Primăria Cluj-Napoca anunţa cu surle şi trâmbiţe în urmă cu doi ani că s-a semnat contractul pentru Centrul Regional de Industrii Creative (CREIC), care va face parte din viitorul ”orăşel IT” din Dealul Lombului. Anul trecut, însă nori negri s-au ridicat deasupra companiei care a câştigat licitaţia, dar, deşi aceasta şi-a cerut insolvenţa, administraţia locală i-a dat încă o şansă. Acum, însă, au fost nevoiţi să renunţe de tot la colaborare şi trebuie să reia licitaţia.

 

Primăria Cluj-Napoca a decis săptămâna trecută, la peste 14 luni de la intrare societăţii în insolvenţă, rezilierea contractului cu Valve International SRL. Această firmă a fost desemnată pentru a construi Centrul Regional de Industrii Creative (CREIC), dar anul trecut şi-a cerut insolvenţa la Tribunalul Brăila.

Reprezentanţii administraţiei locale ar fi fost pe şantierul din Lomb pentru a discuta cu reprezentanţii firmei, scrie Ziar de Cluj, şi s-a decis rezilierea contractului. Sursa citată mai subliniază că instituţia este nevoită să organizeze o nouă licitaţie publică. Marea problemă este că primăria are obligaţia să finalizeze proiectul până la sfârşitul acestui an, altfel banii europeni pe care i-a câştigat, dar nu i-a cheltuit, trebuie returnaţi.

 

Boala lungă…

La mijlocul lunii martie 2013, societatea Valve Internaţional SRL şi-a cerut insolvenţa pe rolul Tribunalului Brăila, iar un judecător specializat a admis cererea. Judecătorul care a admis cererea de intrare în insolvenţă a dispus ca afacerile derulate de firma Valve Internaţional să fie gestionate de cabinetul de practicieni în insolvenţă Anghel-Todica din Brăila.

Reprezentanţii firmei Valve Internaţional au motivat decizia de a intra în insolvenţă, prin procedură de reorganizare, prin faptul că au intrat în incapacitate temporară de plată, din cauza faptului că alte firme sau instituţii de stat care aveau de plătit pentru lucrările de efectuate întârzie cu efectuarea plăţilor.

Ulterior, Valve Internaţional a informat Primăria Cluj-Napoca despre intenţia de a continua lucrările la Centrul de Industrii Creative şi IT. Potrivit unor reprezentanţi ai Primăriei Cluj-Napoca, instituţia a plătit în avans un procent de 20 la sută din totalul preţului de 52 de milioane de lei pentru Centrul Regional de Excelenţă de Industrii Creative şi IT, arată Ştiri de Cluj. Şeful de proiect spunea atunci că lucrările erau efectuate în proporţie de 25 de procente şi că vor continua colaborarea cu societatea desemnată prin concurs de proiecte.

 

…moarte sigură

Săptămâna trecută, reprezentanţii primăriei au făcut o vizită pe şantierul CREIC şi au decis rezilierea contractului cu principalul constructor, care s-a dovedit la peste un an după ce a primit un vot de încredere din partea administraţiei locală că nu mai poate susţine activitatea pentru care s-a angajat prin contract. Contractul va fi reziliat cu întreaga asociere: Valve International, RDV Construct, White Star International şi Team Net Engineering.

În continuare, licitaţia trebuie reluată. Problema cea mare este că fondurile europene atrase pentru acest proiect sunt disponibile numai pentru anul în curs, când toată clădirea ar trebui finalizată. O procedură de licitaţie este greoaie şi ia timp, astfel că s-ar putea ca proiectul de aproape 10 milioane de euro să fie un nou eşec al edilului de pe Someş.

Firma Valve International este deţinută de către Ion Florian şi Radu Nicu. Societatea din Brăila a fost înfiinţată în anul 1999, având ca principal obiect de activitate „Fabricarea de construcţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice”. În 2011, societatea a raportat o cifră de afaceri de 25.450.398  lei şi un profit net de 269.121 lei, iar în 2012 cifra de afaceri a crescut la 26.513.403 lei, cu un profit net de 201.874 lei. Cel mai bun an, din punctul de vedere al rezultatelor financiare a fost, însă, 2008, când cifra de afaceri a firmei din Brăila a depăşit 14 milioane de euro.

 

De la milioane de euro la insolvenţă

La finalul anului 2012, firma raporta datorii totale de 16.356.880 lei. În cererea de deschidere a procedurii insolvenţei, se menţionează că în acest moment firma are datorii către stat şi către furnizori în valoare totală de 23 milioane lei, pe care nu are posibilitatea de a le achita.

Compania a mai avut contracte cu statul.16,36 de milioane de lei este valoarea contractului semnat între Ministerul Sănătăţii şi asocierea Vamed Austria şi Valve Internaţional SA Brăila pe 9 iulie 2010, pe o durată de 24 de luni având drept scop ”reabilitarea secţiilor de obstetrică-ginecologie, neonatologie ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu prin lucrări de construcţii”.

Asociata Valve, societatea RDV Construct, este deţinută de Radu Victor. Şi aceasta a mai participat la licitaţii pe bani publici. În 2010 înregistra o contestaţie la CNSC în legătură cu rezultatul unei licitaţii de la Universitatea Naţională de Muzică, pentru „execuţie lucrări de construcţie, obiectiv cu destinaţie Mediatecă”, aceasta fiind respinsă. Compania RDV Construct SRL activează pe piaţa românească din anul 2001. Principalul obiect de activitate al societăţii este Lucrări de construcţii a altor proiecte inginereşti, compania desfăşurându-si activitatea, în principal, în Municipiul Bucureşti.

 

Candidaţii mai au o şansă

Proiectul cunoscut şi sub numele de ”Buftea de Cluj” a atras, pentru costurile estimate de circa 11 milioane de euro, nume grele din industria construcţiilor, o parte „abonaţi” ai administraţiei locale, iar alţii cu susţinere ”de la centru. Pentru contractul de construire a unui ”Buftea de Cluj” ofertanţii înscrişi în cursă au fost: SC ACI Cluj SA,  Antrepriza Construcţii Montaj nr. 4 Bucureşti, Baumeister SA, SC Consinit SRL, SC Decorint SRL, SC General Construct SRL, SC Grup  4 Instalaţii SA, Idecon S.A.U. Zaragoza, SC Conarg Consulting SRL, Sc Proiect Consult SRL, SC Napoca SA, SC Strabag SRL,  SC Tehnodomus SA, SC Transilvania Construcţii SA, SC Valve Internaţional SA, SC Victor Construct SRL.

Lucrările licitate de primărie vizează construirea unei clădiri constituită din patru corpuri diferite, cu trei niveluri de subsol, parter şi patru etaje, care vor avea suprafeţe construite diferit datorită retragerilor practicate. Conform unui comunicat al administraţiei locale, în exteriorul clădirii de va amenaja un Amfiteatru Verde şi platforme cu gazon circulabil, aceste spaţii fiind deschise publicului pentru organizarea de evenimente în aer liber.

 

Incubator de afaceri

Administraţia municipiului Cluj-Napoca şi-a propus, prin acest proiect, crearea şi dezvoltarea unei structuri de sprijinire a afacerilor în vederea dezvoltării sectorului IMM, în special a firmelor care activează în domeniul industriilor creative, pe care le identifică drept o potenţială sursă de creştere economică, potrivit reprezentanţilor Primăriei. Aceştia se aşteptau ca implementarea proiectului să ajute cel puţin 26 de companii, dintre care 18 microîntreprinderi şi întreprinderi mici, şase întreprinderi mijlocii şi două mari.

„Firmele incubate vor avea acces la servicii integrate pentru afaceri, servicii de asistenţă gratuită (tip help-desk) oferite de personalul structurii de sprijinire a afacerilor în următoarele domenii: consultanţă şi servicii IT, consultanţă juridică, financiară, în domeniul investiţiilor, în marketing şi vânzări, precum şi în managementul general”, arată un comunicat al Primăriei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.