Fostul Ministru al Dialogului Social, deputatul Aurelia Cristea, s-a dovedit a fi primul parlamentar clujean ce și-a prezentat raportul de activitate la zi (adică pe sesiunea parlamentară februarie-iunie 2015). Principalele obiective pe care aceasta și le-a propus includeau siguranța socială, economică și politică
Deși obligația morală de parlamentar ajuns pe funcție datorită alegerilor făcute de votanții din decembrie 2012 constă în prezentarea unui raport de activitate pentru fiecare sesiune parlamentară din cei patru ani de mandat, la Cluj de rare ori se respectă acest aspect.
Aurelia Cristea menționează în raportul de activitate 14 propuneri legislative. Acest lucru înseamnă că în 6 luni de activitate numele acesteia a apărut pe rând ca inițiator, co-inițiator sau contribuitor prin amendamente la 14 legi ale Statului Român. Trei legi dintre acestea sunt adoptate în Parlament, Codul de Procedură Fiscală – la care Cristea este semnatar de AMENDAMENTE – a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis, iar la Modificarea Ordinului 539/2013 privind încadrarea în activitatea de creaţie de programe pentru calculator – la care aceasta este INIȚIATOR – se află în curs de publicare.
Restul de 9 legi la care aceasta s-a implicat sunt fie respinse, fie trimise spre re-examinare ori se află în dezbateri la una din camerele Parlamentului.
Lege de suflet sau bătaie cu morile de vânt. Ce s-a întâmplat până la urmă cu legea fumatului?
Cristea susținea la începutul anului 2015 că dorește să facă o propunere de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Zis și făcut, aceasta a efectuat mai multe activități printre care și colectarea unor semnături pentru a consolida ideea de a interzice fumatul în spațiile publice închise.
„Principalul proiect legislativ pe care m-am concentrat în această sesiune parlamentară a fost cel de modificare a Legii nr. 349/2002, pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, în sensul interzicerii consumului în toate spațiile publice închise. Înainte de a redacta proiectul legislativ am vrut să am toate datele problemei, să ascult toate părerile, să îmi notez toate soluțiile propuse de cei afectați de o astfel de lege. În paralel, am inițiat o campanie de strângere de semnături, atât în online, cât și în offline, prin amplasarea de standuri informative în centrul Clujului, sau la evenimente precum The Woman 2015. Am strâns, în total, peste 4.000 de semnături – 2050 din consultarea publică din 1-10 martie, și 2012 din petiția online. În urma acestor demersuri, am redactat un proiect legislativ de modificare a Legii nr. 349/2002, la care s-au alăturat 105 colegi parlamentari din toate partidele politice”, menționează Aurelia Cristea.
Din nefericire pentru aceasta, ideea de a interzice fumatul în spațiile publice închise, a stârnit reacții împotrivă. Printre declarațiile colegilor săi din Parlament se regăseau și colegi de partid ce afirmau pe la colțuri că această inițiativă nu va avea succes și că Aurelia Cristea nu va reuși să schimbe nimic. Ba mai mult, gurile rele ziceau că aceasta ar trebui să își îndrepte privirea spre chestiuni mai importante ce au legătură cu județul Cluj.
Cristea oripilată de fumatul în interiorul Sălii Polivalente
Patru sesizări au fost făcute de deputatul social democrat cu privire la incidentul din luna iunie de la Sala Polivalentă, unde, în cadrul evenimentului Alandala organizat de cei de la clubul Midi s-a fumat în interiorul clădirii. Aceasta s-a arătat revoltată cu privire la faptul că la petrecerea Alandala Day & Night, organizata în cadrul programului Cluj Never Sleeps, incinta sportivă a devenit un fumoar public, încălcându-se, astfel, prevederile legii nr.349/2002, art. 3, aliniat 1, prin care se „interzice fumatul în spatiile publice închise”.
„Am depus sesizări către instituțiile abilitate cu prevenirea și sancționarea încălcărilor prevederilor legii nr.349/2002, art. 3, aliniat 1, prin care se „interzice fumatul în spațiile publice închise” cu ocazia evenimentul Cluj Never Sleeps, desfășurat în noaptea de 20 spre 21 iunie, în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca. Pe 23 iunie, am depus patru sesizări, către: Consiliul de Administratie al Salii Polivalente Cluj, Directia de Sănătate Publică a Județului Cluj, Oficiul pentru Protecția Consumatorului Cluj și Primăria Cluj-Napoca. Am solicitat conducerii celor patru instituții să ia măsuri atât pentru sancționarea celor responsabili pentru încălcarea legii, cât și să prezinte soluții pentru prevenirea unor noi situații de acest gen pe viitor”, menționează Aurelia Cristea.
La niciuna din acestea nu s-a primit răspuns și nici nu au mai existat declarații în presă cu privire la acest subiect. Mai mult de atât, weekendul acesta Sala Polivalentă va fi una dintre gazdele Untold Festival și fumatul în incinta acesteia se va permite, conform unui regulament ce atenționează participanții că pot intra cu un pachet de țigări și o brichetă/persoana la eveniment.
Implicată în proiectul Autostrada Transilvania?
Tot în raportul acesteia se precizează implicarea ca deputat în marele proiect Autostrada A3 Transilvania. Aurelia Cristea trece acest subiect în categoria „ OBIECTIVELOR ASUMATE LA ÎNCEPUTUL MANDATULUI DE DEPUTAT”.
Ciudat este că PSD l-a pierdut pe clujeanul Ioan Rus ca Ministru al Transporturilor, iar Cristea nu doar că a rămas fără coleg de partid în Guvern, aceasta l-a și condamnat public pentru declarația ce a adus de la sine demisia.
„Pe 10 mai, la Oradea s-a semnat contractul pentru reluarea lucrările la autostradă pe tronsonul Borş-Suplacul de Barcău, între Compania Natională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România şi firma câştigătoare, din Spania (ISOLUX CORSAN – Corsan -Corvian). Aceasta a dat un preț pe kilometru de două ori mai mic decât cel prevăzut în contractul cu Bechtel: aproximativ 2.59-2.60 milioane euro, şi include spaţii de servicii şi servicii IT&C”, punctează Cristea în raport.
Un parlamentar poate interveni asupra unui obiectiv precum Autostrada Transilvania doar prin petiții, interpelări și propuneri de buget, iar Aurelia Cristea nu specifică să fi făcut nici una din cele de mai sus.