Socant. Când toata lumea se astepta la schimbari majore în cadrul PNL, social-democratii clujeni si-au eliminat liderii filialelor care au obtinut un scor nesatisfacator în urma alegerilor locale. Prin urmare, cap de lista a fost Remus Lapusan, presedintele PSD Cluj-Napoca, acesta fiind urmat de sefii organizatiilor din Turda, Câmpia Turzii si Huedin.

Alegerile locale continua sa faca victime. Daca saptamâna trecuta, capetele liberalilor au început sa cada unul câte unul la ordinul liderului PNL, Calin Popescu Tariceanu, acum a venit si rândul social-democratilor. Desi toata lumea se astepta la o scindare în cadrul PNL Cluj, social-democratii le-au luat-o înainte. Fara tam-tam, mai multi lideri PSD din judetul Cluj, s-au sfatuit ei ce s-au sfatuit, si ce si-au zis: ca ar fi frumos sa îsi înainteze demisiile, având în vedere scorul slab obtinut în urma alegerilor locale. Bineînteles ca vor asigura interimatul pâna în toamna când se va lua decizia de a fi repusi în functie, dar oricum demisia ,,temporara” e la moda. Prin urmare, startul a fost dat de presedintele PSD Cluj-Napoca, Remus Lapusan, acesta fiind urmat de Ucu Faur, presedintele organizatiei PSD din Turda, de Marius Bordea, liderul PSD Câmpia Turzii si de Ioan Bota, liderul organizatiei din municipiul Huedin.

Demisii în bloc

,,Bomba” social-democrata a explodat printr-un comunicat de presa, în care, pe lânga lantul de demisii, se anunta si strategia partidului pe termen scurt: ,, în termen de sapte zile se vor prezenta proiecte de relansare si se vor stabili datele pentru organizarea de sedinte ale consiliilor municipale si orasenesti ale organizatiilor vizate. În urmatoarele doua saptamâni se va realiza o strategie pentru relansarea activitatii organizatiilor PSD din judetul Cluj în directia optimizarii functionale, a recrutarii de cadre si simpatizanti, precum si de compatibilizare a mesajelor cu asteptarile electoratului clujean”, se arata în comunicatul de presa. ,,Capul rautatilor”, cel care a lansat ,,moda” demisiilor social-democrate, Remus Lapusan, fostul candidat pentru functia de edil al municipiului a declarat ca se astepta ca cel putin 15% dintre clujeni sa îl voteze, acesta obtinând doar de 11,6% dintre voturile clujenilor. Alaturi de Lapusan si-au înaintat demisiile si membrii Birourilor Executive ale organizatiilor din Cluj-Napoca si Turda. ,,Am decis sa ne retragem  pentru a ne reorganiza si pentru a obtine rezultate cât mai bune la alegerile din toamna. De asemenea, vom realiza o strategie în care vom sublinia câteva puncte care sa ne asigure rezultate bune la alegerile parlamentare din toamna”, a explicat Lapusan. Un alt demisionar este Ucu Faur, seful social-democratilor din municipiul Turda, fostul candidat pentru fotoliul de primar al municipiului. Acesta si-a pus demisia pe rezultatul nesatisfacator obtinut în urma alegerilor din 1 si 15 iunie. ,,Momentan, urmam procedura de reorganizare. Am si decis ca conducerea organizatiei sa fie asigurata de colegul meu, domnul Molnar, iar eu ma voi ocupa de departamentul juridic. Eu consider ca demisia mea a fost întemeiata deoarece principalul responsabil pentru esec este seful. În ceea ce îi priveste pe colegii mei de partid, nu sunt obligati sa îsi dea demisia daca sunt de parere ca nu e nevoie. Fiecare face ce vrea si dupa cum crede de cuviinta”, a explicat Faur. Primaria Turda a fost câstigata, înca din primul tur, de primarul în exercitiu, democrat-liberalul Tudor Stefanie.

,,Sacrificiile” continua

Alti social-democrati care au decis sa se ,,sacrifice” pentru binele partidului sunt Marius Bordea si Ioan Bota, sefii organizatiilor PSD din municipiile Câmpia Turzii si Huedin, ambii considerând ca demisia din fruntea organizatiilor a fost cea mai potrivita solutie pentru a trage un semnal de alarma pentru alegerile parlamentare din toamna. ,,Bineînteles ca rezultatele alegerilor locale au fost motivul principal pentru care mi-am dat demisia. Nu avem noi cel mai slab scor din judet? Demisia mea a fost inevitabila. Poate, dând dovada de responsabilitate, reusim sa schimbam atitudini si comportamente. Poate provoc acel ceva de care avem mare nevoie. Trebuia facut ceva, ceva care sa socheze. În curând o sa avem o întâlnire cu organizatia municipala si o sa stabilim un program de reorganizare, stabilind, totodata, metodele prin care vom reusi sa ocupam locul pe care îl meritam”, a precizat Marius Bordea. De asemenea, acesta a precizat ca un alt motiv ce a determinat demisia sa si a celor 35 de membri ai Biroului Executiv din Câmpia Turzii este faptul ca organizatia sa a obtinut doar patru consilieri locali, în loc de sapte cât era tinta stabilita pentru Deliberativul local. Colegul sau, Ioan Bota, presedintele PSD din Huedin a confirmat faptul ca motivul principal ce sta la baza demisiei sale este neobtinerea scorului pe care organizatia si l-a propus înainte de alegeri. ,,Am luat aceasta hotarâre pentru ca ne-am propus sa obtinem cel putin trei posturi de consilier local, iar în urma alegerilor am reusit sa câstigam doar doua. Pasul urmator este reorganizarea organizatiei. Mâine va avea loc o întâlnire si se vor lua decizii”, a precizat acesta. Social-democratii au pierdut cursa pentru Primarie înca din primul tur, fotoliul de primar fiind câstigat de Liviu Giurgiuman de la PNG. Totodata, Bota a tinut sa mentioneze ca, alaturi de el, si-au înaintat demisiile si secretarul al PSD Huedin, dar si presedintele Organizatiei de Femei PSD din municipiu.

Demisii ,,barbatesti”

Vasile Dâncu, presedintele organizatiei judetene a PSD a declarat ca demisiile colegilor sai din fruntea filialelor sunt un gest ,,barbatesc si onorabil”. ,,Toti acesti oameni sunt oameni pe care îi apreciez si care vor continua sa faca parte din echipa de baza a PSD. Ei au dat dovada de responsabilitate când si-au asumat esecul alegerilor locale. În legatura cu scorul obtinut de PSD la nivelul judetului Cluj, eu sunt multumit de rezultatele obtinute, având în vedere faptul ca înca nu ne-am <<refacut>> complet dupa alegerile europarlamentare. Suntem la o diferenta mica fata de de cele avansate conducerii centrale a partidului, de doar câteva procente”, a precizat Dâncu. În acelasi timp, liderul social-democrat a explicat ca o importanta aparte în scorul obtinut de PSD a avut-o Alin Tise, în special în turul al doilea, Tise presând sa câstige candidatii democrat-liberali. ,,Stiam ca asa se va întâmpla si de aceea nu am fost de acord cu introducerea votului uninominal în alegerea presedintelui Consiliului Judetean. Oricum vom face o analiza si în mediul rural, unde, cel mai probabil, vor urma demisii si demiteri”, a încheiat Dâncu.

Cad si capete democrat-liberale

Desi în urma alegerilor locale judetul Cluj a devenit portocaliu, PD-L ,,zdrobindu-si” adversarii, la nivel national lucrurile nu stau tocmai pe ,,roze”. În cadrul saptamânii trecute, liderul PD-L, Emil Boc a declarat ca  partidul a decis sa dizolve conducerile filialelor din Bacau, Constanta, Galati, Salaj, Gorj, Satu Mare, Teleorman, Vaslui si Vrancea. Boc a explicat ca s-a decis dizolvarea acestor filiale, întrucât nu au îndeplinit conditiile stabilite anterior alegerilor locale de catre conducerea partidului, respectiv un presedinte de Consiliu Judetean, primarul municipiului resedinta de judet sau rezultatul obtinut a fost sub 5% fata de media nationala a partidului, de 29%. "Aceste organizatii, de drept, au intrat în proces de evaluare, prin dizolvare si am desemnat câte un membru din BPN, sau doi, care ne vor prezenta o structura interimara de conducere, la sedinta BPN de saptamâna viitoare", a declarat Boc pentru presa. De mentionat ca Vasile Blaga si-a înaintat demisia din fruntea PD-L Bucuresti, motivul principal fiind pierderea alegerilor pentru functia de edil al capitalei în favoarea lui Sorin Oprescu, candidat independent.

Timea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.