei terase aferente celor trei scări ale condominiului şi toate camerele troliu (spaţii amplasate în partea de sus a lifturilor, accesorii ale acestora).
Proprietarii apartamentelor din condominiu ar fi trebuit să fie şi coproprietari ai teraselor, camerelor troliului şi a spaţiului de la subsol, destinat activităţilor de mentenanţă clădire, conform prevederilor legale. Faptul că Enol Grup Invest SA şi-a reţinut dreptul de proprietate asupra acestora este nelegal în opinia locatarilor. Astfel că, pentru tranşarea definitivă a acestei dispute, locatarii au acționat în judecată Enol Grup Invest S.A. pentru clarificarea identităţii deţinătorului reali ai dreptului de proprietate asupra spaţiilor respective şi pentru anularea contractelor de vânzare-cumpărare ale teraselor şi camerelor troliu din cele trei scări.
În 14 aprilie 2016 s-a convocat o adunare a asociaţiei. La această întâlnire a participat şi noul proprietar al terasei scării B, care pentru prima dată a afirmat verbal că va întocmi un înscris prin care să dea drept de folosinţă nelimitată asupra zonei în care este amplasat chillerul, cu delimitarea acestei zone şi obligaţia corelativă a asociaţiei de a repara eventualele prejudicii care pot apărea din pricina funcţionării chillerului. Deşi se solicitase și înainte un înscris autentic în acest sens, până la adunarea asociaţiei de proprietari din data de 14 aprilie 2016 nu s-a întocmit acest înscris, iar la acea întâlnire pentru întâia oară a existat un angajament verbal în acest sens.
La adunarea asociaţiei de proprietari din data de 14 aprilie 2016 s-a prezentat şi domnul Silviu Boghiu, acţionar majoritar la Enol Grup Invest S.A., iar Marian Iancu s-a prezentat cu multe împuterniciri de reprezentare (în copie) din partea unor proprietari din condominiu. În concluzie, aceştia au pretins că a existat cvorum (s-au numărat apartamentele reprezentate şi numărul este, în opinia locatarilor, uşor inferior celui necesar pentru a exista cvorum), iar dacă ar fi existat cvorum, voturile domnului Boghiu şi ale domnului Iancu în sine şi pentru alţii ar fi însemnat majoritatea necesară pentru orice decizie.
”Singurele subiecte exprese de pe ordinea de zi au fost înlocuirea preşedintelui asociaţiei (deşi nu a existat o demisie a preşedintelui, o manifestare sau solicitare colectivă de înlocuire a acestuia ori nemulţumiri colective exprimate) şi rezolvarea problemei chillerului. S-a votat de majoritate (domnul Boghiu, domnul Iancu şi anumiţi proprietari care veneau pentru întâia dată la întâlniri) achiziţionarea chillerului prin licitaţie şi amplasarea lui pe terasa de la scara B, fără a fi pe deplin lămurită la această întâlnire situaţia juridică a posibilităţii legale de amplasare a chillerului pe terasa de la scara B (pentru a se preîntâmpina o multitudine de probleme). S-a decis şi numirea unui nou preşedinte al asociaţiei în persoana domnului Marian Iancu. Prin numirea noului preşedinte, Enol Grup Invest S.A. încearcă să îşi impună voinţa asupra demersurilor de realizat în administrarea condominiului şi să nimicească orice discuţie în contradictoriu cu această societate, în opinia noastră”, spuneau la acea vreme proprietarii de pe Plopilor 69, prin avocat Oana Murariu.
În cele din urmă, locatarii au dat în judecată Enol Grup Invest S.A. pentru lămurirea dreptului de proprietate asupra teraselor, camerelor troliu şi a spaţiului tehnic de la subsol, care, în opinia locatarilor s-ar fi transferat de drept, prin lege, proprietarilor din condominiu, la data vânzării apartamentelor, sens în care Enol Gruip Invest S.A. nu ar fi putut să le vândă. De asemenea, s-au iniţiat discuţii în legătură cu deschiderea unui proces pentru anularea hotărârii asociaţiei de proprietari din 14 aprilie 2016 ca fiind viciată procedural şi abuzivă.
În februarie 2018, ”Tribunalul Cluj a admis cererea formulată de reclamanți în contradictoriu cu pârâta Asociația de Proprietari Str. Plopilor 68 şi pe cale de consecinţă: Anulează Hotărârea Adunării Generale a Asociaţiei de Proprietari str. Plopilor nr.68 Cluj-Napoca din data de14.04.2016”, se arată în soluția instanței.
[…] citeste mai mult pe aici […]