Cel puţin 69 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 63 sunt în continuare date dispărute de la lansarea atacului sâmbătă de către un comando islamist la centrul comercial din Nairobi Westgate, a afirmat luni Crucea Roşie kenyană, oferind pentru prima oară o estimare privind bilanţul victimelor, relatează AFP.
‘Bilanţul la 11h22 (ora locală) este de 69 de morţi şi 63 de dispăruţi’, a raportat Crucea Roşie, într-o postare pe Twitter. Un bilanţ precedent consemna 68 de morţi şi aproximativ 200 de răniţi.
Curtea Penală Internaţională (CPI) a autorizat luni amânarea cu o săptămână a procesului vicepreşedintelui kenyan William Ruto, acuzat de crime de război, pentru a-i permite să revină în ţară pentru a rezolva criza provocată de atacul sângeros la un mall din Nairobi.
‘În aceste condiţii, instanţa scuză absenţa dlui Ruto de la audierile din faţa curţii pentru doar o săptămână’, a declarat judecătorul Chile Eboe-Osuji, într-o audiere publică la Haga, sediul CPI. Apărarea a cerut ca vicepreşedintelui kenyan, al cărui proces a început la 10 septembrie, să-i fie aprobată absenţa pe durata a două săptămâni.
William Ruto (46 de ani) este primul înalt demnitar în funcţie care compare în faţa CPI fiind acuzat de crime împotriva umanităţii, iar decizia de luni dimineaţă este prima de acest gen în istoria Curţii, care şi-a început mandatul în 2003.
Drama sângeroasă din Kenya părea să se apropie luni dimineaţă de deznodământ. Forţele de securitate kenyene au lansat un atac la centrul comercial Westgate în vederea eliberării ostaticilor şi eliminării teroriştilor din gruparea Al Shabaab , asociată reţelei Al Qaida. Explozii şi un schimb intens de focuri s-au făcut auzite în centrul Nairobi, unde cea mai mare parte a ostaticilor a fost eliberată. În mâinile comandoului islamist se mai află, conform unor date, citate de BBC, în jur de zece ostatici, pe care teroriştii au ameninţat să-i ucidă dacă militarii vor continua asaltul. Aceasta nu permite forţelor de securitate să treacă la etapa decisivă a acţiunii lor.
Potrivit experţilor, atacul de la mall-ul din Nairobi este unul dintre atacurile teroriste majore în lume după 11 septembrie 2001, derulându-se după un scenariu asemănător celui din Mumbai (India), comis în urmă cu cinci ani şi care s-a soldat cu 166 de morţi.
De data aceasta, printre atacatori, conform media occidentale, se află originari din SUA şi Europa. Mai mult, comandoul islamist ar fi condus de o femeie – rezidenta britanică Samantha Lewthwaite (29 de ani) – văduva unuia dintre autorii actelor teroriste din metroul din Londra, în 2005. Militanţii Al Shabaab au anunţat pe Twitter prezenţa acesteia printre ei, lăudând-o ca pe o ‘doamnă curajoasă’, după cum scrie publicaţia britanică The Daily Mail.
În afară de Samantha Lewthwaite, printre ei s-ar număra alţi doi rezidenţi britanici (unul de 23 de ani, celălalt de 24), precum şi trei americani cu rădăcini islamice – din Minnesota şi Kansas. Cu toate acestea, un înalt comandant din conducerea Al Shabaab a infirmat prezenţa europenilor şi americanilor printre membrii comandoului care acţionează la Nairobi, apreciind drept ficţiune faptul că grupul de atacatori ar fi condus de o ‘văduvă albă’.
După cum a relatat presa internaţională, teroriştii, care au declanşat iadul în mall, i-au eliberat pe toţii musulmanii şi i-au ucis pe cei care nu au putut cita din Coran sau spune numele mamei profetului Mohammad (Aminah). Un martor care a supravieţuit atacului a relatat pentru Sky News că teroriştii îi lăsau să plece pe cei care vorbeau limba arabă. Pe ceilalţi nui-i cruţau, împuşcând cu sânge rece copii. Dacă cineva încerca să fugă, deschideau imediat focul.AGERPRES