Liberalii au reuşit să treacă proiectul de hotărâre prin care acceptau să facă demersurile de preluare a stadionului Cluj Arena din proprietatea Consiliului Judeţean în patrimoniul oraşului Cluj-Napoca. Singura lor piedică, social democraţii au lipsit intenţionat de la şedinţa în care acest proiect a fost aprobat.
În cea de-a doua jumătate a lunii septembrie, primarul Emil Boc a convocat o şedinţă de îndată unde, pe ordinea de zi, a reintrodus proiectul de hotărâre privind aprobarea solicitării de trecere a terenului în suprafaţă de peste 55 de mii de mp si a imobilului Cluj-Arena, situate în municipiul Cluj-Napoca, Aleea Stadionului nr. 2, din proprietatea Judeţului Cluj, în domeniul public al municipiului Cluj-Napoca.
Deşi consilierii judeţeni au aprobat la rândul lor un astfel de proiect la începutul acestei veri, când a venit rândul celor din Consiliul Local Cluj-Napoca, social democraţii s-au opus cu desăvârşire.
PSD lipseşte dar comunică
Pentru a-şi justifica în faţa clujenilor, absenţa de la şedinţa respectivă, cei de la Partidul Social Democrat au transmis un comunicat de presă în care precizau punctul lor de vedere cu privre la acest subiect.
„Naşul Emil Boc şi finul Alin Tişe refuză orice formă de dialog în privinţa trecerii imobilului Cluj Arena din patrimoniul judeţului Cluj în cel al municipiului Cluj-Napoca şi se bazează pe maşina de vot liberală din Consiliul Local Cluj-Napoca. Păcat de aceşti reprezentanţi ai cetăţii că nu-şi înţeleg responsabilitatea şi acţionează doar la ordinul liderului de partid…
Constat cu tristeţe şi îngrijorare că orice propunere efectuată în ultimele săptămâni de către consilierii de stânga, Corina Croitoru, Dan Morar, Andras Tothfalusi şi colegul de la ALDE, Adrian Muresan, de dialog, dezbatere, în cazul stadionului Cluj Arena, a fost ignorată cu desăvârşire de cuplul politic Boc-Tişe. Pe dumnealor nu-i interesează democraţia.
Social-democraţii clujeni susţin cele mai bune soluţii pentru sportul şi infrastructura sportivă din Cluj-Napoca, însă pentru decizii majore, dezbaterea şi dialogul trebuie luate în considerare.
Pentru a doua oră proiectul de hotărâre privind aprobarea solicitării de trecere a terenului în suprafaţa de 55055 mp., cu nr. cad. 281471 şi a imobilului Cluj-Arena, situate în municipiul Cluj-Napoca, Aleea Stadionului nr. 2, din proprietatea Judeţului Cluj, în domeniul public al municipiului Cluj-Napoca NU este însoţit de o justificare juridică şi financiară a tranzacţiei…
De asemenea, prin maşina de vot liberală din Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca se încearcă şi fuga de răspundere cu privire la datoriile societăţii S.C. Cluj Arena S.A a cărei director este un consilier local liberal…” explică consilierul local PSD, Horia Nasra în numele colegilor săi.
În anul 2000 prin HG 229, Stadionul Municipal ”Ion Moina” a fost trecut în administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului, în administrarea Consiliului local Cluj-Napoca. Protocolul de preluare nu a fost semnat de autorităţile locale de la acea dată, astfel că în decembrie 2002, prin HG 1546, stadionul a fost transferat în patrimoniul Consiliului judeţean. În prezent, pe locul fostului stadion Ion Moina este edificat stadionul Cluj Arena, construit în 2011. Edificarea noului stadion a fost finanţată din fonduri ale Guvernului României şi ale Consiliului Judeţean Cluj.
Tranzacţia Cluj Arena- o posibilitate pentru Jocurile Olimpice
În spatele mutării Cluj Arena de la Consiliul Judeţean la Consiliul Local Cluj-Napoca stau doua motive. Unul dintre acestea ar fi datoria de peste două milioane de euro pe care stadionul o are la bugetul oraşului prin neplata impozitului şi planul liberalilor de a forma un centru sportiv ce include acest obiectiv alături de Sala Sporturilor Horia Damian şi Sala Polivalentă.
”Este nevoie să luăm o decizie pentru ca această bijuterie a Clujului să iasă din impasul în care se află datorită impozitului impus de Curtea de Conturi. Fără acest impozit Cluj Arena putea să funcţioneze printr-un management bun si funcţional. Proiectul este ca în viitor Sala Polivalentă şi Cluj Arena să constituie o singură entitate. Astfel, evenimentele culturale şi sportive de anvergură vor fi hotărâte printr-o singură decizie administrativă. Acest proiect a fost discutat cu preşedintele CJ Cluj pentru a pune în valoare cât mai bine cu putinţă această bijuterie a Clujului”, a recunoaşte primarul Emil Boc.
Radu Raţiu: în caz de încheierea tranzacţiei va trebui să renunţ
Consilierul local PNL, Radu Raţiu ocupă şi funcţia de director al SC Cluj Arena SA, societate care de altfel administrează stadionul.
Însă, având în vedere că atât politicienii din Consiliul Judeţean cât şi cei din Consiliul Local au aprobat demersurile pentru negocieri, în cazul în care stadionul va fi vândut sau donat Municipiului Cluj-Napoca, liberalul va fi nevoit să renunţe la una dintre funcţii pentru a nu încalcă legea administraţiei publice.
De asemenea, la votarea proiectului, Radu Raţiu s-a abţinut pentru a nu crea un conflict de interese, dată fiind poziţia lui la Cluj Arena.
Întrebat la care din poziţii va renunţa, acesta susţine ca nu s-a decis deoarece are o atracţie pentru latura administrativ-politică din Consiliul Local, dar totodată s-a obişnuit de peste cinci ani cu colectivul de la stadion şi i-ar fi greu să renunţe la colaborarea cu aceştia.
Situaţia actuală a bijuteriei
Supranumită bijuterie a judeţului, Cluj Arena are conturile blocate de mai bine de un an. Cu toate acestea, directorul a încercat, după posibilităţi deşi nu a putut încasa chiria de la cele două ediţii ale festivalului UNTOLD (banii aflându-se în conturile îngheţate de Curtea de Conturi), stadionul nu are restanţe la facturile de utilităţi, iar angajaţii şi-au primit salariile la zi.
Legat de situaţia financiară a Cluj Arena şi de perspectivele acestei societăţi care nu a primit în ultimii doi ani bani de la Consiliul Judeţean, preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe a precizat că una dintre variantele luate în calcul este trecerea stadionului Cluj Arena în domeniul public al judeţului, Consiliul Judeţean Cluj urmând astfel să decidă care va fi cea mai potrivită metodă de administrare a stadionului – fie prin intermediul unei societăţi private, fie prin transformarea societăţii Cluj Arena în serviciu în cadrul Consiliului Judeţean Cluj. Desigur, varianta principală care se ia în calcul rămâne aceea în care Cluj Arena să fie trecut în domeniul public al municipiului Cluj-Napoca iar administrarea acestuia să se realizeze în comun cu Sala Polivalentă. De altfel, din discuţiile purtate cu primarul municipiului Cluj-Napoca a rezultat faptul că această iniţiativă ar urma să fie supusă din nou aprobării consiliului local în următoarea şedinţă a acestui for deliberativ.
Totodată, preşedintele Alin Tişe a mai precizat că un alt proiect care se află în analiza domniei sale se referă la crearea unui Centru Naţional Olimpic la Cluj, Cluj-Napoca fiind, practic, singurul oraş din România care poate crea şi găzdui o astfel de structură pentru desfăşurarea de evenimente sportive – la Cluj–Napoca există parc central, stadion, sală polivalentă, sala sporturilor, bazin de înot, parc sportiv, aflate una în vecinătatea celeilalte.
Este bine ca administrarea acestor baze să cadă în grija unui singur gospodar-Primăria care să și răspundă de
întreținerea și exploatarea lor. În domnul Radu Rațiu nu am încredere. Sub directoratul lui ne-am făcut de baftă în țară și la UEFA cu gazonul. De când s-a dat în folosință Cluj Arena am știut că gazonul nu este în regulă. Au trecut ani, a venit meciul cu Spania, iarăși s-a discutat despre gazonul prost. În vară, după UNTOLD, am primit cele mai serioase asigurări că la ora meciului cu Muntenegru totul va fi în regulă. FRF a luat de bune tromoboanele clujenilor, a stabilit ca meciul să se defășoare la Cluj, iar noi,orașul, am roșit din cauza administratorilor mincinoși și incompetenți. Din cauza gazonuli s-a oprit vânzarea biletelor, s-a pus problema disputării meciului pe CFR, până la urmă UEFA a aprobat,răspuns așteptat cu sufletul la gură,jucarea meciului pe Cluj Arena. A fost cineva tras de urechi pentru neglijențe și minciuna asta? Nu,bineînțeles. Când vom avea un gazon așa cum se cere? În condițiile actuale, niciodată. Domnul Rațiu nu este în stare să rezolve problema, dar are atâtea pile încât nimeni nu-l poate mișca din loc. Deci director incompetent, gazon mizerabil. Dar de ce mai avem în oraș Universitate de Științe Agricole? După atâtea dovezi că nu este în stare să gospodărească stadionul, domnul Rațiu ar fi fost îndrumat, într-o țară serioasă, spre alt loc de muncă. Dar la Cluj se folosesc alte criterii.