Emanuel Ungureanu este considerat și acum drept ”ministrul din umbră” al Sănătății. Poziție cu atât mai surprinzătoare, cu cât despre acesta, cunoscut drept cea mai vocală portavoce a USR-ului se știe că ar fi debutat în sistemul medical ca și brancardier la Cluj Napoca! Acolo unde l-ar fi angajat eminentul chirurg Mihai Lucan, la rugămintea soției actualului politician, care pe atunci era medic apropiat de Institutul de Transplant Renal, potrivit Național.ro

Între timp însă, cariera politică a fostului brancardier a explodat fulminant. La fel ca și cea de denunțător de serviciu a liderului USR-ist. Astfel că DNA, DGA și DIICOT au fost ”bombardate” cu denunțurile lui Emilian Ungureanu. Vocalul lider al partidului anti-sistem devenind astfel ”doctorul sistemului”. Deloc de neglijat fiind și faptul că ”țintele” denunțurilor ”doctorului” Ugureanu au fost numai nume grele ale lumii medicale românești și internaționale, chirurgi reputați și manageri ai unor spitale de elită, fie ele private sau de stat. Astfel că succesul mediatic al demersurilor acestuia a fost asigurat din start. Și uite cum în acest moment, atât în lumea politică, dar mai ales în cea medicală, useristul Emilian Ungureanu este numit mai mult cu teamă, decât cu respect, drept ”doctorul DNA”. ”Etichetă” atribuită atât denunțurilor pe bandă rulantă, cât și faptului că, din 26 septembrie 2016, acesta a primit titlul de doctor. Dar în istorie!

Procesul verbal al Comisiei de doctorat

Numai că și acesta pare unul ”relativ”, pentru că la această oră se fac verificări minuțioase pentru a se stabili legal dacă Emilian Ungureanu este sau nu doctor cu adevărat! Mai ales că documentele intrate în posesia noastră arată că la dosarul de doctorat al acestuia de la Universitatea ”Babeș – Bolyai” din Cluj – Napoca se regăsesc mai multe ”vicii procedurale”. Și care sunt acum cercetate de anchetatori.

Viața Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea

Cum problematica doctoratelor acordate pentru nenumărate personalități publice este una extrem de sensibilă în ultimii ani, vom prezenta documentele intrate în posesia noastră. Tocmai pentru a nu se lăsa loc de nicio interpretare. Iar un prim act este cel emis de Universitatea ”Babeș – Bolyai” Cluj – Napoca, Facultatea de Istorie și Filosofie și intitulat ”Proces – Verbal al ședinței publice de susținere a Tezei de Doctorat . Data susținerii : 26 septembrie 2016. Susținerea publică a tezei de doctorat Viața Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România în comunism (1945 – 1989), elaborate de studentul-doctorand Ungureanu T. Emanuel-Dumitru, a avut loc în prezența Comisiei de doctorat aprobate de consiliul școlii doctorale și numite prin Decizia nr.16000 din 02.09.2016 a Directorului CSUD al Universității Babeș – Bolyai.

”Absența motivată” a referentului Gabriel Moisa

În conformitate cu art.76 alin.(4) din Codul studiilor universitare de doctorat ( aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 681/2011), susținerea publică s-a desfășurat cu respectarea dispozițiilor acestui Cod, întrucât teza de doctorat nu a fost supusă analizei preliminare în cadrul catedrei sau al colectivului de cercetare până la 1 octombrie 2011. În cadrul dezbaterii tezei de doctorat, membrii Comisiei de doctorat și publicul au adresat studentului – doctorand întrebări legate de teza de doctorat, pe care le prezentăm mai jos, în rezumat, împreună cu răspunsurile studentului – doctorand”.

Adeverințele care țin loc de lucrări publicate

Numai că ”rezumatul” redat în procesul – verbal cuprinde o singură întrebare… Una de o ”complexitate” de-a dreptul halucinantă, ce-i drept : ” Ce aduce în plus teza față de lucrările scrise anterior pe această temă?”. Și pentru că Emanuel Ungureanu a știut să răspundă la această întrebare ”încuietoare” s-a trecut ”la vot” : ” Ținând seama de rapoartele de evaluare a tezei de doctorat și de constatările din timpul susținerii publice a acesteia, Comisia de doctorat a deliberat și a hotărât să atribuie tezei calificativul foarte bine, pe baza calificativelor atribuite de membrii Comisiei : prof. univ.dr. Ovidiu Ghitta – președinte, prof.univ.dr. Doru Radosav – conducător de doctorat, prof. univ.dr. Ștefan Bratosin – referent oficial, prof.univ.dr. Gabriel Moisa – referent oficial, conf.univ.dr. Ionuț Costea – referent oficial. Pe baza calificativului atribuit tezei de doctorat de Comisia de doctorat și a modului de îndeplinire a cerințelor prevăzute în programul individual de cercetare ștințifică al studentului-doctorand, Comisia de doctorat a hotărât să se acorde studentului – doctorand titlul de doctor în istorie și să se înainteze la CNATDCU această propunere spre validare”.

Membru al Comisiei, lipsă la apel

Numai că, după cum lesne se poate observa din tabelul cu semnăturile membrilor comisiei, lipsește cea a unui membru! În schimb, la dosar fiind depusă o declarație nelegalizată, cu următorul conținut : ” Subsemnatul Gabriel Moisa, doctor în istorie, profesor universitar la Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării a Universității din Oradea, numit membru în comisia de doctorat a domnului Emanuel Dumitru Ungureanu, intitulată Viața Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România în comunism(1945-1989), în urma lecturării și studierii tezei de doctorat mai sus amintite, sunt de acord cu acordarea titlului de doctor în istorie și a calificativului foarte bine. Oradea, 15 septembrie 2016”!!! Și uite cum, cu 11 zile înainte de susținerea tezei de doctorat, unul din membrii i-a dat deja ”foarte bine” doctorandului Emanuel Ungureanu.

Fără lucrări publicate

După cum bine se știe, prevederile legale impun obligativitatea unor lucrări publicate pentru obținerea titlului de doctor. Numai că la dosarul lui Emanuel Ungureanu au fost prezentate doar două adeverințe, pe care membrii comisiei, fie ei prezenți sau absenți, le-au ”înghițit”! Astfel că, pentru a veni în sprijinul anchetatorilor, publicăm integral cele două adeverințe pe baza cărora Emanuel Ungureanu a fost acceptat de Comisie să își susțină teza de doctorat : ” Universitatea Babeș – Bolyai, Facultatea de Istorie și Filosofie, Institutul de Istorie Orală. ADEVERINȚĂ. Prin prezenta atestăm că domnul Emanuel Dumitru Ungureanu, doctorand al Universității Babeș – Bolyai, a depus spre publicare la redacția AIO – Anuarul de Istorie Orală articolul – Tentativa de distrugere a Bisericii Adventiste din România de către Securitate : operațiunea „Contul secret” – în calitate de autor, în luna februarie 2015. Articolul a fost reținut spre publicare, referenții ștințifici ai AIO considerând că îndeplinește condițiile ștințifice. Acesta va apare în volumul XVII(2016) – la secțiunea Biserica și societate în anii comunismului. Secretar ștințific – Conf.univ.dr. Valentin Orga, Director- prof. univ dr. Doru Radosav”. Același Doru Radosav semnând și în calitate de coordonator ștințific al doctorandului Emanuel Dumitru Ungureanu.

Al doilea înscris depus la dosar fiind nu doar mult mai laconic, dar și cu greșeli vădite : ” Universitatea Babeș – Bolyai, ADEVERINȚĂ. Prin prezenta adeverim că doamnul Ungurean Emanuel a predat spre publicare în revista Anuarul Școlii Doctorale „Istorie.Civilizație.Cultură”, nr.VIII, 2014 articolul Traficul cu Biblii – operațiunea Securității „Canalul 80-81 – povestea adventistului Răceală Ion”. Acesta a fost acceptat pentru publicare, volumul aflându-se în curs de apariție. Cluj – Napoca, septembrie 2016. Editor-general, prof.univ.dr. Toader Nicoară”. Numai că niciuna dintre cele două lucrări care au dus la acordarea titlului de doctor și inclusiv a sporurilor ștințifice aferente la salarizare nu au fost publicate nici până acum!!! Astfel că, după cum reiese din mărturia din 2020 a directorului Școlii Doctorale, Maria Crăciun, nr. VIII din 2014, unde ar fi trebuit publicat articolul ”Traficul cu biblii” nu a mai apărut! Și mai stranie este însă situația celeilalte lucrări, ”Tentativa de distrugere a Bisericii Adventiste”. Pentru că de această dată Anuarul Institutului de Istorie Orală, nr. XVII/ 2016 a apărut! Dar în el, după cum reiese din volumul aflat în posesia BCU Cluj, conform articolului National.ro

Citește și: Cum comentează soția lui Ungureanu implicarea politicianului în cariera sa. Declarațiile tuturor părților implicate

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.