Găsirea adevărului absolut este asemenea unei curse fără destinație. Proiecția egoului ne supune unei vânători neîncetate de însemnătate, iar din încercarea de a prinde de picior „sensul vieții”, cădem în propriile capcane ale minții. Religia a fost dintotdeauna o unealtă de control în masă a societății, iar în zilele noastre este portretizată drept un drum spre eliberare, o modalitate de a ne găsi locul în băncile din școala vieții. Antiteza dintre religia trecutului și cea a prezentului a stârnit controverse în modul în care omenirea percepe credința, iar între timp, fiecare cultură și-a pus amprenta asupra acestui fenomen. S-a creat un mozaic de religii, culte și ritualuri pe care oamenii le urmează și încearcă să le transmită mai departe.
Zilele trecute, în Piața Mihai Viteazu și-a făcut apariția un cort misterios și odată cu el, fel de fel de speculații ale clujenilor curioși.
Bănuielile curgeau: „sectă periculoasă”, „program artistic” sau „sataniști”, acestea fiind doar câteva dintre etichetele puse de către cei care au văzut din exterior misteriosul cort galben. O parte din clujeni au avut dreptate, căci înăuntru se aflău reprezentanții scientologiei, un cult al căror credințe și practici depășesc puțin standardul vieții de zi cu zi.
Scientologia ca religie a început să fie recunoscută în America în 1993 și la prima vedere, tinde să îmbine mai multe aspecte din spiritualitate si știință, mergând pe premiza de imortalitate a sinelui, ideea vieților anterioare și potențialul infinit al ființei umane. Principiile stârnesc interes mai ales celor implicați în spiritualitate, dar săpând mai mult în adâncurile practicilor scientologilor, situația devine tot mai ciudată.
Am avut un schimb de replici cu unul dintre reprezentanți, care se referea la religia lor, ca la o facultate foarte greu de absolvit. Din ceea ce explica, ca să ajungi un membru recunoscut al scientologiei, trebuie să treci prin niște etape inițiatice.
Reprezentant: Dacă vreți să ajungeți într-adevăr membri ai acestei religii, e o facultate greu de terminat. Este ca și cum ai absolvi un master la Oxford, dar nu în orice morfologie a limbajelor, doar în pace.
Reporter: Aveți anumite repere de evaluare? Când vă puteți numi membru?
Reprezentantul Scientologiei s-a pierdut prin propriile cuvinte și amintiri, dar un lucru pe care a reușit să mi-l clarifice a fost faptul că toată învățarea nu se bazează pe sistemul clasic, ci pe practici, iar practica finală, ar fi așa zisa ședință de curățare a programelor. Scientologii susțin că traumele transgeneraționale sunt responsabile pentru reacțiile negative ale omului și pentru greutățile cu care ne confruntăm. Această bucată are o sămânță de adevăr, dar modul în care ei doresc să îndepărteze „programele” sociale din creier atinge extremismul. Ei împart omul în trei părți: o parte, gândul, sau thetanul( individul însuși), a doua este mintea(sistemul de comunicare dintre el și mediu) și a treia, corpul. De asemenea, pe parcursul vieții, omul trece prin cele opt dinamici, în final ajungând la „Ființa Supremă”. Un fel de spălare pe creier, dar benevolă, ca mai apoi, să devină obligatorie.
Scientologii nu sunt altceva decât un cult, al căror scop primordial în momentul de față este să își mărească comunitatea și vizibilitatea. Interesant este faptul că au sosit la Cluj-Napoca, căci de obicei membrii scientologici sunt oameni foarte bogați sau celebrități. Sigur i-a atras orașul nostru de cinci stele. Îl așteptăm și pe Tom Cruise (cunoscut drept adept al scientologiei), ca să ne ajute puțin cu metroul și cu trenul metropolitan.
Conform Legii 489/2006, Statul Român recunoaşte rolul important al Bisericii Ortodoxe Române şi al celorlalte biserici şi culte recunoscute în istoria naţională a României şi în viaţa societăţii româneşti. Scientologii sunt liberi să-și practice credințele, cu toate că românii îi ignoră, iar „centrul” acestei religii din România se află la Odorheiu Secuiesc. Din cei 70 de scientologi, doar unul vorbește, cât de cât, limba română.
Ce o sa mai vadă Clujul?
Faină-i libertatea, dar uneori, prea multă, strică! Orașul deștept primește pe oricine vrea să vină să ne învețe cum mai stă treaba pe la alții. În curând, poate să găsim pe străzile clujene și adepți ai Pastafarianismului, să ne explice despre cum ne-a creat monstrul spaghetelor. Mare e grădina, dar atâta timp cât facem parte din ea, nu ne rămâne nimic de făcut decât să fim reci la aberațiile întâlnite.
Citește și: https://gazetadecluj.ro/promotie-la-consiliul-judetean-acum-oricine-poate-sa-ajunga-fotograful-lui-boc/