Mircea Chertes, Liviu Radu si Elena Ceusan sunt ultimii clujeni care detin functii în cadrul administratiei centrale. Averile lor nu sunt fabuloase. Cei trei sunt ''datori vânduti''.  

Odata cu câstigarea alegerilor locale de catre PDL, ne putem astepta la o modificare a organigramei diverselor institutii subordonate Consiliului Local si celui judetean. Astfel, este foarte posibil ca o serie de lideri liberali, care în momentul de fata detin functii de conducere în directiile si regiile autonome subordonate administratiei locale si judetene sa paraseasca fotoliile pe care le detiun în favoarea unor membri ai PDL sau UDMR. Totusi, aceeasi situatie nu se va întâmpla în cazul clujenilor care îsi au locul de munca în cadrul administratiei centrale. Cei trei liberali clujeni care înca mai pastreaza functii în cadrul administratiei centrale sunt Mircea Chertes, vicepresedinte în cadrul Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare, Elena Ceusan, consilier personal în cadrul Cancelariei Primului Ministru si Liviu Radu secretar de stat în cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative. Acestia vor trebui sa astepte alegerile din toamna pentru a vedea daca îsi vor mai mentine posturile actuale.

Of, parkingul meu

În momentul de fata, dintre cei trei, cel mai bine o duce Mircea Chertes. Proaspat proprietar al unui parking, Chertes se poate lauda cu o avere destul de frumoasa. Astfel, familia Chertes detine cinci terenuri, dintre care trei agricole si doua intravilane. Terenurile agricole sunt situate în Sighetul Marmatiei si însumeaza peste 22.500 mp. Respectivele terenuri au o valoare de impozitare totala de aproximativ 80.000 RON. Familia Chertes mai detine si doua terenuri intravilane, unul în Cluj-Napoca de 468 mp cu o valoare de impozitare de 75.000 RON si unul în Râsnov de 10.500 mp care are o valoare de impozitare de 40.000 RON. Familia Chertes mai detine si o casa de locuit de 328 mp în Cluj-Napoca a carei valoare de impozitare este 260.000 RON. La capitolul bunuri mobile, Mircea Chertes se „lauda” cu un superb Audi A8 TDI din 2005 si cu o motocicleta Yamaha din 2004. Ambele autovehicole costa aproximativ 50.000 de euro. Mircea Chertes mai detine bijuterii, mobilier si obiecte de arta în valoare de 25.000 euro. La capitolul plasamente si investitii, Mircea Chertes se „lauda” ca detine trei procente din societatea Parking Marasti SRL, valoarea plasamentelor la aceasta societate fiind de 95.000 euro. La capitolul datorii, Mircea Chertes nu sta foarte bine. Astfel, el are un credit de aproape 20.000 RON la Banca Transilvania si 1.800.000 euro la Banca Italo-Romena, din declaratia lui reiesind ca acesti bani au fost folositi pentru realizarea parkingului din spatele Pietei Marasti. În anul 2007, Mircea Chertes a obtinut, în urma prestatiei de la Palatul Victoria aproape 47.000 RON, în timp ce sotia acestuia a obtinut pe parcursul aceluiasi an putin peste 43.000 RON în urma functiei detinute în cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului.

Profesor secretar

Secretarul de stat din cadrul MIRA, Liviu Radu o duce mult mai prost decât colegul liberal de la Autoritatea Sanitar Veterinara. Astfel conform declaratiei de avere publicata în 13.06.2008, el nu detine terenuri, are un singur apartament de 58 mp în Floresti si un autoturism Skoda din anul 2003. Mai mult decât atât, el nu detine conturi bancare, în schimb are actiuni la Banca Transilvania a caror valoare depaseste suma de 20.000 RON. La capitolul datorii, Liviu Radu mentioneaza ca trebuie sa returneze Bancii Transilvania banii obtinuti în urma contractarii a doua credite. Astfel, el trebuie sa returnze pâna în 2037 un credit de 36.000 euro si pâna în 2012 un credit de 9500 euro. Liviu Radu a obtinut în anul 2007, în urma exercitarii mandatului de secretar de stat un venit de aproximativ 52.000 RON si aproape 14.500 RON în urma activitatii de profesor la Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii din cadrul UBB Cluj.

Sotie de deputat

Elena Ceusan, consilier personal în cadrul Cancelariei primului ministru Calin Popescu Tariceanu nu detine, conform declaratiei de avere depuse în 9.07.2007, niciun imobil, teren sau autovehicul. Totusi, a obtinut 39.000 euro în urma vânzarii unei garsoniere proprietate personala. Ea detine, totusi,  actiuni la doua societati, Banca Transilvania si SIF Transilvania investind mai bine de 23.000 RON. De asemenea, Ceusan a împrumutat societatea Versatil UE Consult cu suma de 146.000 euro. Nici ea nu sta foarte bine la capitolul datorii, Ceusan a împrumutat aproape 100.000 de lei de la nimeni altul decât sotul ei, deputatul Horea Uioreanu. Ea a obtinut în urma îndeplinirii functiei de consilier personal al primului ministru salarii însumând 24.500 RON, ca membru în consiliul de administratie a Atlas fabricatie suma de 7142 RON si în urma contractului de colaborare cu BT Asigurari suma de 10.600 RON. De asemenea, a mai obtinut si aproape 7000 de lei în urma prestatiei din cadrul Consiliului Judetean Cluj si aproape 14.000 RON ca membru în Consiliul de Administratie a Hidroserv SA.  

Augustin Stanciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here