De foarte mulți ani, când trecem prin centrul istoric al orașului Cluj-Napoca, ne întristăm datorită ruinării unor clădiri monument istoric lăsate în paragină. Mă refer în articolul acesta la biserica greco-catolică monument istoric ,,Învierea Domnului’’, cunoscută ca și biserica Bob. Starea în care se află această biserică este sub orice critică, o adevărată rușine pentru centrul istoric al urbei noastre și o rușine pentru noi greco-catolicii. Și este retrocedată din anul 1995. Cum poate episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla să lase în paragină cea mai veche biserică Greco-Catolică din oraș, care până în 1927 a fost centrul Greco-Catolicismului și al românismului din toată regiunea Clujului? Și cât a fost sub ortodocși a fost păstrată în condiții incomparabil mai bune. O biserică monument istoric și cu o asemenea însemnătate, construită cu mari sacrificii și greutăți de către episcopul Ioan Bob într-o perioadă în care românii nu aveau dreptul de a avea biserici în interiorul orașelor ardelene, poate fi lăsată de izbeliște? Unde este cultura Blajului, a Școlii Ardelene cu care se tot laudă unii greco-catolici azi? E ușor să ne lăudăm cu ce au făcut înaintașii, dar alții nu sunt în stare să păstreze nici ceea ce au creat înaintașii. Vedem cum clădirile din jurul bisericii se renovează, iar biserica Bob a rămas o ruină în mijlocul celorlalte clădiri istorice. Ruină atât la fațadele exterioare cât și în interior. Desigur, nu putem da vina pe parohia care deține biserica, deoarece este o parohie mică formată în mare parte din pensionari care nu-și permit costurile restaurării. Vina este a conducerii episcopiei care este preocupată doar de construirea acelei rușini monstruoase din Piața Cipariu, o clădire care arată grandomania și lipsa de virtuți creștine a unora, care din episcopi se viseaza mitropoliți și din vicari episcopi. Sunt preocupați doar de imaginea proprie, de numele lor înscris în betoanele catedralei cazarmă. Și dacă ar fi avut totuși o arhitectură frumoasă, nu acea combinație de Taj Mahal tip Strehaia cu reactor nuclear. La costurile acelei catedrale rușinoase care va fi oricum goală nu se gândește nimeni? Am mai scris în alt articol câte fapte creștine se puteau face cu banii aruncați pe betoane reci și inutile. Mai trebuie adăugat faptul că episcopul Crihălmeanu a comandat și un film HD, realizat de profesioniști, cu drone care filmau noua catedrală uriașă. De asta e nevoie, de un film care a costat cu siguranță mult, pentru a se putea demonstra și mai bine grandomania. Cu banii pe acel film inutil, cu banii pe care episcopul îi aruncă în fiecare an pe excursii în cea mai ,,ieftină’’ țară Elveția, la făcut alpinism cu Marcelin, cu toți acei bani nu se putea renova măcar fațadele bisericii Bob? Înțelegem că turnul bisericii Bob nu este înalt precum Alpii elvețieni, dar puțin alpinism utilitar era mai bun pentru Biserica Noastră!

011

Dar situația nu este mai bună nici la catedrala veche monument istoric Schimbarea la Față, aflată și aceasta într-o stare jalnică. De 20 de ani de la retrocedare doar s-a ,,spoit’’ exteriorul pentru a nu primi amendă de la primărie. În interior însă nu s-a făcut nimic, banii merg spre betoanele din Cipariu sau alte betoane, știu cei din conducere la ce mă refer. Cred că în curând vom cădea în catacombele de sub catedrală. În interiorul catedralei doar s-au înlocuit ilegal băncile, în loc să fie restaurate cele originale cum era legal la un monument istoric. Totuși ceva s-a investit la catedrala veche, vicarul catedralei și-a comandat portret(sub acoperire) cu chipul său, prezent în icoana Sf. Terezia.

001

Cu siguranță că și în urma acestui articol vor fi destule critici la adresa mea, critici venite din partea ‘telectualului greco-catolic clujean ignorant care mă tot acuză de faptul că nu atac alte biserici ci pe a mea. Domnilor comozi care vă pretindeți mari intelectuali greco-catolici și care trăiți din cultura, sacrificiul și jertfa înaintașilor, precum și din moștenirile imobiliare lăsate vouă de ei, Iisus Christos ne spune că înainte de a ne uita la așchia din ochiul celuilalt să ne uităm la buturuga din ochiul nostru. Mie, ca și greco-catolic îmi este rușine de incultura și ignoranța cu care ne fac de rușine cei de la conducerea episcopiei noastre. Vedem că vouă care vă și pretindeți intelectuali nu.

În ceea ce privește bisericile monument istoric, ne-am referit doar la situația din eparhia greco-catolică de Cluj-Gherla, în celelalte eparhii greco-catolice situația este complet alta, bisericile monument istoric nu sunt lăsate în paragină ci restaurate cu mare grijă, trecutul și martirii sunt la loc de cinste iar cultura este sprijinită. Nu trebuie decât să privim cum este întreținută biserica greco-catolică Bob din Mediaș față de cea din Cluj și ne vom lămuri complet.

012 015

 

Vlad Nap

31 COMENTARII

 1. Nici macar comentariul scris cu vopsea la intrarea in Catedrala Schimbarea la Fata nu au fost in stare sa-l stearga, desi „troneaza” acolo de cativa ani…

 2. Dincolo de ziduri vechi si igrasioase sau de noi betoane inestetice sta multa incultura, faraonism bolnavicios si un mare dispret fata de inaintasi . Inca o luare de pozitie pertinenta a jurnalistului NAP( facand o aluzie la sinonimul numelui sau am putea spune ca subiectii tiradelor sale au cam SFECLIT-O). Cu alte cuvinte NAP le vara sfecle in rect(orat) iar pe dansii ii ustura in mitra.

 3. Il rog pe Preasfintitul sa dea un raspuns la acest articol. Poate sa fie si prin intermediul purtatorului de cuvant al Episcopiei. Purtatorul de cuvant al Episcopiei cunoaste foarte bine problema Bisericii Bob pentru ca slujeste acolo. Oare el chiar nu vede in ce situatie trista e sarmana Biserica Bob?

 4. E grava ruinarea infrastructurii istorice dar mai dureros este dezastrul infrastructurii umane , clericii sunt demotivati, mai dezuniti ca oricand, batjocoriti si umiliti de sefutii lor de pripas. In ce priveste laicatul e usor de sesizat ca unitii-dezuniti nu mai au nici urme de intelectuali in batatura lor prafuita. Inginerelul frigotehnist sufera de obsesia betonului-a spus cu propria Sa curita(sic!) CA MAREA LUI PRIORITATE ESTE ZIDARIA DIN CIPARIU, pentru a deveni credibil macar ca maitsru frigotehnist il invitam sa isi dea masura competentei facand o camera criogenica, unde sa isi puna la pastrare eterna minunatul chip pentru a fi pupat cu sfiosenie de enoriasii viitorului, sau invers, dupa preferintele si imaginatia fiecaruia…..

 5. Starea acelui lacas este jalnica, chiar desacralizanta!!! IAR TABLOUL CU FIGURA POPII DE LA MINORITI E O COMICARIE PROASTA!!!! Mitropolitul Florian care vine uneori pe la Minoriti nu a vazut poza popii pe post de icoana? Pare un om destept, cum permite?…

  • PF Florin a vazut icoana cu popa de la catedrala, a fost si revoltat in fata spiritualului sau Radu. nu intelegem de ce s a scandalizat la acesta si nu i a spus rectorului in fata. vedem cata frica are PF Florentin de acest rector compromis care a fost aruncat afara din Grigorescu de credinciosii de acolo. cum a mai permis PF Florentin revenirea acestuia la catedrala? nu i pasa preasfintitului ca acest rector a aruncat biserica noastra si pe el in asa mare scandal?

 6. Îl rugăm cu toții pe Preasfințitul (atât cei care sunt de acord cu conținutul articolelor, dar și cei care nu sunt) să nu se ascundă ca un laș și să iasă în față să răspundă.
  Îl acuzăm pe Preasfințitul de lașitate și ne rugăm pentru el să facă ceea ce trebuie să facă un urmaș al apostolilor, adică în primul rând să se căiască asemenea lui Petru ca să nu meargă pe calea lui Iuda Iscarioteanul!

  • @ nonunacum.Chiar mai credeti in minuni dupa 20 de ani de distrugere a episcopiei noastre? Episcopul il tine la catedrala si in functii inalte pe insusi Iuda ai asculta orbeste de el.

   • Cât timp mai respira mai are o șansa. Ar trebui să vadă în șirul acesta de articole o binecuvântare de la Dumnezeu, o ocazie de a se întoarce.
    Ceea ce spun nu înseamnă că personal sunt optimist, nu cred că poate să se căiască, dar „Ceea ce e cu neputinţă la oameni e cu putinţă la Dumnezeu!”…

    • Revin – dupa cateva luni mai delicate pentru turnacii din BRU Cluj-cu o lamurire la intrebarea insistenta: ” DE CE NU SE DEBARASEAZA faraonelu DE CIOCHISTUL DURU? ”
     Raspuns : la intrarea in sistem in 1999 DURU a fost nasit si girat de unul cu nume nasesc de evanghelist sinoptic si anume a celui care nu a fost nici vames nici medic. GICITI CINE ESTE NASUL, CE HRAM SI NUME DE COD NECANONIC POARTA. Castigatorul primeste in dar opera turnaciului in editie princeps…..

 7. Un popor care nu-si cunoaste si cinsteste istoria si inaintasii este ca un copil care nu-si cunoaste parintii. Un asemenea popor este sortit pieirii.

 8. Fratele meu geaman de la Cluj, cata rautate la dracii astia de popi, nu as fi crezut vreodata…..nu este decat invidia frate, trec si eu prin asta de multe ori. Sint invidiosi pe noi ca avem farmecul si zambetul irezistibil incat le prostim asa usor pe toate fetitzele care nu pot gandi singure si au nevoie in viata de un stapan care sa le dicteze ce sa faca. Nu te lasa frate, nu i lasa pe toti popii, fosti studenti , pe care i ai alungat de la fetitzele ,,tale” sa te incolteasca. Da-i in gat la sluga ta Crihalmeanu. Ordona-i episcopului sa i -a urgent masuri, ca doar asculta orbeste de tine frustratul.

 9. Trebuie sa lamurim un lucru: In icoana Sfintei Tereza a pruncului Isus, de la Catedrala, este o reprezentare a Sf Tereza si nimic mai mult. Poza dupa care a fost realizata se poate gasi pe Google, pe prima pagina a cautarii.

  • Foarte frumos, inseamna ca insasi Sf Tereza vine in fiecare marti seara si face pe preotul la Catedrala…

   Dar totusi nu va e rusine? Chiar deloc, deloc? Ar trebui sa va caiti in genunchi pentru un astfel de sacrilegiu!
   In nici o poza Sf Tereza nu seamana cu Anton Crisan!

   • Cauta poza pe Internet si o sa vezi ca cea de pe net si cea din catedrala seamana bine si niciuna cu Pr. Anton. Nu are nimeni de ce sa se caiasca pentru ca cuiva I SE PARE ca exista o asemanare. Reveniti la realitate oameni buni!

    • Chiar „preotul” Toni s-a lăudat ca seamană. Este fața lui Toni.
     Dacă doriți se pot pune poze mai clare. Poze cu Toni, poze cu „icoana” din Catedrală și poze cu adevărata Sf Tereza.
     Doriți să facem asta?
     Vlad Nap poate sa scrie un nou articol pe tema asta, pe lângă cele multe care vor urma.

     • Asazisa icoana a fost executata la comanda lui anton crisan, platita din banii credinciosilor(1800 euro!!!!!!!!!); pictorul M. Futuna a fost constrans sa picteze fata sfintei Tereza avand ca model o fotografie a celui mai mare derbedeu cu patrafir , girat de cel mai slabanog ierarh din istoria TRISECULARA A BRU. Psalmul 50 spune” VOR PUNE PE ALTARUL TAU VITEI”, dar acest ierarh cu trecut foarte urat a mers pe varianta ” VOR PUNE LA ALTARUL TAU VITEI” . Pretul promovarii incultilor si golanasilor de gasca e nedrept si prea scump platit de biserica MARELUI IULIU HOSSU!!!

     • Puteti sa insinuati ce vreti voi… Poate dansul a facut o gluma dar restule… de ras copii.. vedeti-va de ale voastre. :)))

 10. Atat PS Florentin cat si Pr Anton Crisan se ocupa, fiecare pe latura sa, mai mult decat bine de problemele existente atat in Eparhie cat si in Catedrala Schimbarea la Fata. Cu siguranta aceste biserici au nevoie de restaurare dar probabil toti banii merg spre finalizarea constructiei (nereusite) din Cipariu. Conducerea eparhiei va hotari cand si cum vor fi rezolvate toate iar noua ne ramane sa ne rugam pentru ei. Amin!

  • Trebuie sa ne rugam pentru ei sa se caiasca public de sacrilegiile pe care le fac inainte sa fie prea tarziu!
   Tocmai s-au incheiat rugaciunile cu ereticii si cu schismaticii. In timpul unui suveran pontif adevarat ar fi fost cu totii excomunicati!

  • Da, se ocupa amandoi mai mult decat bine, unul sa stea ascuns pe motilor si altul sa faca bani pe seama tarancutzelor proaste care au nevoie de minuni si aparitii false ca sa creada. Dumneavostra nu vedeti in ce stare de dezastru e intreaga eparhie? Poate sunteti miop si prea fudul pentru a purta ochelari. Daca-si fac treaba asa de bine, de ce totul se duce de rapa? ma bucur insa ca recunoasteti faptul ca e nereusit palatul de bulibasa din Cipariu.

   • Speculatii ieftine pe seama unor oameni care incearca sa isi faca treaba, cu bune cu rele, cu calitati si defecte.
    Catedrala noua, intradevar este o enormitate, o constructive urata la fel ca aproape tot ce s-a construit in ultimii 20 de ani atat in eparhia noastra cat si in rest, doar ca nefiresc de mare.

 11. Vorbiti prostii, si dati in conducere nimic mai mult slabi ca de obicei, domnule Vlad Nap si draga gazeta inainte sa vorbiti, mi a spus mi cineva ca asa si pe dincolo fara sa aveti un studiu prealabil pentru mine personal e fix zero dincolo, de ce va inchipuiti voi pentru a restaura o cladire monument e cale lunga, pentru ca statul pe care voi il slujiti te face sa nu iti mai vina sa renovezi sau sa restaurezi, trecand peste aceste chestii spuse la gazeta de gen radio sant, faceti si voi o tura pe la min. cultelor si comisia speciala de restaurare a cladirilor clasate gen monument istoric si apoi vorbiti despre restaurare si Biserica greco catolica Bob, dragi greco catolici sunteti forte faini daca pur si simplu v ati vedea lungul nasului, cladirea nu are nici o treaba cu conducerea.
  P.S. pur si simplu nu va inteleg faceti ceva si nu mai denigrati Biserica, oameni din conducere sunt trecatori Biserica ramane vesnic!
  sper ca m ati inteles!

  • din 1995 e retrocedata, stiu etapele destul de anevoioase pentru obtinerea unei autorizatii la un monument istoric. Dar nu dureaza 23 de ani. Cladirile apripiate de biserica Bob, ce au fost renovate chiar de curand, au avut nevoie de 4 luni pentru aprobare la comisii. Am participat la masurarea cladirilor pentru proiect.

  • stimate domn (preot?) @lfone de la Episcopie, noi toti asteptam un raspuns oficial:
   – ce demersuri s-au facut pentru obtinerea aprobarilor?
   – cine se ocupa de obtinerea aprobarilor?
   – care este stadiul?
   – cand s-au inceput demersurile?
   Haideti cu documente nu cu vorbe! Pana acum toate articolele lui Vlad Nap au fost bine documentate, cu poze, etc.
   Il rugam pe purtatorul de cuvant al Episcopiei sa ne ofere un punct de vedere.

 12. Ar scrie daca ar avea dreptate. Aberatia asta cu icoana le intrece pe toate. @ ionica – il cunosc pe M Furtuna si chiar l-am intrebat de pictura. Puteti face cum doriti de altfel si eu pot sa observ ca Sf Tereza seamana cu Pr Crisan in poza dupa care e facuta icoana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here