În județul Sălaj a fost făcută o descoperire importantă din punct de vedere arheologic. Un drum roman a ieșit la iveală în urma săpăturilor la Autostrada Transilvania.

Potrivit site-ului de știri Zalău24.ro, porțiunea de drum s-a aflat la câteva zeci de centimetri sub pământ. Acesta este aproape intact și datează de aproape 2.000 de ani, au estimat arheologii. 

Din păcate, drumul vechi va fi distrus din cauza lucrărilor la Autostrada Transilvania care va trece prin acel loc. Presa din Sălaj notează că drumul va fi doar pozat și înregistrat ulterior într-o bază de date a descoperirilor arheologice. Oprirea lucrărilor ar fi avut loc doar în cazul unei descoperiri extraordinare, cum ar fi fost în cazul descoperirii unei cetăți, mai arată sursele citate.

În apropiere de drumul roman se află și Castrul roman Optatiana, pentru care arheologii Comisiei Naționale Limes, care se ocupă de monitorizarea siturilor ce compun Frontiera Imperiului Roman, au cerut Ministerului Transporturilor încă din 2019 modificarea proiectului tronsonului Autostrăzii Transilvania. Asta deoarece Castrul roman Optatiana este propus a fi inclus în patrimoniul UNESCO.

Localitatea Sutoru se află pe lotul de autostradă cuprins între Nădășelu și Poarta Sălajului. CNAIR a semnat pe 1 iulie 2020 cu firmele constructorului român Dorinel Umbrărescu contractul pentru proiectare și execuție.

Valoarea contractului este de 680 de milioane de lei și are o durată de 156 de luni, din care 12 luni proiectare, 24 de luni execuție și 120 de luni garanție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here