Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a anunțat într-o conferință de presă comună cu ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, că Austria se opune extinderii spațiului Schengen. În replică, ministrul Român a declarat că Austria și România sunt ”două țări prietene, partenere, cu interese politice comune”.
Declarațiile celor doi miniștri:
Gerhard Karner:
Am avut o discuție foarte constructivă și vă mulțumesc că ați venit la noi. Discuția de azi e o consecință logică a întâlnirilor de până acum. În aprilie am semnat cu Bode un plan de acțiune în domeniul criminalității legate de traficanții de migranți. A fost un moment decisiv și de începere a cooperării. În aprilie s-a convenit ca în triunghiul Ungaria – România – Serbia să se intervină cu patrule comune și prin acest pact e posibil ca cei care ies prin Ungaria să fie urmăriți în România mai departe.
S-au stabilit măsuri care cuprind trimiterea unui ofițer român la centrul de cooperare polițienească din Viena și a unui ofițer austriac la centrul din Oradea. E foarte important să se ia aceste măsuri în combaterea criminalității transfrontaliere.
Această cooperare arată rezultate deosebite. Într-o acțiune comună s-au făcut 36 de percheziții în România, Ungaria și Austria, au fost arestate 6 persoane, ceea ce arată că pactul încheiat aduce rezultate.
Vrem ca această cooperare să fie extinsă la nivel european. Îi mulțumesc ministrului român pentru toate eforturile depuse de autoritățile române.
Poziția noastră e că sistemul Schengen ca întreg nu funcționează, de aceea nu suntem deschiși pentru extinderea acestuia. Sunt controale la frontiere deja între Germania și Asutria, Germania vrea să instituie controale la frontiera cu Polonia și cu Cehia. E un semnal clar că sistemul nu funcționează și nu consider că extinderea e oportună la momentul actual.
În ce privește returnările, sistemul Dublin are deficite și trebuie îmbunătățit
Noi suntem răspunzători să garantăm securitatea populației și asta nu ține de alegeri parlamentare
Cătălin Predoiu:
Sunt foarte onorat să fiu azi aici în frumoasa dvs. capitală. Discuții între două țări prietene, partenere, cu interese economice comune. Unul dintre obiectivele mele a fost să întoarcem o pagină și să începem construcția pe toate temele de interes.
Am prezentat toate progresele României de când în comun s-a lucrat pe planurile de acțiune. Progresele există și la poliția de frontieră, cifrele de migrație, dar și ale poliției române pentru combaterea tuturor formelor de criminalitate transfrontalieră.
Cooperarea polițienească va continua, vom ridica măsurile de protecție a frontierei.
Ambiția noastră ca minister e să facem din România un model, un standard de protecție a frontierelor. Migrația e un subiect foarte serios, suntem gata să cooperăm cu Comisia, cu statele membre.
Obiectivul meu a fost să întoarcem pagina în ce privește Schengen, să construim acea încredere care să ne ducă către cel mai scurt drum în ce privește obiectivele Austriei și României. Nu am venit aici în paradigma ministrului care cere și altuia care refuză. Nu ăsta e modul de lucru corect. Dovadă e rezultatul din decembrie 2022. Modul corect de lucru e de a identifica problemele fiecărei părți și de a găsi soluții.
Am înțeles în cadrul întâlnirii că Austria nu cu România are o problemă. Suntem gata să continuăm munca împreună.
Am vrut să mă asigur dacă există reproșuri sau slăbiciuni față de modul în care România protejează frontierele și am fost fericit să constat că Austria vede aceste progrese.
Nu e rolul meu să comentez alegerile din Austria
Aplicarea Schengen e o chestiune care ține de tratatul UE. Comisia, Parlamentul European au rolul lor. România își desfășoară acțiunile diplomatice multilateral.
Trebuie să aducem în joc mai multă înțelegere pentru problemele fiecărui stat
Context
Întâlnirea vine pe fondul veto-ului Austriei față de aderarea României la Schengen. Atât cancelarul Karl Nehammer, cât și ministrul Gerhard Karner au anunțat în ultima lună că Austria își menține opoziția față de intrarea României și Bulgariei în Schengen.
Viena își motivează veto-ul prin acuzația că România nu oprește migranții ilegali care ajung ulterior în Austria.
România a respins acuzațiile și a susținut că poliția își face datoria.
Pe de altă parte, tot ministrul Predoiu a anunțat că românii și-au pierdut încrederea în Poliție.
Declarațiile lui vin după accidentul de la 2 Mai soldat cu două victime, produs de un șofer drogat care fusese lăsat de două ori liber în trafic de poliție.
Acest Predoiu trebuie DEMIS..nu trimis sa negocieze pentru România!!
Cu ce te-ncurcă că nu ne iau în Schenghen?