În pragul celei mai mari sărbători a ortodocşilor, Rusia a fost terorizată de atacuri cu bombe. Luni, două bombe explodat la metroul din Moscova, iar miercuri, în regiunea Kizlyar din apropierea Ceceniei, încă două bombe au fost detonate. În total, numărul oficial al victimelor se ridică la 51. Este vorba de o acţiune a rebelilor ceceni, cu care ruşii au o istorie bogată în conflicte, iar liderul lor, Doku Umarov, şi-a asumat responsabilitatea pentru atacuri.

Atacurile de luni de la Moscova au fost primele atacuri teroriste din capitala rusă din 2004 încoace. Cele două bombe au fost detonate imediat după ora 8 dimineaţa. Prima explozie a avut loc în staţia Lubyanka din centrul Moscovei, sub sediul Serviciului Federal de Securitate, principalul urmaş al KGB-ului, simbol al puterii sub administraţia Putin. După 45 de minute, o a doua explozie a avut loc la Park Kultury, în apropiere de Parcul Gorki. La momentul atacurilor o jumătate de milion de oameni călătoreau cu metroul moscovit. Ambele bombe au fost detonate când metrourile au ajuns în staţii şi uşile s-au deschis.
Moscova a fost în doliu marţi, în memoria celor 39 de victime. Autorităţile moscovite au declarat că în urma atacurilor de la metrou au fost răniţi peste de 60 oameni. Ambele staţii de metrou afectate de bombe, Lubyanka şi Park Kultury, s-au deschis încă de  luni după-amiază, cu prezenţa masivă a ofiţerilor de poliţie.
Alexander Bortnikov, şeful Serviciului Federal de Securitate, a declarat că evaluarea preliminară arată că actul de terorism a fost comis de un grup terorist din Caucazul de Nord. Serviciile speciale ruse caută trei complici ale celor două femei suspectate pentru atacurile cu bombă de la metroul din Moscova. Autorităţile au căutat un bărbat de 30 de ani din nordul Caucazului, care a fost văzut pe camerele video purtând haine închise la culoare şi o şapcă neagră, şi două femei în vârstă de 22 şi 45 de ani, ambele de etnie slavă, care l-au ajutat. Cei trei le-au însoţit pe femeile sinucigaşe la intrarea în metrou.
Una dintre cele două femei a fost identificată ca fiind văduva de 17 ani a unui rebel din Caucaz, informează Kommersant. Djennet Abdurahmanova, văduva lui Umalat Magomedov, este una dintre femeile care au detonat o centură de explozibili în metroul din Moscova. Umalat Magomedov, cunoscut drept “emirul Daghestanului”, era un apropiat al liderului rebelilor ceceni Doku Umarov. Acesta a fost împuşcat la sfârşitul anului trecut într-un schimb de focuri cu poliţia. Cea de-a doua dintre femeile care au luat parte la atac ar putea din Marha Ustarhanova, văduva rebelului Gudermes Said-Emin Hizriiev, ucis în 2009 în timp ce pregătea un atentat împotriva preşedintelui Ceceniei, Ramzan Kadîrov.

Noi atacuri, marţi dimineaţa

Miercuri, 12 persoane au fost ucise în urma detonării a două bombe în regiunea de sud a Rusiei, Dagestan, în oraşul Kizlyar, în apropiere de Cecenia. În plus, 23 de persoane au fost spitalizate cu răni cauzate de explozii. Prima explozie a avut loc la ora 8:40, când o maşină plină de explozibil a fost detonată în momentul în care o maşină de poliţie trecea prin apropiere. Douăzeci de minute mai târziu, un sinucigaş deghizat în poliţist s-a apropiat de echipajul de urgenţă sosit la faţa locului şi a detonat bomba pe care o purta. Exploziile au avut loc la 300 de metri de sediul Ministerului de Interne şi Serviciului Federal de Securitate. Dagestan este o regiune cu un bogat istoric de violenţe, inclusiv bombe, comise de musulmanii separatişti din zonă.
În afara Rusiei, reacţiile nu au întârziat să apară. Obama a condamnat atacurile şi şi-a trimis condoleanţele: „Poporul american se alătură poporului rus în opoziţia faţă de extremismul violent şi atacurilor teroriste care arată o atât de mare lipsă de respect faţă de viaţă”. Primul-ministru britanic s-a declarat de asemenea oripilat de incident, Secretarul General ONU a afirmat că este convins „că autorităţile ruse vor aduce în faţa justiţiei pe cei care au comis aceste atacuri atroce”, iar Interpolul şi-a oferit ajutorul.
Preşedintele Dmitri Medvedev a afirmat că teroriştii prinşi până acum au fost anihilaţi, iar Putin a cerut poliţiei să îi scoată pe cei vinovaţi de atacurile de luni “din fundul canalului şi în lumina Domnului”. Atacurile au avut loc imediat după ce Medvedev a anunţat politici de liberalizare în zona Caucazului, însă specialiştii sunt de părere că dacă atacurile vor continua la fel ca în timpul mandatului lui Putin, noul preşedinte va iniţia un război împotriva terorismului, arată Associated Press.

Rebelii ceceni îşi asumă atacurile

Liderul rebelilor ceceni, Doku Umarov, a declarat că atacurile de la metroul din Moscova au fost ordonate personal de el, potrivit unui site cecen, Kavkaz Center. Umarov apare într-un video în care povesteşte că el este în spatele atacurilor de luni, care reprezintă răzbunarea pentru masacrul locuitorilor săraci din Cecenia şi Inguşetia de către ocupanţii ruşi. Acesta se referă la o operaţiune a forţelor ruse din februarie, în urma cărora ruşii au fost acuzaţi că au ucis civili. Potrivit oficialităţilor ruse, cel puţin 18 militanţi şi 4 civili au fost ucişi în timpul operaţiunilor din satul Arshty, care erau acolo pentru a colege usturoi. Familiile civililor au fost despăgubite de către preşedintele Inguşetiei. Umarov a declarat că atacurile de la metroul din Moscova au fost o replică legitimă la ce s-a întâmplat în Cecenia şi a promis şi alte acte de răzbunare în Rusia. Ruşii nu vor mai putea să fie simpli observatori ai războiului ruso-cecen pentru că a coborât deja în stradă, susţine Umarov.
Preşedintele Medvedev a declarat că ruşii vor reinstaura ordinea în regiune făcând uz de forţă, ca parte a misiunii de eliminare a teroriştilor şi bandiţilor. Politicienii şi-au presat conducătorii să aibă o atitudine mai fermă împotriva teroriştilor, iar procurorii au cerut colectarea de ADN şi amprente de la toţi cetăţenii din Caucazul de Nord. Şeful Dumei, Aleksandr Gurov, s-a plâns că mâinile autorităţilor sunt legate de corectitudinea politică în gestionarea problemei minorităţilor etnice. În schimb, reprezentanţii organizaţiilor non-guvernamentale se plâng de brutalitatea poliţiei şi se tem ca politica răpirii şi uciderii teroriştilor din timpul lui Putin să nu fie reluată. O cercetătoare din regiune, Tanya Lokshina a declarat pentru Human Rights Watch că „politica lui Putin în Caucazul de Nord a fost forţa pură. Astăzi observăm o serie de tendinţe confuze. Pe de o parte, politica de forţă continuă, dar în acelaşi timp, a fost numit în zonă un oficial care se concentrează pe infrastructura socială”.

Două decenii de conflict ruso-cecen

Conflictul ruso-cecen se desfăşoară de 20 de ani, cecenii cerând autonomie în zona Munţilor Caucaz. Luptele s-au soldat cu mii de răniţi, iar 500.000 de ceceni şi-au părăsit locuinţele. Analiştii de terorism se tem că schimbarea tacticilor militarilor ceceni este lucrul care a dus lupta naţionalistă în sânul oraşelor ruse, informează CNN.  
În ultimii cinci ani, lupta dintre ruşi şi ceceni s-a limitat la zona Caucazului, însă rebelii au rămas fără resurse pentru a susţine un asemenea conflict. Analiştii sunt de părere că Doku Umarov, conducătorul auto-intitulat al Caucazului Rusesc de Nord, a luat lupta cu Rusia în propriile mâini. Veteran al luptelor naţionaliste cecene, a susţinut până acum că este împotriva uciderii civililor şi s-a declarat împotriva atacului din 2004, când rebelii ceceni au luat prizonieri la o şcoală din Beslan. În urma schimbului de focuri cu autorităţile ruse, 334 de ostatici au fost ucişi.
Autorităţile ruse însă sunt de părere că Umarov a jucat un rol esenţial în atacul de la Beslan şi cele asupra trenurilor şi pieţelor ruse care i-au urmat. După acesta şi-a asumat responsabilitatea pentru bombele de la metroul din Moscova, analiştii sunt de părere că schimbarea de tactică a cecenilor este datorată finanţării din partea radicalilor islamici. Într-un articol CNN se arată că una din armele-cheie ale cecenilor ar putea fi „văduvele negre”, care se crede că au detonat bombele de la Moscova într-un atac tipic mai degrabă pentru Al-Quaeda. „Vaduvele negre” sunt femei ai căror soţi, fraţi, taţi sau alte rude au fost victimele conflictului ruso-cecen. Acestea sunt cel mai adesea îmbrăcare în negru din cap până în picioare şi poartă ceea ce se numeşte „cureaua martirului”, plină cu explozibil. La atacul de la Beslan au participat şi câteva „văduve negre”.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.