Înalta Curte de Casație și Justiție a decis zilele trecute achitarea definitivă a doi procurori, Ioan Gligor Sabău și Adriana Ardelean. Dosarul a fost instrumentat de procurorul Dan Chirculescu, în prezent pensionar și de către controversatul procuror Ciprian Man, dat afară de la DNA Oradea și ajuns la Parchetul Tribunalului Bihor. Adriana Ardelean a obținut victorie în instanță cu ajutorul avocaților clujeni Eugen Iordăchescu și Horea Olimpiu Stan.

Text:

Procurorii Ciprian Man, Dan Chirculescu și Gheorghe Popovici au forțat condamnarea șefului Parchetului Judecătoriei Beiuș, Ioan Gligor Sabău, și a procuroarei Adriana Ardelean de la aceeași unitate de parchet pentru niste închipuite infracțiuni care erau în realitate, așa cum instanta a stabilit, posibile abateri disciplinare. Procurorul Sabău a fost săltat de DNA și apoi ținut două luni în arest preventiv și alte cinci luni în arest la domiciliu pentru acuzații cum că ar fi primit o lădiță cu cireșe și niște vin.

Astfel, procurorii Ioan Gligor Sabau si Adriana Ardelean au fost trimisi in judecata, alaturi de Mihai Dinu Lupas, în 2 februarie 2016, printr-un rechizitoriu semnat de procurorii Ciprian Man și Dan Chirculescu, și confirmat de șeful Secției I DNA Gheorghe Popovici, într-un dosar realizat cu sprijinul SRI.

În mai 2017, judecătorul Mihai Udroiu de la Curtea de Apel Oradea a hotărât achitarea procuroarei Adriana Ardelean de la Parchetul Judecătoriei Beiuș pentru abuz în serviciu, pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală. Aceeași achitare, tot pe motiv că fapta nu este prevazută de legea penală, a fost dispusăși în cazul pretinsei infracțiuni de instigare la abuz în serviciu reținutăîn sarcina lui Sabău. Instanța a dispus sesizarea Inspecției Judiciare, considerând că cele două fapte pentru care DNA a cerut condamnarea procurorilor Sabău și Ardelean pot fi cel mult abatere disciplinară.

Acuzația de instigare la abuz în serviciu nu a fost singura pentru Ioan Gligor Sabău. Procurorul a fost trimis în judecată pentru 19 pretinse infracțiuni, însă pentru 17 dintre acestea Curtea de Apel Oradea a dispus achitarea fostului șef al Parchetului Judecătoriei Beiuș, întrucat fapta nu este prevăzută de lege sau chiar fapta nu există. În schimb, Gligor a fost condamnat la 4 ani cu executare pentru două presupuse luare de mită.

De asemenea, în același dosar, cumnatul lui Ioan Gligor Sabau, Mihai Lupaș, a fost achitat pentru infracțiunea de influențare a declarațiilor.

Achitare la Curtea Supremă

Împotriva acestei soluții, DNA Oradea și Ioan Gligor Sabău au făcut apel, iar în 27 iulie 2020, judecătoarele Rodica Cosma, Simona Nenița și Anca Alexandrescu de la ÎCCJ care au dispus achitarea definitivă a lui Gligor Sabău, motivând că ”fapta nu există”. Totodată, Curtea Supremă a menținut și restul achitărilor din procesul de fond.

În același dosar a fost achitată definitiv și procurorul Adriana Ardelean de la Parchetul Judecătoriei Beiuș, acuzată de un pretins abuz în serviciu, instanța supremă menținând practic soluția de la fond.

Nu în ultimul rând, un al treilea inculpat din dosar – Dinu Mihai Lupaș – a fost la rândul său achitat.

Procurorul Adriana Ardelean a fost asistată de SCA Iordăchescu și Asociații

”Avocații din cadrul SCA Iordăchescu & Asociații au obținut o soluție definitivă de achitare într-o cauză în care DNA – Serviciul Teritorial Oradea a trimis în judecată mai mulți inculpați pentru săvârșirea de infracțiuni de serviciu și de corupție, clientul societății având calitatea de magistrat.

În fond, Curtea de Apel Oradea a dispus achitarea clientului nostru, iar la data de 27 iulie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins apelul DNA, cu consecința menținerii ca legală și temeinică a soluției de achitare dispusă.

Consecutiv pronunțării achitării de către instanța de fond, clientul nostru și-a reluat activitatea de magistrat, fiindu-i restituite toate drepturile salariale cuvenite pentru perioada în care a fost suspendat.

Avocații care au asigurat asistența juridică a clientului în ambele faze procesuale sunt Eugen Iordăchescu și Horea Olimpiu Stan”, anunță SCA Iordăchescu & Asociații.

Acuzațiile DNA

Potrivit DNA, Ioan Sabău, în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș, ar fi pretins și primit, în perioada 2009-2012, diferite foloase necuvenite, în valoare de 36.703 lei, de la o persoană cu funcție de conducere în cadrul Primăriei Beiuș, denunțător în cauză. În schimbul acestor bani, prim-procurorul s-ar fi angajat în fața funcționarului public de la Primăria Beiuș căîi va soluționa favorabil dosarele penale înregistrate pe rolul unității de parchet pe care o conducea și că nu se va sesiza din oficiu cu privire la fapte penale comise de funcționar în ce privește achizițiile publice.

În același timp, procurorii DNA l-au acuzat pe Ioan Sabău că ar fi solicitat Episcopiei Române Unite cu Roma Greco-Catolică Oradea să doneze 427 mp teren municipiului Beiuș. Scopul acestei solicitări ar fi fost, de fapt, acela ca primăria să poată asfalta drumul ce făcea accesul în locuința sa din municipiul Beiuș. În 2009, reprezentanții Episcopiei Române Unite cu Roma Greco-Catolica Oradea au donat primăriei parcela de teren. Procurorii au reținut că donația terenului ar fi avut loc în contextul în care reprezentanți ai Bisericii Greco-Catolice aveau un dosar penal pe rolul PJ Beiuș, pentru furt calificat, distrugere și profanare de morminte.

Procurorul Adriana Ardelean a fost acuzată că ”fiind determinată și ajutată de prim-procurorul Sabău Gligor Ioan care, în perioada respectivă, se afla în relații tensionate cu denunțătorul, funcționar public, a dispus, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu și judiciare, luarea măsurii asigurătorii a sechestrului, în vederea reparării pagubei, asupra unui autoturism aflat în proprietatea persoanei vătămate/părții civile Ocolul Silvic Codrii Beiușului (instituție publică, administrând fondul forestier aflat în domeniul public al Primăriei mun. Beiuș), până la concurența valorii pagubei, respectiv până la concurența sumei de 16.000 euro.


Sechestrul asigurator asupra autoturismului a fost de luat în semn de răzbunare față de funcționarul public respectiv.

La data de 30 ianuarie 2014, inculpata Ardelean Adriana a dispus ridicarea sechestrului asigurător și darea în custodie a autovehiculului către Ocolul Silvic Codrii Beiușului R.A. cu obligația de păstrare, până la soluționarea definitivă a cauzei, în baza unei cereri a reprezentanților Ocolului Silvic, fără ca la dosarul cauzei să existe vreo probă care să modifice situația de fapt avută în vedere de procuror la data luării măsurii asiguratorii și fără ca ordonanța de ridicare a sechestrului să fie motivată”, arată procurorii DNA.

Denunțător în dosar a fost Adrian Domocoș, fost primar în Beiuș.

”Manelistul DNA”

Ciprian Man, cunoscut și cu porecla de ”Manelistul DNA” a fost dat afară anul trecut din parchetul anticorupție.

Măsura de îndepărtare a lui Man și Ardelean din DNA a venit după apariția înregistrărilor în care cei doi discutau împreună cu alți trei colegi despre modul în care judecătorii incomozi să fie liniștiți și cumințiți prin deschiderea unor dosare penale. De asemenea, imediat dupa difuzarea înregistrărilor, fostul șef al DNA Calin Nistor a dispus efectuarea unui control la structura DNA de la Oradea, precum și sesizarea Inspecției Judiciare cu privire la Ciprian Man și ceilalți procurori.

Reamintim că o înregistrare apărută în spațiul public arată că procurorul Ciprian Man ar fi spus într-o ședință „Dacă începi urmărirea faţă de astea două judecătoare, îi trimite Adi în judecată pe ăia trei, o să mai intre frica…”, iar Cristian Ardelean ar fi spus „Se mai liniştesc, da! Sută la sută. Și dacă nu se liniştesc, măcar dacă tot o fac să le dăm motive să aibă boală, nu aşa că ei consideră…”.

Carmen Gorgan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.