Carmen Grozavu, inspector de specialitate în cadrul ABAST, reclamă o serie de abuzuri făcute de șefii instituției împotriva ei și a colegilor care nu acceptă să facă controale la comandă politică. Pentru că a semnalat o serie de nereguli, în calitate de avertizor de integritate, ea a fost pusă să aleagă între o detașare intempestivă și forțată pentru an la Galați sau demiterea din funcție. Datorită presiunilor la care sunt supuși de șefi, mai mulți angajați de la ABAST cer să fie transferați.

La începutul acestui an, Carmen Grozavu, inspector de specialitate în cadrul ABAST, a fost desemnată să fie observator în cadrul concursului pentru ocuparea postul de Șef Serviciu Inspecția Bazinală de Apă Someș-Tisa. Locul respectiv de muncă era dedicat lui Valentin Avram, care face parte din PNL Florești și este prieten cu Relu Adam, director Resurse Umane la Administrația Națională Apele Române (ANAR), adică instituția care guvernează ABAST-ul.

Relu Adam si Valentin Avram

În perioada respectivă, director la ABAST era Ioana Diaconescu, înșurubată în funcție de PSD. După câteva luni, vântul politic al schimbării l-a adus la conducerea instituției pe liberalul Ovidiu Vișan care, la rândul lui, este prieten cu Valentin Avram.

În această ecuație, ce i se putea întâmpla inspectorului care a semnalat neregulile de la concursul amintit?! În doar câteva zile șeful ABAST a emis o decizie de detașare pentru o perioadă de un an la Galați. Legea prevede că dacă un angajat refuză detașarea i se desface contractul de muncă. Carmen Grozavu a intentat un proces împotriva instituției, însă judecătorii nu i-au dat câștig de cauză.

”Încă nu am văzut motivarea, dar din ce am înțeles de la avocatul care mă reprezintă, în toate hârtiile, colega mea de la Biroul Juridic, Crina Trif, spune că eu nu am refuzat detașarea, dar ea are o problemă cu înțelegerea legii pentru că articolul 46 din Codul Muncii, arată clar că un angajat nu poat refuza detașarea. Am fost chemată de colegele de la resurse umane pentru a îmi înmâna decizia, dar am refuzat spunându-le să trimită documentul pe mail. Oricum, am fost anunțată cu 6 zile înainte ca decizia să intre în vigoare și nu cred că cineva poate decide să se mute de acasă, pentru o perioadă lungă de timp, în câteva zile. Am copii, am în îngrijire și un părinte și nu mi se pare normal să se întâmple așa ceva!

După sesizarea pe care am făcut-o, în calitate de avertizor, șeful Serviciului Inspecția Bazinală de Apă Someș-Tisa (Valentin Avram, n.red.) mi-a cerut de față cu toată lumea să îmi dau demisia pentru că sunt o persoană care nu acceptă să dea amenzi la comandă, să mi se spună unde să efectuez controalele și încurc foarte tare! La noi asta se face de când s-au schimbat lucrurile ! Pentru că m-am opus în foarte multe cazuri și nu mi se pare normal ca noi să verificăm balastierele, care intră în atribuțiile ANRM-ului, sau să umblăm după oamenii de casă ai PSD-ului, am problemele acestea ! Se creează un precedent periculos pentru că unii dintre colegii mei sunt amenințați cu desfacerea contractului de muncă dacă nu se supun directivelor de acest gen”, spune Carmen Grozavu.

Am încercat să obținem un punct de vedere din partea șefului ABAST, însă era ocupat cu organizarea campaniei locale.

Ovidiu Visan

”Te rog să îmi trimiți întrebările pe mail pentru că acum nu am timp. Alegerile sunt în weekend și totul fierbe !”, a declarat Vișan.

Liberalii buclucași

După cum arătam anterior, detașarea inspectorului ABAST vine ca urmare a faptului că ea a semnalat neregulile unui concurs pentru postul de șef la departamentul Inspecția Bazinală a Apelor din cadrul ABAST care îi era dedicat tânărului liberal clujean Valentin Avram.

În 20 martie, pe site-ul ABAST a fost postat un anunț conform căruia postul de conducere eliberat intempestiv este scos la concurs.

Ioana Rus, adică angajatul demis pentru eliberarea postului vizat de Avram, se înscrie la concurs și trece proba scrisă cu media 95.

Însă, junele Valentin Avram a făcut o contestație, în pofida faptului că nu a participat la concurs pentru că nu îndeplinea criteriile de vechime cerute prin fișa postului.

Contestația lui este arbitrată de prietenul lui de la ANAR, Relu Adam, care i-o acceptă și dispune reluarea probei!

Aici a intervenit Carmen Grozavu care, în calitate de avertizor de integritate, a trimis o sesizare către sindicat.

”În urma susținerii probei scrise, dna. Florina Rus a obținut 95 puncte din 100 posibile, a primit 7 subiecte, răspunzând la fiecare întrebare. După afișarea rezultatului la proba scrisă, numitul AVRAM VALENTIN, deși nu a avut calitatea de participant, a contestat proba scrisă.  Până după susținerea probei scrise acesta nu a contestat modul de desfășurare a concursului, deși în cadrul contestației lui, face referire la modul de organizare, total eronat după cum se poate vedea în contestarea depusă de Florina Rus.

Specific faptul că numitul Avram Valentin, este în prezent șef serviciu IBA, până la ocuparea postului prin concurs, acesta fiind numit prin decizia nr. 75/18.03.2020, în locul doamnei Florina Rus, care a ocupat acest post în ultimii 6 ani. Florina Rus a ocupat funcția de șef serviciu IBA, până la scoaterea la concurs a postului. După depunerea contestației la proba scrisă, comisia de soluționare a contestațiilor, altă decât cea stabilită prin decizia nr. 78/19.03.2020, a aprobat ,,în parte’’ contestația la probă scrisă. (…) Mai mult comisia de soluționare a contestațiilor a fost modificată prin decizia 96/14.04.2020, deși comisiile de concurs și soluționare a contestațiilor trebuie stabilite până cel târziu în ziua publicării anunțului, potrivit HG 286/2011 art. 8 (1) Prin act administrativ al ordonatorului de credite al autorității sau instituției publice organizatoare a concursului, în condițiile prezentului regulament-cadru, se constituie comisia de concurs, respectiv comisia de soluționare a contestațiilor, până cel târziu la data publicării anunțului de concurs. Prin ANUNȚUL nr. 4804/14.04.2020 se suspendă concursul, anunț publicat pe site-ul instituției, fără informarea concurenței asupra acestei suspendări, consecința fiind că, a două zi Florina Rus s-a prezentată la proba interviu și așa a aflat că de fapt concursul s-a suspendat. Anunțul de suspendare fiind semnat de către o altă comisie de concurs decât cea legală constituită inițial (președinte de comisie fiind numit cel mai bun prieten al contestatarului) care își asumă anularea concursului fără motivarea ori invocarea unui temei legal”, arată sesizarea.

Birou renovat cu prețul unui apartament

În numerele anterioare, Gazeta de Cluj a publicat o serie de informații despre neregulile din cadrul ABAST, instituție condusă de Ioana Diaconescu. Este vorba despre o serie de investiții făcute în cadrul unui birou care au generat costuri uriașe.

Ioana Diaconescu

Corpul de control al ANAR a fost condus de Marius Hofman, condamnat penal pentru infracțiuni de corupție, și de Constantin Mețler, judecat pentru luare de mită. Raportul concluzionează că ”nu au fost identificate abateri de la legislația în vigoare în ceea ce privește obiectivul de investiții Reabilitare și modernizare spații birouri PIUI”.

Lucrările în valoare de 319.000 lei au fost contractate prin cumpărare directă, adică fără nicio licitație.

Firma care s-a ocupat de lucrări este din Oradea, se numește TRANSOR TRUST SRL și este patronată și administrată de Oroș Ioana Cătălina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here