
Un nou dosar pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca vizează desființarea construcției ilegale realizate pe strada Nicolae Mărginean, în zona Făget. Autoritățile locale, prin Direcția de Control Urbanism și Disciplină în Construcții, au sesizat instanța pentru a dispune demolarea lucrării neautorizate, după ce proprietarii nu s-au conformat măsurilor impuse anterior.
Pârâții în acest caz sunt Aurel Tămaș și Marieta Tămaș, care, în ciuda sancțiunilor aplicate, nu au respectat obligația de a desființa imobilul ridicat fără autorizație. Primăria Cluj-Napoca a sesizat parchetul în anul 2021 iar procurorii l-au albit pe Aurel Tămaș, scoțându-l curat curățel. Nu s-a dispus trimiterea în judecată și au clasat dosarul. Pare că interpretul e iubit de Dumnezeu dar din când în când mai trece prin câte o încercare datorită talentului său de constructor în pădure, nu de interpret de muzică populară.
Gurile rele spun despre acest proces că ar fi numai de fațadă, căci dacă Primăria Cluj-Napoca va pierde această acțiune în civil intentată împotriva interpretului Aurel Tămaș acesta va intra într-un final în legalitate. Iar având în vedere prietenia dintre Emil Boc, edilul orașului, și interpret, avem vaga bănuială că acesta va fi deznodământul. Casa ilegală va deveni legală și toată lumea va fi fericită.
Antecedentele cazului marelui constructor Aurel Tămaș
Problema a fost identificată pentru prima dată în decembrie 2021, când Poliția Locală Cluj-Napoca a efectuat un control la imobilul situat pe strada Nicolae Mărginean, identificat în cartea funciară nr. 340522 (ulterior dezmembrată în CF 354432). În urma verificărilor, s-a constatat că Aurel Tămaș a început refacerea unui corp de clădire (identificat inițial ca C6, ulterior redenumit C2), având regimul de înălțime P, o suprafață de aproximativ 16m x 14m, fundație de beton, zidărie de cărămidă și acoperiș cu țiglă ceramică. Imobilul se afla în faza de execuție „la roșu” la momentul constatării.
Lucrările au fost executate fără obținerea unei autorizații de construire, ceea ce a dus la întocmirea procesului-verbal de constatare și sancționare. În urma acestuia, s-a aplicat o amendă contravențională de 5.000 de lei și s-au dispus două măsuri complementare: oprirea lucrărilor și desființarea construcției nelegale în termen de 365 de zile. De asemenea, pârâții aveau obligația de a informa autoritățile cu privire la respectarea acestor măsuri.

Încălcarea dispozițiilor legale
În ciuda sancțiunii aplicate și a termenului clar stabilit, Aurel și Marieta Tămaș nu s-au conformat obligației de demolare. La aproape trei ani distanță, în iunie 2024, un nou control al Serviciului Control Urbanism a arătat că lucrările nu fuseseră desființate, iar construcția ilegală era în continuare pe terenul vizat. Astfel, la data de 4 iulie 2024, autoritățile au întocmit un nou proces-verbal de constatare, în care au menționat nerespectarea măsurilor inițiale și necesitatea sesizării instanțelor judecătorești pentru impunerea demolării.
Conform art. 32 lit. b din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, în cazul în care persoanele sancționate contravențional nu se conformează în termenul stabilit, organul care a aplicat sancțiunea are obligația de a sesiza instanțele judecătorești pentru a dispune desființarea lucrărilor nelegale. Acesta este exact scenariul care s-a concretizat în cazul de față.
Argumentele autorităților în fața instanței
Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca și ai Poliției Locale au solicitat instanței să oblige pârâții la demolarea lucrării ilegale, într-un termen considerat rezonabil. În cazul în care pârâții nu se conformează nici după decizia instanței, reclamantul solicită autorizarea sa pentru a efectua demolarea pe cheltuiala acestora.
Un aspect esențial subliniat în cererea de chemare în judecată este faptul că pârâții nu au contestat procesul-verbal de sancționare în termenul legal, ceea ce înseamnă că documentul a rămas definitiv și executoriu.

Un caz cu implicații serioase pentru dezvoltarea urbană
Dosarul în care este implicat Aurel Tămaș scoate la iveală o problemă mai largă a construcțiilor ilegale din Cluj-Napoca. Într-un oraș aflat într-o continuă expansiune imobiliară, respectarea regulilor de urbanism este esențială, iar astfel de procese sunt menite să prevină haosul urbanistic.
În ultimii ani, mulți dezvoltatori sau proprietari de terenuri au încercat să evite procedurile legale, ridicând construcții fără autorizații, în speranța că vor putea ulterior să le intre în legalitate prin diverse artificii administrative. Acest caz ar putea deveni un precedent important, demonstrând că autoritățile locale nu mai tolerează astfel de practici, sau o altă mascaradă judiciară.
Ce urmează pentru Aurel Tămaș?
Instanța urmează să decidă dacă Aurel Tămaș va fi obligat să demoleze imobilul sau dacă va exista o altă soluție legală pentru remedierea situației. Cert este că autoritățile par hotărâte să meargă până la capăt pentru a impune respectarea legii.
Dacă instanța admite cererea Primăriei, Aurel Tămaș va trebui să demoleze clădirea pe cheltuiala proprie. În cazul în care refuză, municipalitatea va putea executa demolarea forțată, iar toate costurile vor fi imputate interpretului.
Indiferent de rezultat, cazul ridică întrebări importante despre respectarea regulilor de urbanism și despre felul în care autoritățile gestionează astfel de situații. Deocamdată, Clujul urmărește cu interes cum se va desfășura acest proces cu miză mare, în care protagonistul nu este altul decât unul dintre cei mai cunoscuți interpreți de muzică populară din România.
Citește și: Ședință CTATU cu năbădăi: „Voi semna un aviz de nelegalitate la finalul ședinței”
Când le-a cântat la ureche a fost bun,acum.când și-a încropit omul o cabană la marginea muncipiului Kolozsvar hop au sărit și slugoii lui Bocretaș pe Relu !
Famiglia #emilboc#traianbasescu#elenaudrea#
#dorincocos#adrieanvideanu#alintise#.
Sunt etaje facute pe blocuri de borfasi fara autorizatie, locuite de 18 ani, nu s intabulate, aia ce le au construit iau bani din chirii, folosesc proprietatea altora la acces, nu platesc nimic la proprietari apartamente, le folosesc locurile de parcare, nu platesc impozite, nu i demoleaza, nu i intabuleaza, dar cotizeaza la Boc, la fel ca n primarie, autorii seamana cu minoritatile lui Boc cu care se pupa si se linge
Facă bine sa Io dărâme ,el nu trebuie sa respecte legea!!!
Dacă ai pe cine trebuie în spate,poți face ce vrei !!!Nu pentru toată lumea legea este la fel!Doar pe hârtie!!! Pentru un om simplu legea se aplică fără doar și poate!
Deznodământul este unul foarte previzibil: având în vedere numele pârâtului, acesta va câștiga procesul și primăria îl va pune in legalitate. Daca in vreun caz special acesta va pierde tot nu va demola construcția::::)))) Exista încă un caz în județul Caras- Severin in care un afacerist și anume Dan Dunca a construit o cabana intr-o rezervație SIT Natura 2000 pe muntele Țarcu, a primit ordin de demolare din partea instanțelor de judecată dar inca o folosește în scopuri turistice in continuare. Tara lu Papură-Vodă JohANUS
O realitate cruntă. Cel mai lovit este omul simplu fără prea multe posibilități. Greșește, plătește. Pentru mamiferele cu trecere…. legea este pentru a fi încălcată.
Trebuia sa faca prin dispozitie de santier si nu avea nici o problema. La fel, este ilegala dar autoritatile nu aplica prevederile legale.
https://anonymouspiatraneamt.com/ilegalitati-de-la-garcina-partea-i/