O clujeancă de 80 de ani este în pragul disperării pentru că nici o autoritate publică nu o ajută în demersul ei de a își recupera terenul pe care i-l ocupă doi vecini. Lucia Chiorean are un teren în localitatea Cornești pe care i-l folosesc doi vecini fără a-i da nimic în schimb. Chiar dacă a apelat la autorități, la poliție și parchet, femeia se plânge că nimeni nu o ajută. În același timp, conform rapoartelor oficiale, România pierde procese la CEDO pe bandă rulantă privitor la nerespectarea drepturilor omului.

 

De multe ori oamenii ajunși în pragul disperării nu găsesc nici cea mai mică urmă de compasiune atunci când ajung în fața birourilor din instituțiile publice. Lucia Chiorean are 80 de ani și de o grămadă de timp se chinuiește să își recupereze un teren pe care i-l folosesc doi vecini.

”Nu mă ajută nimeni, toți îmi spun că se rezolvă, dar nu se întâmplă nimic. De ani de zile încerc să câștig dreptul de proprietate asupra unui teren din Tiocul de Jos din Cornești. Am cerut în nenumărate rânduri Primăriei din Cornești eliberarea titlului de proprietate conform Registrului Agricol de la primăria din Cornești. Terenul este o grădină din intravilanul localității Tiocul de Jos din vecinătatea moștenitorilor lui Gavril Hosu, care între timp a murit.

În anul 2005, prin actul comisiei de fond funciar, a fost emis actul de proprietate nr 1647/1607 prin care s-a aprobat doar suprafața de 4,39 ha de teren agricol. acest teren nu a intrat în circuitul civil deoarece s-a constatat că datele de identificare ale unor parcele nu au fost înscrise corect. Mai mult, suprafața care este înscrisă în titlul de proprietate nr 1647/1607 corespunde unui titlu care nu ne aparține”, spune Chiorean cu ochii în lacrimi.

 

În anchetă au văzut doar Rîtul Plutonerului

Ea a făcut o plângere penală pentru tulburare de posesie împotriva lui Augustin Tămaș și a lui Alexandru Șipos, doi ciobani din Cornești care se folosesc de terenul respectiv, însă poliția a deschis un dosar doar împotriva lui Tămaș.

În plângerea penală el este acuzat că, deși știe cui îi aparține pământul, ocupă suprafața abuziv, a cultivat cereale și o folosește ca pășune. Anul trecut, Chiorean a depus plângerea la poliția din Gherla, unde s-a deschis dosarul 887/P/23.07.2013, și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj (Dosar 5940/P/2013).

În Gherla, de plângerea femeii s-a ocupat agentul de poliție Ionuț Duma, care a emis propunerea de neîncepere a urmăririi penale împotriva lui Augustin Tămaș. ”Împreună cu inginer Uțiu Ilie Dragoș din cadrul primăriei din Cornești și în prezența martorului asistent Cinege Alexandru s-a constatat că suprafața de teren în litigiu se află situată în locul numit Rîtul Plutonerului, în comuna Cornești, aceasta este necultivată, este acoperită cu vegetație uscată, nu este îngrădită, iar pe sol nu sunt prezente urme de rulare cu autovehicule sau urme de pășunare. făptuitorul Tămaș Augustin fiind audiat nu recunoaște fapta, arată faptul că deține o suprafață de teren ce se învecinează cu terenul părții vătămate și declară că nu a ocupat terenul părții vătămate, iar animalele sale nu au pășunat terenul”, arată referatul făcut de polițist.

 

Corupţia se vede doar în rapoarte

Conform mai multor rapoarte pe justiţie, România ocupă primele locuri într-un top al problemelor legate de retrocedările de imobile. Conform unui raport al Departamentul de Stat SUA, se observă că unele asociaţii ale proprietarilor continuă să denunţe lentoarea procedurilor de retrocedare la nivel local.

„Organizaţiile foştilor proprietari au afirmat, în continuare, că inerţia a împiedicat retrocedarea proprietăţilor la nivel local. În unele cazuri, autorităţile locale au continuat să amâne sau să refuze să furnizeze documentaţia necesară foştilor proprietari care depuneau cereri de retrocedare. De asemenea, acestea au refuzat să restituie proprietăţi care prezentau interes pentru autorităţile municipale sau judeţene (…) CEDO a decis în favoarea foştilor proprietari în numeroase cazuri de retrocedare, acestea reprezentând majoritatea plângerilor adresate CEDO din România. În 2008, CEDO a condamnat România în 129 de cazuri pentru neprotejarea proprietăţii în conformitate cu prevederile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Consiliul Europei a dat publicităţii un raport în care se menţiona faptul că România nu respectă termenul de trei luni impus de CEDO pentru plata compensaţiilor. Potrivit raportului, în 2008, în doar 5% din cazuri, compensaţiile stabilite de CEDO au fost plătite în termenul de trei luni prevăzut în deciziile finale ale Curţii”, se menţionează în raport.

 

Termen de 12 luni pentru soluționarea cererilor

Autorităţile cu atribuţii în domeniu vor fi obligate să soluţioneze cererile şi să emită decizii de admitere sau de respingere a acestora în termen de 12 luni, în cazul în care mai au de soluţionat un număr de până la 2.500 cereri, în termen de 24 luni, dacă mai au de soluţionat între 2.500 şi 5.000 cereri, sau în termen de 36 luni, dacă mai au de soluţionat peste 5.000 cereri. Termenele vor fi calculate începând cu 1 iunie 2014.

 

Cât riști pentru tulburare de posesie

Conform Codului Penal, CAPITOLUL V. Distrugerea şi tulburarea de posesie

Art. 256

Tulburarea de posesie

(1) Ocuparea, în întregime sau în parte, fără drept, prin violenţă sau ameninţare ori prin desfiinţarea sau strămutarea semnelor de hotar, a unui imobil aflat în posesia altuia se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.