Grupul austriac Egger își diminua profitul în mod artificial pentru plăti un impozit mai mic, este concluzia la care au ajuns inspectorii fiscali din Iași. În urma unui control s-a descoperit că firmele din cadrul grupului au trecut la cheltuieli deductibile contracte de zeci de milioane de lei semnate cu firme-mamă și firme-soră pentru utilizarea mărcilor Egger și achiziția de mărfuri intragrup.
Inspectorii nu au identificat cum a prestat efectiv societatea-mamă din Austria serviciile pe care le-a încasat și au pus la plată Egger România, stabilind impozit și TVA suplimentar de 7,7 milioane de lei. Egger a contestat rezultatele controlului la Curtea de Apel Suceava, dar a pierdut procesul. Recursul se va judeca la Înalta Curte. Taxați cu 7,7 milioane de lei.
În urma unui control derulat în perioada 2018-2019 la firme din România ale grupului austriac de producție de mobilă, parchete și pardoseli Egger, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași a decis că acestea trebuie să plătească obligaţii fiscale de 3.363.754 de lei, reprezentând impozit pe profit stabilit suplimentar şi 4.306.181 de lei, reprezentând TVA stabilită suplimentar – în total, circa 7,7 milioane de lei. Perioada verificată a fost octombrie 2013-decembrie 2018. Egger a achitat banii, iar apoi s-a adresat Curții de Apel Suceava, solicitând anularea deciziei și returnarea banilor, plus plata dobânzilor aferente sumelor stabilite cu titlu suplimentar și dobânzi calculate de la data achitării acestor sume de către aceasta şi până la data restituirii/compensării lor de către Direcția de Finanțe.
Cea mai mare parte din cei 7,7 milioane de lei au provent din neadmiterea deductibilității unei cheltuieli în valoare de 10.259.579 de lei şi a TVA aferentă în cuantum de 2.089.401 lei, înregistrate de societate cu privire la serviciile de licențiere şi de marketing prestate pentru firmele din România de Fritz Egger GmbH & Co Austria în baza unui contract din 2013, arată reporteris.ro.
Mai circula un zvon că diminuarea profitului la pompă e egal cu plata pompată transportatorului de combustibili înregistrat la Wien – Bécs, sau și în OffShore ?
Dacă fiscul ar avea voie sa controleze, ar descoperi campionii evaziunii din România…aka, grupul swartz Kaufland și lidl….dar ăștia au perciuni prea mari și nu e voie…