O gamă largă de firme profită de banii veniți din pușculița statului, generând, astfel, diverse controverse și dezbateri. Dacă unii susțin că astfel de contracte, pe care și Primăria Cluj-Napoca le semnează cu firme diverse, sunt cruciale pentru dezvoltarea orașului, unii susțin că adesea sunt acordate în mod nedrept și că nu sunt direcționate către sectoarele cu adevărat necesare.
Nici Primăria Cluj-Napoca nu este străină de astfel de contracte, având în vedere că din mai 2007 și până în mai 2022 a semnat 943 de contracte în valoare de 36.935.754.589 RON, adică 7.615.619.503 EURO. Gazeta de Cluj prezintă firmele care fac bani frumoși atât de pe Primăria Cluj-Napoca, dar și de pe alte administrații publice.
Începem cu RDD Security Solutions, o firmă din București care datează de 10 ani pe piață și care are ca asociat doar pe Radut Gheorghiță Daniel. În 2021, firma cu doar 10 angajați a avut o cifra de afaceri de peste 4 milioane de lei și un profit de 1 milion de lei. De asemenea, RDD Security Solutions a prins pe Dumnezeu de picior după ce a semnat un contract cu Primăria Cluj-Napoca în valoare de 32.080.410.380 RON, adică peste 6,6 miliarde de euro, pentru modernizarea și extinderea sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare a populației municipiului, în scopul transmiterii eficiente a mesajelor directe sau preînregistrate și a semnalelor acustice în situații de urgență și de protecție civilă.
De asemenea, RDD Security Solutions mai are două contracte cu Municipiul Călărași, aceasta fiind asociată cu o altă firmă, Telelink Services Romania SRL. Potrivit contractelor în valoare de 987.254 de euro, cele două firme s-au angajat să furnizeze echipamente cu montaj, instalare, punere în funcțiune și instruire pentru operare (Achiziție autobuze și sisteme de transport) – în cadrul proiectului: „Creșterea atractivității, siguranței și eficienței transportului public în municipiul Călărași prin modernizarea acestui mod de transport. A doua firma are 11 contracte semnate, în valoare de peste 18 milioane de euro, dar nu și-a făcut prezența încă în Cluj-Napoca.
O altă firmă care a semnat contracte cu Municipiul Cluj-Napoca este ACI Cluj, aceasta având ca beneficiari pe Horia Ciorcilă, unul dintre fondatorii Băncii Transilvania, și Goia Dorel, omul de afaceri cu cea mai mare avere bursiera din Cluj și cel care este acționar majoritar la Teraplast Bistrița.
Marii jucători se îmbogățesc: Firmele primesc „injecții financiare” de la statul român
Contractul, semnat pe 22 septembrie 2022, în valoare de aproape 20 de milioane de euro, are ca scop execuția de lucrări pentru revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizata aferent Somesului, modernizarea și extinderea infrastructurii pietonale și ciclistice pe malurile râului: zona 1 – Lunca Somesului Mic. Lucrarea mai este atribuită, totodată, la încă două firme: SIMACEK Facility Services RO și SOCOT.
Valoarea totală a contractelor semnate de ACI Cluj la nivel național din decembrie 2018 și până în 2022 se ridică la 143,5 milioane de euro. Firma controlată Ciorcilă Horia și Dorel Goia a semnat contracte și cu Unitatea Militară 02444 Sibiu în valoare de peste 24 de milioane de euro, dar și cu Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj, în valoare de 19,5 milioane de euro. În 2021, cifra de afaceri a ACI Cluj, cu un număr 260 de angajați, a fost de 112 milioane de lei, cu un profit absurd de doar 757.139 de lei. Totalul contractelor a celor de la ACI Cluj este de 28, valoarea lor fiind de 143,5 milioane de euro.
Antrepriza de Reparații și Lucrări (ARL) SA Cluj, subsidiară a puternicului concern austriac STRABAG din 2007, a semnat în 2021 un contract cu municipalitatea clujeană în valoare de 26,5 milioane de euro pentru obiectivul „Modernizare Calea Moților-Calea Mănăștur-strada Uzinei Electrice-Strada Otelului-Strada Mărginașa. La nivel național, firma semnat aproape 100 de contracte în valoare de 836,6 milioane de euro. Cu un număr de 272 de angajați și o cifră de afaceri de peste 287 de milioane de lei, firma a avut în 2021 un profit de 27,6 milioane de euro.
Și firma clujeană DIFERIT SRL, deținută de omul de afaceri Petri Nicolae, cu 101 contracte semnate la nivel național în valoare de 1,4 miliarde de euro, este printre firmele care vor ajuta, în schimbul a 8,7 milioane de euro, la proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare a bulevardului 21 decembrie 1989.
Firma are un număr de 276 de angajați, o cifră de afaceri de 150 de milioane de lei, iar profitul este de „doar” 5,1 milioane de lei. Suntem cu toții familiari cu firma Diferit SRL, care a câștigat numeroase contracte de licitații remarcabile, de la construirea podului Traian la renovarea Pieței Lucian Blaga sau a Bulevardului 21 Decembrie. Prosperitatea omului de afaceri Nicolae Petri este binecunoscută, în special în ceea ce privește proprietățile sale din centrul Clujului. Nu mai puțin de patru imobile, în diferite stadii de dezvoltare, au intrat în posesia sa de pe strada George Coșbuc.
CONSTRUCTII ERBASU SA a avut în 2021 o cifră de afaceri de peste 654 de milioane de lei și un profit de 33 de milioane de lei, numărul angajaților fiind de 834. Condusă de omul de afaceri Erbasu Romeo Cristian, firma a semnat și cu Primăria lui Emil Boc un contrat de peste 23 de milioane de euro, proiectul fiind „Extindere și etajare Corp C1, conversie funcțională în Academia de Muzica, extindere corp C2 și conversie funcțională în atelier de întreținere pentru clădirea principala, extindere și amenajare Sala de sport în corp C4, str. Bucium nr. FN, municipiul Cluj Napoca, județul Cluj”.
La nivel național, firma omului de afaceri Erbașu a semnat din 2012 și pana în 2022 contracte (181 la număr) în valoare de peste 21,3 miliarde de euro.
O altă mare firmă venită tocmai de la București este Supercom SA, care a făcut „ravagii” în Cluj cu gunoaiele. Firma a pus mîna pe un contract de peste 682 de milioane de lei privind salubrizarea în Cluj. La nivel național, compania a semnat în ultimii 12 ani 27 de contracte în valoare de peste 376 de milioane de euro. În 2021, cifra de afaceri a firmei Supercom a fost de 314 milioane de lei, cu un profit de 4,1 milioane de lei. De asemenea, numărul angajaților este de 2.313.
Nu mai reprezintă un secret de mult că firmele care au conexiuni sus puse reușesc să-și facă „un abonament” la banii generoși ai statului român. De la milioane și până la miliarde de euro, companiile iau banii publici ani la rând, iar de multe ori rezultatul este unul sub așteptări.