Florin Ciorca, unul dintre apropiații și oamenii de bază ai lui Arpad Paszkany, a fost săptămâna trecută percheziționat de procurorii DNA într-un dosar de corupție cu legătura la Constanța și cu primarul Radu Mazăre. Ciorca a fost reprezentantul Polus în privința construcției Cartierul Tineretului din Cluj-Napoca, dar și constructorul mall-ului Polus din Constanța, devenit ulterior Maritimo.
Administrator la CFR Cluj, proaspăt intrată în insolvență
Florin Ciorca este administratorul celor mai importante societăți ai lui Arpad Paszkany: Cartierul Tineretului, care nu a mai dezvoltat cartierul de locuințe, Fotbal Club CFR 1907, dar și Sigma Residence. Clubul de fotbal CFR Cluj a intrat săptămâna trecută în insolvență la Tribunalul COMERCIAL Cluj. Echipa a fost și depunctată cu 24 de puncte, fiind pe ultimul loc în clasamentul Ligii I. Oficialii clubului au anunțat că vor contesta decizia de depunctare, dar datorită intrării în insolvență nu vor mai putea participa în competițiile europene.
Ciorca: Era legat de tranzacția din Constanța
“Au fost la birou, mi-au pus niște întrebări, normal că am răspuns, că asta e viața; era vorba despre o firmă care achiziționat ceva teren în Constanța, nici nu mai știu exact cînd, prin 2007, și m-au întrebat dacă am cunoștință despre tranzacție; știam despre ea, dar nu am fost implicat deloc, s-a cumpărat un teren pentru construcția unui mall, dar eu nu eram acționar și nici în conducerea firmei nu eram”, a spus Ciorca pentru actualdecluj.ro, adăugând că a dat o declarație scrisă în fața procurorilor.
”În cursul zilei de 05 februarie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 13 locații situate în municipiul București și în județele Constanța și Cluj, din care una este sediul unei instituții publice, iar restul sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice”, arată procurorii DNA într-un comunicat.
Unde au mai făcut procurorii percheziție
Procurorii DNA au făcut percheziţii la locuinţa administratorului SC Property Developement TWO SRL din Bucureşti, Asi Kahana, la Vasile Florin Ciorca din Cluj-Napoca şi la Carmen Ghermuş (fostă Iorga) din Eforie Nord, aceasta din urmă fiind o persoană de încredere a lui Strutinsky, se arată pe Mediafax.ro. Procurorii DNA fac, joi, 13 percheziţii în Bucureşti, Constanţa şi Cluj, la sediile unor firme, precum şi al unei instituţii publice, surse judiciare afirmând că sunt vizate şi Primăria Constanţa şi SC Soti Cable Neptun, într-un dosar privind infracţiuni de corupţie comise în perioada 2008-2014, se arată pe sursa citată.
Unica firmă a lui Ciorca
Vasile Florin Ciorca este asociat într-o singură societate, BKSZ Energy. Firma, cu sediul în Sigma Center, nu a declarat cifră de AFACERI în 2013, doar un PROFIT negativ de 130.000 de lei. În schimb, Florin Ciorca este administratorul la cea mai importantă afacere a lui Arpad Paszkany, clubul de fotbal CFR Cluj. Ciorca mai este administrator la Compania de Informatică Aplicată(CIA), la Marasesti Wind și la firma intitulată Cartierul Tineretului Cluj.
Primăria Constanță vizată
Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că instituţia publică unde au avut loc percheziţiile este Primăria Constanţa, de unde sunt ridicate mai multe documente privind relaţiile acestei instituţii cu mai multe firme, între care şi societatea omului de afaceri Sorin Strutinsky, SC Soti Cable Neptun SRL. Potrivit surselor citate, percheziţii au loc şi la punctele de lucru din Cluj şi Constanţa ale SC Tripont Invest SRL, la sediul social din Constanţa şi la un punct de lucru din Bucureşti ale SC Soti Cable SRL, la sediul din Constanţa al SC Polaris M. Holding şi la SC Telegraf Advertising SRL, societate care ar fi coordonată de primarul Constanţei, Radu Mazăre şi de omul de afaceri Sorin Strutinsky.
De asemenea, procurorii DNA au mai efectuat percheziţii la locuinţa administratorului SC Property Developement TWO SRL din Bucureşti, Asi Kahana, la Vasile Florin Ciorca din Cluj-Napoca şi la Carmen Ghermuş (fostă Iorga) din Eforie Nord, aceasta din urmă fiind o persoană de încredere a lui Strutinsky. Anchetatorii vor ridica la percheziţii documente, respectiv facturi, chitanţe, extrase de cont, privind contracte încheiate de Primăria Constanţa cu mai multe firme dintre cele vizate în acest dosar.
Percheziţiile la Primăria Constanţa vizează contracte de 4,6 milioane euro cu firmele lui Strutinski
Dosarul DNA în care au loc percheziţii la Primăria Constanţa şi la firme care ar fi avut contracte cu aceasta are la bază sesizarea ANI privind conflictul de interese în cazul lui Mazăre, după ce Primăria a acordat contracte de 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding şi Soti Cable Neptun.
Potrivit unor documente ale procurorilor, obţinute de MEDIAFAX, cercetările în acest dosar au la bază sesizarea făcută de Agenţia Naţională de Integritate, care cerea DNA să îl verifice pe Radu Mazăre pentru conflict de interese, după ce Primăria Constanţa a acordat contracte în valoare de aproape 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding şi Soti Cable Neptun, al căror asociat, Sorin Strutinsky, este în relaţii comerciale cu Mazăre în opt societăţi.
ANI s-a sesizat din oficiu, în 17 noiembrie 2010, în cazul lui Radu Mazăre, iar evaluarea inspectorilor de integritate a vizat mandatele 2008-2012 şi 2012-2016 ale primarului Constanţei. De asemenea, au fost avute în vedere aspecte semnalate într-un material de presă în care se arăta că Primăria Constanţa plăteşte Conpress Holding un milion de euro pentru paza unor bunuri publice din staţiunea Mamaia.
ANI a cerut verificările
În acest sens, ANI a cerut mai multe documente de la Primăria Constanţa, respectiv: contractul încheiat cu Conpress Holding SRL, care are ca obiect „paza bunurilor din Constanţa”, atribuit la data de 14.11.2008, valoarea acestuia fiind de 4,7 milioane lei; contractul încheiat cu Conpress Holding SRL, ce are ca obiect „paza bunurilor din staţiunea Mamaia”, valoarea acestuia fiind de 8,7 milioane de lei; contractul încheiat la data de 25.06.2008 cu Soti Cable Neptun, ce are ca obiect „organizarea spectacolelor artistice din perioada sezonului estival”; contract încheiat cu Soti Cable Neptun, ce are ca obiect „prezentarea spectacolelor organizate cu ocazia zilei Constanţei, valoare acestuia fiind de 630.000 lei; contractul încheiat la data de 01.09.2011 cu societatea comercială Conpress Holding S.R.L, ce are ca obiect „asigurarea serviciilor de paza”; contractul încheiat cu societatea comercială Conpress Holding SRL, ce are ca obiect „paza şi protecţie primărie”, încheiat pentru perioada 15.02.2009-15.02.2012, valoarea acestuia fiind de 624.960 lei.
La solicitarea ANI, în 23 septembrie 2014, Primăria Constanţa a transmis unele dintre documentele cerute. Ulterior, în 10 octombrie 2013, au fost solicitate Primăriei Constanţa şi copii certificate după documente care au stat la baza procedurii de atribuire către Soti Cable Neptun SRL a unui contract de finanţare cu fonduri nerambursabile pentru organizarea de spectacole de Crăciun, în 2013, în Orăşelul Copiilor.
Primăria Constanţa a transmis, în 8 noiembrie 2013, că procedurile de atribuire demarate în mai multe rânduri în vederea atribuirii contractului de finanţare cu fonduri nerambursabile necesare susţinerii spectacolelor au fost anulate de fiecare dată, iar la acea dată erau în derulare noi proceduri, şedinţa de atribuire fiind programată în 29 noiembrie. Întrucât documentele solicitate nu au fost trimise ANI până în 16 ianuarie 2014, a fost trimisă o nouă adresă în care erau solicitate aceleaşi documente.
În 21 ianuarie, Primăria Constanţa a comunicat ANI că în 3 decembrie 2013 a fost atribuit SC Soti Cable Neptun contractul privind organizarea spectacolelor de Crăciun, încheiat pentru perioada 6-30 decembrie 2013, a cărui valoare era de 425.000 de lei inclusiv TVA, bani din bugetul local.
„Cu privire la acest contract menţionăm faptul că acesta nu poartă semnătura olografă a primarului Radu Ştefan Mazăre, fiind semnat de o altă persoană «pentru» primar, menţiune ce se regăseşte în conţinutul contractului. Raportul Procedurii de atribuire nr. 152705/02.12.2013, ce reprezintă rezultatul procedurii de selecţie a ofertelor pentru atribuirea contractului de finanţare din fonduri nerambursabile necesare susţinerii spectacolelor ce vor fi organizate cu ocazia evenimentului «Sărbători de Iarnă – Orăşelul Copiilor 2013», a fost supus spre aprobarea primarului Radu Ştefan Mazăre, semnat olograf de către acesta”, se mai arată în documentele procurorilor.