Folosirea zilnică a serviciului Google, prin care verificăm sau căutăm informaţii, are un efect nociv asupra capacităţii noastre de a ne aminti zilele de naştere ale prietenilor sau chiar elemente de cultură generală, arată un nou studiu realizat de oamenii de ştinţă americani, potrivit „Daily Mail”

Dependenţa de Internet, spun cercetătorii, prin care verificăm informaţii de bază, ne face să uităm tot mai des lucruri pe care în mod obişnuit am putea să le reţinem, precum data de naştere a unui prieten, ora exactă a unei întâlniri sau chiar elemente de cultură generală pe care le-am învăţat la şcoală.

O altă observaţie a oamenilor de ştiinţă este că din ce în ce mai multe persoane folosesc motoarele de căutare, precum Google, mai degrabă ca o extensie a propriei lor inteligenţe, decât ca un simplu instrument.

„Cercetările noastre arată că oamenii tind să utilizeze Internetul ca un partener uman, cu o memorie capabilă să înmagazineze majoritatea trăirilor şi cunoştintelor noastre, la fel cum am proceda cu un membru al familiei sau un partener de viaţă”, declară psihologul Daniel Wegner.

Rapiditatea prin care Internetul poate pune la dispoziţia unui utilizator informaţii dintr-o varietate de domenii face ca persoanele să se depărteze de sursele externe, în special cele umane, acest lucru având efecte asupra capacităţilor noastre cognitive, mai avertizează oamenii de ştiinţă.

„Internetul nu doar că poate elimina nevoia de a împărtăşi informaţiile şi cunoştinţele pe care le posedăm cu un partener uman, dar de asemenea poate submina impulsul de a înmagazina noile lucruri învăţate în cadrul memoriei noastre. Noi îl denumim Efectul Google”, a mai spus Adrian Ward, de la Universitatea Harvard.

În cadrul unui experiment, echipa de cercetători a cerut studenţiilor de la Harvard să răspundă la întrebări de cultură generală având posibilitatea sau nu să utilizeze motorul de căutare Google. Oamenii de ştiinţă au mai descoperit că cei care au preferat să folosească Internetul şi-au evaluat în mod pozitiv propria inteligenţă, comparativ cu cei care au răspuns corect la întrebări, dar nu au folosit motorul de căutare Google

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.