„Asumarea, o mişcare electorală”. „Guvernul nu mai are nevoie de Parlament”. „Legea pensiilor nu ar trece de Parlament nici în cinci ani”. „Partidele sunt în criză în acest moment”

Asumarea Guvernului pe diverse pachete de legi este o chestiune extrem de controversată în ultima perioadă, mai ales că Guvernul Boc a uzitat această măsură în mai multe situaţii decât toate celelate guverne postdecembriste. Din punct de vedere teoretic, sistemul clasic presupune dezbateri parlamentare, care se pot întinde pe o perioadă lungă, ceea ce amână adoptarea unor legi de interes naţional. Procesul de asumare „evită” această etapă, astfel încât timpul necesar se scurtează simţitor, deci, dintr-un anumit punct de vedere, această opţiune este îndreptată către populaţie. Totuşi, motivul pentru care nu există un consens din partea partidelor politice rămâne, aparent, incert. Deputatul UDMR, Mate Andras Levente, a precizat faptul că procesul dezbaterilor parlamentare poate fi scurtat simţitor, prin procedura de urgenţă. „Din păcate nu este decât o mişcare electorală, pentru că puteau să intre şi în circuitul Parlamentului, să îşi expună fiecare părerea, să facă propuneri şi pe urmă să le adopte. Încearcă să ştirbească din atribuţiile Parlamentului, pentru că el este singurul organ legiuitor din ţară. Este reprezentantul democraţiei şi separaţiei puterilor în stat. Dacă îşi asumă răspunderea Guvernul, înseamnă că nu are nevoie de Parlament, adică „o mână de oameni” iau deciziile. Regulamentul, atât al Senatului cât şi al Camerei Deputaţilor, dă posibilitatea de a dezbate în procedură de urgenţă, adică în maxim o lună de zile. Mai mult, în Constituţie scrie că prima cameră sesizată este obligată ca în 45 de zile să se pronunţe pentru că altfel se consideră că este acceptat tacit proiectul. Întotdeauna am susţinut deciziile Guvernului care sunt de importanţă naţională, chiar dacă au fost împotriva partidului. Din păcate nimeni nu poate fi obligat să voteze într-o direcţie sau alta. Nu va fi consens niciodată, e firesc să existe deosebiri”, este de părere Mate.

Jocuri electorale

Cu toate că procedura de urgenţă poate scurta timpul necesar dezbaterilor, problema nu se rezolvă atât de uşor. Potrivit analistului politic Vasile Dâncu, o lege precum cele asumate în cursul acestui an nu ar trece niciodată prin circuitul clasic, al dezbaterii parlamentare. De asemenea, Dâncu este de părere că legile împotriva cărora oamenii protestează nu sunt de fapt decât conformări la solicitările unor lideri de sindicat. „De exemplu, legea pensiilor este un atu electoral pentru PDL. Având o majoritate slabă în Parlament, evident încearcă să contracareze opoziţia, să dea din nou vina pe cei „322”, care s-au aliat împotriva Guvernului, este o strategie electorală. Într-adevăr, în Parlament această lege nu ar trece nici în cinci ani, pentru că parlamentarii nu vor să îşi distrugă privilegiile lor sau a altora care sunt asociaţi în tot felul de grupuri de interese. Dincolo de asta, prin metoda dezbaterii în Parlament nu s-ar reuşi promovarea unei astfel de legi. În ceea ce priveşte celelalte legi pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea, oamenii nu sunt neapărat împotriva lor. Majoritatea nici nu ştiu ce conţin aceste legi, 99 % dintre ei habar nu aveau, dar au ieşit în stradă pentru că le-au spus liderii de sindicat. Parlamentul în România funcţionază foarte prost în acest moment, nici funcţia de dezbatere, iar Boc şi echipa ministerială au vrut să arate că iniţiativa lor este viabilă. E nevoie de viteză, din acest moment se merge pe asumare. Dezbaterea are loc oricum, după asumare. Partidele din România nu mai funcţionează, nu mai reprezintă alegerea unui grup de populaţie, ci mai degrabă grupuri de interese. Partidele sunt în criză în acest moment. Nu mai există stânga, dreapta, avem o slabă poziţionare a partidelor şi numai din cauză că avem acest haos politic în România. Nu avem specialişti în partide care să elaboreze legi în acest moment”, a declarat Dâncu.

„PDL face reformă”

Motivul pentru care PDL a ales această opţiune, de asumare a răspunderii, este, potrivit deputatului PDL, Petru Călian, singura opţiune prin care românii pot beneficia de aceste legi. „Vorbim despre legi vitale pentru naţiunea română. Aşteptăm de 20 de ani după nişte legi vitale în România şi pentru o reformă în adevăratul sens al cuvântului. Dacă stăm după Geoană şi după Crin le mai aşteptăm încă cinci ani şi tot nu terminăm de dezbătut şi de minţit. Aşa că trebuie să fie cineva hotărât şi să rezolve cineva aceste probleme extrem de stringente. Şi PSD a „mârâit” când a fost vorba de asumare, chiar dacă au fost în Guvern. Consens nu va exista niciodată, cu atât mai puţin într-o perioadă premergătoare campaniei electorale, când fiecare încearcă să îşi arate „muşchii” în vederea acumulării de capital suplimentar. Chiar dacă au trecut prin asumare, legile oricum sunt rezultat a unor negocieri între Guvern, organizaţii, asociaţii, reprezentanţi ai persoanelor interesate şi aşa mai departe. Nu sunt legi fără să fie negociate, nu putem vorbi de grupuri de interese. Este interesul Guvernului Boc de a face reforma, de a-şi face treaba”, a precizat Călian.

Dezbaterea, obligatorie

Preşedintele PSD Cluj, Valentin Cuibus, este de părere că asumarea unor legi reprezintă o greşeală. Acesta a mai declarat că nici în perioda în care PSD s-a aflat la guvernare nu a fost de acord cu această procedură. „Mie mi se pare o greşeală şi acum, mi s-a părut o greşeală şi atunci când eram şi noi la guvernare. Majoritatea acestor legi sunt deosebit de importante şi trebuie găsită o majoritate foarte serioasă, în aşa fel încât să le accepte toată lumea. Dacă se discută cu toată lumea obţi o lege mult mai bună, sunt şanse mult mai mari să fie mai bună şi să fie mai stabilă în timp, să nu se schimbe de la un an la altul. Bănuiesc faptul că preşedintele trebuia să bifeze nişte realizări, cum a fost legea învăţământului sau altele. Nicio lege asumată nu intră acum în vigoare. Puteau fi lăsate să fie discutate în parlament, să se găsească o cale de mijloc. Există o lipsă de comunicare şi din păcate, în foarte multe situaţii, partidele pun în faţă interesele de partid, doresc să scoată foarte repede o lege ca să îşi poată asuma anumite realizări fără să se gândească la efectele pe termen lung sau la cele din sistem, fie că e vorba de învăţământ sau alte instituţii ale statului”, a susţinut Cuibus. În teorie, PNL împărtăşeşte aceeaşi poziţie cu PSD. Deputatul PNL, Horia Uioreanu, a menţionat faptul că numai prin dezbatere parlamentară se poate ajunge la un consens. „Dacă ne referim la legea pensilor, motivul este clar, Guvernul nu mai are niciun fel de susţinere. În general, este o eludare a legislaţiei. Trebuie o discuţie publică, noi am fost întotdeauna pentru discutarea acestor legi în Parlament. De ce nu a făcut Guvernul legile acestea în nouă luni şi o face acum, când e cu un picior în groapă? Salarizarea unică şi educaţia avea nevoie de o dezbatere publică amplă. Sunt legi care nu guvernează România un an sau doi, ci zeci de ani dacă sunt bune. Este normal că prin dezbatere se poate ajunge la un consens, dacă nu se procedează aşa am putut vedea, cazul concret, cu legea salarizării unice, când imediat după asumare au ieşit oamenii în stradă”, a conchis Uioreanu.

Silvia Boncuţiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.