În condițiile unei astfel de crize este foarte important să te protejezi! Ai grijă la produsele pe care le folosești atât pentru mâini cât și pentru suprafețe deoarece e posibil ca acestea să nu te ajute pe cât ai crede!

Al doilea vârf al epidemiei de coronavirus a fost atins ieri. După ce săptămânile trecute numărul cazurilor a crescut îngrijorător, atingând un nou record de 555 de bolnavi diagnosticați miercurea aceasta. Autoritățile au îndemnat populația la precauție și la respectarea tuturor măsurilor de distanțare și igienă.

Când vine vorba de cea de a doua, putem spune că în România suntem încă la început de drum. O statistică de acum câțiva ani arăta că Românii folosesc și de patru ori mai puțin săpun decât media europeană și ne aflăm pe ultimul loc și la consumul de pastă de dinți și hârtie igienică.

Odată cu răspândirea virusului COVID-19 în țară, începând cu luna martie, românii au luat cu asalt magazinele și farmaciile lăsându-le pe acestea fără produse precum hartie igienică, măști de protecție sau gel antibacterian.


Gelul dezinfectant, aparent indispensabil 

Odată cu relaxarea măsurilor de carantinare și redeschiderea mall-urilor și teraselor, instalarea dozatoarelor cu dezinfectat la intrarea în incinta acestor instituții a fost făcută obligatorie de către ministerul sănătății

Aceste dozatoare pot fi la fel de utile pentru cetățeanul de rând pe cât pot fi și de înșelătoare. Calitatea dezinfectanților nu este cunoscută de către cei care-l folosesc și, de cele mai multe ori, nici de cei care îl cumpără. 

Cum știi dacă soluția pe care o folosești te ajută?

Potrivit recomandărilor  Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) ca un dezinfectat să aibă efect acesta trebuie să fie  în proporție de 70% etanol. Chiar dacă academicieni precum Streinu Cercel sau Dr.Adrian Marinescu au declarat că spirtul este ineficient aceștia au fost contraziși atât de Societatea Română de Microbiologie, dar și Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Pe scurt, spirtul te poate ajuta doar dacă concentrația de alcool este mare (peste 70%) și trebuie lăsat să acționeze în jur de 1 minut pe piele. Acesta poate fi însă pe termen lung dăunător mainilor provocând iritații sau mâini uscate fiind recomandat în primă instanță pentru dezinfectarea suprafețelor.

La capitolul gelurilor, lucrurile variază. Conform Institutului de Cercetare “Cantacuzino” un gel trebuie să primească aprobarea de comercializare după ce trece de mai multe teste. Avizul primit îi permite comerciantului să îl eticheteze ca dezinfectant. Pentru a păstra integritatea dezinfectantului se foloseste alcool de o gradație ridicată care este diluat apoi cu alte substanțe precum glicerină sau parfum. Acestea iau la urmă avizul biocid și fungicid, care le dovedesc eficiența. Lista produselor acceptate se poate găsi pe site-ul MAPN

Ineficiența dezinfectanților fără aviz

Nu toată lumea reușește însă să obțină aceste autorizații. Produsele care nu se încadrează sunt vândute pe piața cu etichete precum “Gel Igienizant”, “Gel de curățare” sau “Igienizant de suprafețe”. Fără a fi înregistrate ca biocide, aceste produse pot conține procentaje infime de substanță activă raportat la cantitatea totală de produs. Spre exemplu un produs din această gamă poate conține chiar și 30-35% etanol. Aceste produse sunt substanțial mai ineficiente decât un dezinfectant normal și dă falsa impresie oamenilor că sunt feriți de coronavirus. Produsele respective pot fi folosite peste tot, de la restaurante la supermarketuri, dacă cumpărătorii nu sunt atenți la achiziționare sau vor să iasă mai ieftin.

Cum ne protejăm?

În prezent, Comisia Europeană verifică vânzările online de măşti şi geluri dezinfectante pentru a opri scamatoriile de marketing ale comercianților ce vor să se îmbogățească peste noapte.
La nivel individual este cel mai sigur să ne cumpărăm noi dezinfectatul și, ca la orice alt produs pe care-l folosim, să verificăm eticheta și dacă e avizat de către oficialitățile statului. Dacă nu avem la îndemână dezinfectantul personal, cel mai sigur este clasica spălare pe mâini cu apă și săpun. Mai multe publicații au stabilit că spălatul pe mâini, atunci când e făcut cum trebuie are șanse mai mari să omoare virusul. Este esențial să frecați mâinile împreună pentru cel puțin 20 de secunde și să acoperiți toate zonele. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.