Chiar daca aceasta pare a fi ultima grija de pe lista atunci cand iti renovezi locuinta, trebuie sa stii ca iluminarea incaperilor joaca un rol foarte important in crearea ambientului potrivit. Becurile si suporturile de iluminat pe care le alegi pot dicta confortul din casa, oferind un randament sporit in toate activitatile zilnice pe care le desfasori in propriul camin. Cu ajutorul acestora, poti contura cu succes un mediu cat mai primitor, plin de armonie. Trebuie sa stii ce lumina sa alegi pentru dormitor pentru a te putea odihni cat mai bine, ce becuri sa alegi in spatiul tau de lucru, atunci cand desfasori activitatile culinare si care este cantitatea de lumina naturala de care are nevoie locuinta ta. Tu tii cont de toate aceste lucruri? Pentru a face cele mai bune alegeri, acest articol ti-a pregatit o serie de beneficii si dezavantaje ale tipurilor de lumina ce pot fi prezente in locuinta, cat si o serie de aspecte de care trebuie sa tii cont, pentru crearea unei atmosfere placute. Ce vei alege?

Lumina calda : Iata avantajele si dezavantajele luminii calde intr-o incapere si cum poate fi folosita intr-un mod corect!

Temperatura si culoarea luminii dintr-o incapere iti poate influenta foarte mult starea de spirit. Pentru a alege lumina cea mai potrivita pentru spatiul respectiv, este necesar sa stii ce fel de bec sa alegi. Lumina calda se pliaza cel mai bine in zonele de relaxare ale casei. Asadar, dormitorul, camera de zi si baia pot fi incaperile luminate cu lumina calda, pentru a crea un ambient relaxant si placut. Desigur, poti alege tu care sunt incaperile ce au nevoie de lumina calda si care sunt cele ce vor beneficia de lumina rece. Totusi, specialisti in design interior recomanda montarea luminilor calde in camerele destinate relaxarii, acolo unde iti petreci serile linistite alaturi de cei dragi. Avantajele sunt crearea unui ambient relaxant, avantajul unui somn odihnitor si temperatura calda din culori, benefica pentru ochi. Totusi, lumina calda vine si cu cateva dezavantaje: scade puterea de concentrare si mentinere a energiei si poate sa oboseasca ochii, atunci cand desfasori anumite activitati ce necesita atentie sporita. Un bec G9 se gaseste in ambele variante, asadar, o poti alege pe cea mai potrivita pentru tine.

Daca peretii incaperii sunt inchisi la culoare, este indicat sa folosesti un bec cu lumina rece. Nu uita ca, nuantele peretilor si ale mobilierului pot dicta atat intensitatea luminii, cat si atmosfera din incapere.

Lumina rece : Ce avantaje si dezavantaje aduce folosirea luminii reci in incaperile din locuinta?

Lumina rece este cea mai potrivita in spatiile unde se desfasoara activitati ce necesita concentrare. De exemplu, camera in care copilul isi va face temele trebuie luminata corespunzator, pentru a nu obosi ochii si pentru a oferi o atmosfera energizanta si placuta in acelasi timp. De regula, lumina rece se foloseste in acele zone din casa unde activitatile se desfasoara in principal in prima parte a zilei, iar lumina naturala nu patrunde foarte bine in incapere. Lumina rece are puterea de a contura foarte bine detaliile unei camere. Poate fi un avantaj in amenajarea locuintei si in viata de zi cu zi, dar iata ca prezinta si cateva dezavantaje: nu reda foarte bine culorile din incapere, exista riscul de radiatii UV, periculoase pentru organism, poate cauza leziuni ale ochiului daca intensitatea ei este prea mare, in mod constant.

In functie de lumina pe care ti-o doresti in incaperile din locuinta ta, te poti gandi la ce becuri vei folosi pentru a scade consumul de energie si, implicit, pentru a contribui la un stil de viata mai sanatos, potrivit nevoilor tale si ale familiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here