Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, şi-a reafirmat luni scepticismul faţă de extinderea spaţiului Schengen, dar omologul său croat Davor Bozinovic a declarat că Austria sprijină în continuare Croaţia pentru aderarea la acest spaţiu de liberă circulaţie, relatează agenţia de presă croată HINA.


”Situaţia la frontieră, care este insuportabilă pentru populaţia locală, arată că Schengenul în general nu funcţionează şi că extinderea acestui spaţiu este inutilă”, a declarat ministrul austriac în timpul unei vizite la frontiera dintre Austria şi Ungaria.

Potrivit ministrului Gerhard Karner, anul acesta numai Burgenland, o regiune austriacă de la graniţa cu Ungaria, a înregistrat 74.291 de refugiaţi, care au venit dinspre ţări ale UE şi care, contrar principiului (regulamentului european, n.red.) Dublin, nu au fost înregistraţi.

”Cetăţenii doresc în mod legitim ca returnările să se facă la frontieră. Dar, când (refugiaţii, n.red.) cer azil, aceste returnări sunt imposibile din punct de vedere legal”, a adăugat ministrul austriac.

El a apreciat că ar trebui să fie posibilă refuzarea la graniţă a intrării cetăţenilor care au puţine şanse să se califice pentru obţinerea azilului, menţionând cazurile migranţilor proveniţi din ţări precum India, Tunisia sau Maroc. ”Numai anul acesta, 11.400 de tunisieni au cerut azil în Austria”, a precizat ministrul austriac.

Potrivit ediţiei de vineri a ziarului Kurier, citat de agenţia DPA, Ministerul de Interne austriac a anunţat opoziţia Austriei faţă de eliminarea controalelor la frontierele statelor membre UE România, Bulgaria şi Croaţia.

Agenţia croată de presă scrie că Ministerul de Interne austriac i-a transmis sâmbătă că ministrul Karner, când şi-a exprimat scepticismul faţă de extinderea spaţiului Schengen, nu a menţionat explicit Croaţia.

De asemenea, adaugă agenţia HINA, prin declaraţia în care a obiectat faţă de extinderea spaţiului Schengen, ministrul austriac a dorit să avertizeze asupra situaţiei dificile cu care Austria s-a confruntat în ultimele luni din cauza migraţiei ilegale, scrie flux24.ro.

Citește și: Palatul Josika, din centrul Clujului, a ajuns pe mâinile familiei Banffy după zeci de ani de judecată

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here