Liderii marilor partide politice și europarlamentarii români încearcă să prevină un eventual veto al Olandei față de intrarea României în Schengen.

Febrilitatea diplomatică a fost provocată de indicii că CDA, un partid din coaliția guvernamentală din Olanda condus de ministrul de Externe Wopke Hoekstra, este reticent față de aderarea României la Spațiul Schengen. Opoziția partidului poate duce la stoparea pentru încă un an a speranțelor României de a intra în spațiul Schengen, chiar dacă state mai puternice precum Germania ori Franța susțin Bucureștiul.

 Parlamentul olandez este foarte fărâmițat, iar guvernul olandez este susținut de o coaliție formată din patru partide și are o majoritate fragilă, de doar 13 locuri peste minimul necesar.

Guvernul olandez condus de Mark Rutte e obligat, potrivit cutumelor, să ia un vot în Parlament pentru o decizie precum acceptarea României sau a Bulgariei în zona Schengen, o decizie respinsă până acum de legislativul de la Haga.

Or, cu 15 voturi în Parlament, partidul CDA poate împiedica votul decisiv în Parlament, fără de care guvernul Rutte nu poate da votul în Consiliul UE pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI), instituția europeană care decide dacă un stat membru e primit sau nu în Schengen.

”Există în acest moment contacte directe legate de Olanda pentru a putea preveni orice reacție din partea guvernului olandez. Nu vă pot da detalii. Dar da vă confirm că și la nivel guvernamental și la nivel de grup politic avem un efort să nu avem o problemă. Nu avem o decizie din partea Olandei de a ne bloca, e ceva pro activ, vrem să ne asigurăm că nu sunt probleme”, a declarat pentru G4Media europarlamentarul Renew Dragoș Pîslaru.

Reamintim că Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a anunțat în 29 august că România îndeplinește toate cerințele pentru aderarea la Spaţiul Schengen, alături de Bulgaria și Croaţia. Poziția Berlinului este una crucială, dat fiind că până acum Germania și Olanda au fost țările care s-au opus aderării la Schengen, scrie G4media.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here