Partidul Social Democrat de la Cluj-Napoca a schimbat foaia. Dacă până acum au ales-o pe deputatul Aurelia Cristea drept candidat la scaunul de primar al municipiului, recent au semnat un document prin care s-au aliat cu ALDE și îl vor susţine pe candidatul independent, Octavian Buzoianu.

 

Speculaţiile au fost adevărate

Odată cu conferinţa de presă prin care Buzoianu și-a anunţat intenţia de a candida împotriva lui Emil Boc, presa a publicat speculaţii cu privire la faptul că PSD ar înlătura-o pe Aurelia Cristea și l-ar susţine.

La scurt timp după, PSD Cluj a organizat o conferinţă de presă la are au participat cei doi copreședinţi ai ALDE, deputaţii Steluţa Cătăniciu și Mircea Irimie.

„E un proiect firesc din punctul meu de vedere pentru că nu pot să uit că exact acum patru ani, în calitatea mea de liberală (n.r. membră a PNL) am făcut parte dintr-un proiect important pentru România: USL. Nu fac parte dintre cei ce cred că Primăria Cluj-Napoca e o moștenire ce se transmite de la Boc la Apostu. Fac parte din cei ce îl susţin pe candidatul independent, Octavin Buzoianu.

De asemenea, fiind alături de PSD și în scrutinul din 2012, alături de acest proiect, cred cu adevărat că am avut parte de una dintre cele mai grele bătălii, cea de pe Colegiul 2 din Cluj-Napoca. Mă refer la momentul în care l-am bătut pe Daniel Buda. Îmi aduc aminte că tot în 2012 un alt liberal ce a crezut în USL umbla după Emil Boc să îi pună cătușele, iar azi îl susţine și a transformat PNL Cluj în paravan. Aici mă refer la Nicoară”, a declarat în conferinţa de presă, Steluţa Cătăniciu.

octavian buzoianu

Damele înlăturate de Buzoianu

Cursa politică pentru alegerile locale din această vară a început încă din luna ianuarie. Atât Aurelia Cristea cât și Steluţa Cătăniciu au fost înlăturate și puse de rezervă, sau nici atât măcar, pentru a-i face loc afaceristului Octavian Buzoian, candidat independent.

La începutul lui 2016, ALDE susţinea că Steluţa Cătăniciu va fi candidatul desemnat de partid pentru a-i face faţă lui Boc. Ulterior, în această primăvară, PSD Cluj a anunţat-o pe Aurelia Cristea pentru o candidatură identică.

În prezent, cele două partide, atât PSD cât și ALDE și-au dat mâna, au format o alianţă și au decis, nu doar să nu aleagă între cele două dame, ci să nu desemneze un candidat la primăria Cluj-Napoca pentru că îl vor susţine pe Buzoianu.

Întrebat de Gazeta de Cluj dacă la alegerile parlamentare din toamnă se va merge pe această alianţă și se va alege între Cătăniciu și Cristea pentru candidatul de deputat, Remus Lăpușan a refuzat să comenteze precizând că decizia va fi luată de la București și nu de la Cluj.

„Nu știm încă. Pentru alegerile parlamentare se va decide la București”, a precizat acesta.

În altă ordine de idei, Cătăniciu a declarat că ALDE nu a desemnat-o oficial niciodată, drept candidat la primărie pentru alegerile din această vară.

„Nu a fost anunţată candidatura mea oficial la Primăria Cluj-Napoca”.

Reamintim că indiferent dacă organizaţia de la Cluj-Napoca ar fi susţinut-o, Călin Popescu Tăriceanu și celălalt copreședinte ALDE, Daniel Constantin au dat-o directivă internă de partid conform căreia Cătăniciu nu avea voie să apară pe listele de candidaţi, atât la Consiliul Local, cât și la funcţia de primar.

mircea-irimie-2

ALDE poate pica din schemă total

Aparent, cei din PNL au contestat sigla ALDE la Biroul Central Electoral. Reamintim aici că ALDE s-a unit în România prin fuziunea Partidului Liberal Reformat (al lui Călin Popescu Tăriceanu) de altfel, niciodată înregistrat oficial, și Partidul Conservator ( al lui Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii, în Guvernul Ponta).

Liberalii lui Tăriceanu și Constantin ar putea avea ceva probleme care să îi împiedice să candideze la alegerile locale din 5 iunie. Surse politice susţin că a fost (sau cel puţin va fi) contestată la Biroul Electoral Central (BEC) sigla ALDE. Dacă va fi admisă contestaţia, atunci ALDE nu va putea prezenta candidaţi la alegerile locale, conform StiripeSurse.ro.

Partidul Conservator si Partidul Liberal Reformator și-au schimbat sigla pe 18.01.2016. Trebuia să aibă o hotărâre definitivă cel târziu pe 04.01.2016 să poată candida cu sigla schimbată. Dacă era partid nou, nu era o problemă, dar ALDE să constituit prin fuziune/contopire a două partide existente, PC și PLR, care au avut sigle diferite.

 

Iată prevederile legale în vigoare:

Art. 5. – (1) Fiecare partid politic trebuie să aibă denumire integrală, denumire prescurtată și semn permanent proprii. Denumirea integrala, denumirea prescurtată și semnul permanent trebuie să se deosebească clar de cele ale partidelor anterior înregistrate, fiind interzisă utilizarea acelorași simboluri grafice, oricare ar fi figura geometrică în care sunt încadrate.

(2) Prevederile alin. (1) se aplică și alianţelor politice, în mod corespunzător.

(3) Denumirea integrală și denumirea prescurtată, precum și semnul permanent nu pot reproduce sau combina simbolurile naţionale ale statului român, ale altor state, ale organismelor internaţionale ori ale cultelor religioase. Fac excepţie partidele politice care sunt membre ale unor organizaţii politice internaţionale, acestea putând utiliza însemnul organizaţiei respective ca atare sau într-o combinaţie specifică.

(4) Semnul permanent poate fi schimbat cu cel puţin 6 luni înainte de data alegerilor de către organele competente ale partidului, conform statutului și cu respectarea art. 25 și 26.

Art. 25. – (1) Modificarea statutului sau a programului partidului politic poate avea loc în condiţiile prevăzute de statut.

(2) Orice modificare se comunică Tribunalului București, în termen de 30 de zile de la data adoptării, cu îndeplinirea prevederilor art. 18 alin. (2) și (3). Tribunalul București o examinează potrivit procedurii prevăzute la art. 20 si 21.

Art. 26. – (1) În cazul în care modificările nu sunt comunicate conform art. 25 alin. (2) sau dacă instanţa a respins cererea de încuviinţare a modificării statutului, iar partidul politic în cauză acţionează în baza statutului modificat, Ministerul Public va solicita Tribunalului București încetarea activităţii partidului politic și radierea acestuia din Registrul partidelor politice.

(2) În termen de 15 zile de la înregistrarea cererii Ministerului Public, Tribunalul București se va pronunţa asupra acesteia.

(3) Împotriva hotărârii Tribunalului București partea interesată poate face apel la Curtea de Apel București, în termen de 5 zile de la data comunicării hotărârii.

(4) Curtea de Apel București se pronunţă prin hotărâre definitivă în termen de 15 zile de la înregistrarea apelului.

(5) Hotărârea definitivă de admitere a modificării statutului se publică în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.

  • Și dovada că decizia e în interiorul celor 6 luni și nu înainte așa cum spune legea:
  • 18.01.2016 Soluţia pe scurt: Admite cererea. Dispune îndreptarea erorii materiale strecurate în cuprinsul minutei şi a sentinţei civile 37 P/2015 pronunţată de Tribunalul Bucureşti Secţia a IV-a Civilă în dosarul 24066/3/2015 în sensul că denumirea corectă a noii formaţiuni politice este PARTIDUL ALIANŢA LIBERALILOR ŞI DEMOCRAŢILOR-ALDE, în loc de PARTIDUL LIBERALILOR ŞI DEMOCRAŢILOR-ALDE, cum s-a consemnat eronat. Menţine celelalte dispoziţii. Cu apel în 5 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi, 18.01.2016.

Specialiștii în legislaţia electorală susţin că ALDE nu ar avea nicio problemă din cauza faptului că în judecata speţei se va ţine cont de când au fost depuse actele la Tribunal pentru schimbarea siglei și data la care s-a decis de instanţă.

lapusan

Pe de altă parte însă, sunt destui cei care susţin contrariul.

Până la urmă va depinde de interpretarea legii și asta o vor face doar cei din Biroul Electoral Central.

Cu toate acestea, copreședintele ALDE, deputatul Mircea Irimie declară că partidul său va putea participa la localele din vară. Cât despre contestaţia PNL pentru sigla ALDE, acesta susţine că nu există o piedică oficială în acest sens.

aurelia cristea 2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.