Ioana Paula Pop este o adolescentă dezghețată și cu o înfățișare plăcută din localitatea Luna de Jos, absolventă a clasei a VIII-a de la Școala Gimnazială „Gelu Românu” din Dăbâca. Însă, recent, aceasta a pierdut susținerea examenului de capacitate la un liceu din Cluj-Napoca dintr-un motiv absurd: în urmă cu circa trei săptămâni, în timp ce trecea pe bicicletă prin localitatea Fundătura, a fost atacată de niște câini, astfel că din cauza spaimei s-a prăbușit de pe vehicul, lovindu-se destul de grav. De atunci, Ioana colindă spitalele, suferă operații după operații – în timp ce proprietarul câinilor nici măcar nu se interesează de soarta ei. Recent,  poliția s-a sesizat și a deschis dosar penal  împotriva proprietarului patrupedelor.

 

„Eu sunt o victimă dintr-un șir mult mai lung”

Tânăra în vârstă de 15 ani afirmă că ar fi vrut să-și susțină în aceste zile examenul de capacitate la Liceul Chimic Industrial din Cluj-Napoca, însă a avut un mare ghinion. Vineri, 1 iulie, acesta cobora încet scările, însoțită de mama ei, spre cabinetul de consultații al I.M.L. Cluj, aflat la demisolul clădirii. Totul, după ce poliția din comuna Dăbâca a emis o ordonanță pentru ca medicii legiști să stabilească gravitatea loviturilor încasate de fată cu prilejul accidentului de care a avut aceasta parte, luna trecută. Relatează tânăra, pe-ndelete, episodul care a marcat-o profund și i-a schimbat până și cursul vieții: „În 3 iunie, mă întorceam de la magazinul alimentar din Fundătura, pe bicicletă, când brusc m-am trezit atacată de doi câini uriași, probabil stârniți de cineva. M-am speriat și m-am prăbușit la pământ, iar șocul căderii a fost atât de mare încât mi-am pierdut imediat cunoștința. M-am trezit doar după vreo 40 de minute, pe ambulanța care mă ducea la U.P.U. Cluj-Napoca. Aveam răni la genunchi, la mâini și în zona feței. Ce mă face să-mi fie ciudă este însă faptul că proprietarul câinilor, un rom pe nume Răitan Lingurar are și alte precedente în acest sens, pentru că o mulțime de persoane – maturi și copii, deopotrivă  – au fost atacate și mușcate de câinii lui, lăsați de obicei nesupravegheați”. Ioana arată mai departe că acesta a fost doar începutul calvarului său: a stat internată la U.P.U., apoi la Chirurgie I și, într-un final, la Clinica de Chirurgie Maxilofacială, zilele sale de internare ajungând, până  la urmă, la un total de 17. Trecând în revistă  operațiile suferite pe parcursul ultimelor zile, Ioana mărturisește că la  „Maxilofacială” medicii i-au reparat oasele feței – zdrobite pe partea dreaptă – apoi au operat-o și la gură. Însă  – adaugă ea – de-acum încolo urmează un lung șir de alte controale ale medicilor, la care tânăra va fi obligată să se prezinte. Intervine în discuție și Niculina, mama fetei: „Foarte mare necaz o fost pe mine și pe familie. A trebuit să vin la Cluj, să facem cheltuieli cu drumurile și cu spitalizarea, cu toții din familie, nu numai eu, ci și soțul și fratele ei. Oricum, ne-am săturat deja cât am tras până acum”.

doua javre urate

„Doar atâta-mi doresc, să fie tras la răspundere stăpânul câinilor”!

Explică aceasta mai departe: „Luni, fata o avut examen de capacitate, la limba română, și miercuri la matematică, dar ea nu s-o putut prezenta, așa că în continuare chinul nostru este foarte mare. Mai trebuie să venim luni (n.n. – 4 iulie) la examinare și trebuie să mergem și la „Maxilofaciale”, ca să vadă medicii dacă s-au vindecat cât de cât operațiile”. Ioana oftează adânc și punctează, la rândul său: „Suntem, după părerea mea numai la mijloc de drum, așa că va trebui de-acum să mă prezint și la dentist, fiindcă trebuie să-mi repare și dinții din față, iar după 18 iulie trebuie să vedem cum a ieșit operația de la gură. Acum mi-e mai bine, dar am trecut zilele astea prin multe clipe grele. Să vedeți cum eram după căzătură, umflată peste tot. Și-acum am rămas numai cu amețeli după spitalizare, dar trebuie să urmez un regim alimentar strict, adică să mănânc puțin și consistent – hrană constând din semisolide și lichide – apoi să evit soarele puternic și loviturile de orice fel în zona feței și capului. În rest, doar atâta-mi mai doresc, să mi se facă dreptate și să fie tras la răspundere stăpânul câinilor. Pe deasupra, nici măcar după incident poliția nu l-a găsit acasă, atunci când l-a căutat ca să-l ia la întrebări. Iar lucrul care mă indignează cel mai mult este faptul că nu m-a vizitat niciodată la locuința noastră, când zăceam în pat, deși locuiește la numai două minute de noi. Putea să vină, liniștit, să vadă ce mi-au făcut câinii lui”. Tânăra intră în cabinetul de consultații de la I.M.L. însă se întoarce puțin dezamăgită, deoarece medicii vor trimite rezultatul consultației direct la poliție, fără ca ea să-l mai vadă. Oricum, ținând cont de multitudinea actelor medicale și de gravitatea loviturilor încasate cu prilejul căderii de pe bicicletă, tânăra este sigură  că autoritățile nu vor sta cu mâna în sân. „Poliția a făcut deja dosar pe numele lui, iar noi așteptăm să se rezolve cât mai curând problema noastră”, adaugă tânăra – înainte să iasă, braț la braț cu mama ei, din sediul I.M.L. Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here