Avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, a spus în sala de judecată că aceasta are statut de refugiat politic în Costa Rica și a cerut să fie audiată prin videoconferință ca să-și spună ultimul cuvânt, scrie evz.ro.

”A primit acest statut de refugiat politic pe 21 martie, în baza Convenției din 1956. Odată ce a primit carnetul de refugiat are acest statut care este provizoriu, valabil un an. Am solicitat ca audierea ei să se facă prin mijloace de comunicare la distanță sau prin comisie rogatorie”, a spus avocatul Elenei Udrea.

Inculpații din dosarul ”Gala Bute” au, astăzi, ultimul cuvânt în fața Completului de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ). La termenul din 28 martie, magistrații i-au anunțat pe avocați să fie pregătiți pentru pledoariile finale. Sentința va fi definitivă.

Pe 29 martie 2017, fostul ministru al Turismului Elena Udrea a fost condamnată, în primă instanță, la şase ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute” pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Sentința a fost dată de Completul de trei judecători de la Instanța Supremă.

În acelaşi dosar, Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box, a fost condamnat la cinci ani închisoare cu executare. În ultima postare pe pagina sa de socializare, Obreja a scris: ”Este FUNDAMENTAL sa ne recăpătăm demnitatea. Pentru noi, pentru copiii noștri și in amintirea strămoșilor noștri, care s-au jertfit pentru România. Să punem capăt batjocurii la care suntem supuși. Ajunge !”.

Tot în dosarul ”Gala Bute”, Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea, a primit trei ani de închisoare cu executare. Ion Ariton, fost ministru al Economiei, a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite. Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, a primit un an şi şase luni cu suspendare, Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a primit patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii, trei ani de închisoare cu suspendare, şi Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme, doi ani şi şase luni cu suspendare.

ÎCCJ a mai decis ca fostul ministru Elena Udrea să plătească aproape 3 milioane euro despăgubiri. În acelaşi dosar, instanţa a dispus ca Rudel Obreja să plătească în solidar cu partea responsabilă civilmente, SC Euro Box Promotion SRL (fostă SC Europlus Computers SRL), către Ministerul Finanţelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despăgubiri civile. Totodată, i se confiscă suma de 3.000.000 lei.

Potrivit DNA, Udrea a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, şi anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia şi Breazu, au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care inculpata îl conducea.

Anchetatorii spun că sumele obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (organizaţia Bucureşti a PDL şi Rudel Obreja).

Udrea mai este acuzată că a determinat alţi funcţionari din minister să îşi încalce atribuţiile, cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la ‘Gala Bute’, prejudiciind bugetul instituţiei şi creând un folos necuvenit pentru Rudel Obreja.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here