Avocatul clujean Sorin Militaru câștigă pe bandă rulantă procesele deschise împotriva Primăriei Cluj Napoca. Disputele dintre el și administrația locală au început după ce avocatul a cerut un teren în baza Legii 15/2003, care asigură tinerilor un sprijin pentru edificarea unei locuințe, iar reprezentanții primăriei conduse de Emil Boc s-au făcut că plouă și nu au vrut să îi atribuie terenul. Ulterior, Militaru a câștigat terenul în instanță, a construit o vilă pe el și a pus ”tunurile” pe administrația locală clujeană. El l-a ajutat pe Mihai Chezan, acuzat de mega-țeapa imobiliară Tower, dar achitat, să înființeze un off-shore prin care s-a dorit machierea afacerii imobiliare. Un caz similar este al avocatei Maria Chilea care a câștigat în instanță o parcelă de teren de la primăria clujeană.

La începutul lunii, Tribunalul Cluj a dat o sentință judecătorească prin care a obligat Primăria Cluj Napoca să îi plătească avocatului clujean Sorin Militaru.

Admite apelul declarat de apelantul MILITARU SORIN-MIHAI împotriva sentinţei civile nr.49/11.01.2021 pronunţată de Judecătoria Cluj-Napoca în dosar civil nr.7519/211/2020, pe care o schimbă în întregime, după cum urmează: Admite acţiunea civilă precizată. Obligă pârâţii Municipiul Cluj-Napoca şi Consiliul Local al mun. Cluj-Napoca la plata către reclamantul Militaru Sorin-Mihai a sumei de 13.324,55 lei cu titlu de dobândă legală aferentă creanţelor stabilite prin sentinţa civilă nr.2101/2019 a Tribunalului Cluj, pronunţată în dosar nr.1685/117/2018, calculată pentru perioada cuprinse între 26.02.2020 şi 11.08.2020. Obligă pârâţii Municipiul Cluj-Napoca şi Consiliul Local al mun. Cluj-Napoca la plata către reclamantul Militaru Sorin-Mihai a sumei de 1.771,22 lei cu titlu de cheltuieli de judecată la fond. Obligă intimaţii Municipiul Cluj-Napoca şi Consiliul Local al mun. Cluj-Napoca la plata către apelantul Militaru Sorin-Mihai a sumei de 385,62 lei cu titlu de cheltuieli de judecată în apel. Cu drept de recurs în termen de 30 de zile de la comunicare”, arată soluția pe scurt a instanței.

În dosarul la care se face referire în această soluție, instanțele clujene au obligat Primăria Cluj Napoca să îi achite lui Militaru 81.500 lei, cu titlu de penalități, și 84.600 euro cu titlu de despăgubiri.

În 2004 Militaru a semnat cu Gheorghe Funar un contract pentru atribuirea unei parcele de teren. După aceea administrația s-a schimbat și nimeni nu a mai primit pământ de la municipalitatea clujeană în baza Legii sociale 15/2003.

La începutul administrației Boc, avocatul făcut o cerere la primărie în care a solicitat o parcelă de teren pe care o identificase ca fiind liberă de sarcini și în proprietatea primăriei. Nu a primit-o, a dat administrația locală în judecată și a câștigat.

Așa că el a primit o parcelă de teren pe str Ion Andreescu, o zonă rezidențială din cartierul Grigorescu.

Primăria Cluj Napoca îngenunchiată de avocați

Un alt caz al unui avocat care a obținut, după ani de procese, o suprafață de teren de 300 mp de la Primăria Cluj Napoca este al Mariei Chilea.

În 2004, ea a semnat cu Primăria Cluj Napoca contractul (nr 247/24.05.2004) pentru atribuirea unei parcele de teren de 300 mp, însă de atunci și până acum administrația locală condusă a refuzat să îi pună la dispoziție parcela respectivă.

Pentru ca administrația Boc să respecte legea a fost nevoie de procese și cheltuieli nejustificate care, în final, vor fi suportate de la bugetul local, adică de clujeni.

În 2007, după trei ani de la atribuirea pe hârtie a parcelei de teren, avocata îi scria lui Emil Boc că se așteaptă ca edilul să se implice personal în rezolvarea acestei probleme.

”Cu deosebită considerație, vă rog să vă implicați personal și să verificați să nu se omită anumiți beneficiari ai contractelor de atribuire. Mai clar, punerea în posesie să se realizeze pentru toți cei ce au contracte de atribuire, iar nu după alte criterii ”aleatorii”. Menționez că din anul 2004 când mi-am căutat singură în arhivă contractul de atribuire (nu se găsea acest contract) nu am fost convocată pentru informare în legătură cu punerea în posesie asupra acestui teren”, arăta femeia. În replică, primarul i-a răspuns că se așteaptă viabilizarea zonei Dealul Lomb.

”Așa cum am mai spus, cererile aprobate rămân valabile. După viabilizarea zonei Lombului și predarea către consiliul local a terenului ce ne revine din asociere, acest teren va fi atribuit tinerilor”, explica Boc.

După nouă ani de la semnarea contractului cu Primăria Cluj Napoca, văzând că administrația nu face niciun demers pentru a o pune în posesie, avocata Chilea a deschis un proces împotriva primăriei. După câteva procese, avocata Maria Chilea a obținut o sentință cu titlu executoriu prin care instanța obligă Primăria Cluj Napoca la ”atribuirea efectivă în folosința reclamantei a unei suprafețe de teren de 300 mp situat în zona Lomb, din terenul aflat în proprietatea privată a municipiului Cluj Napoca”.

Pentru a tergiversa cât mai mult punerea în posesie, administrația Boc i-a cerut avocatei să demonstreze că nu mai deține o altă proprietate. Chiar dacă acum avocata mai deține două imobile, Chilea a replicat că la data semnării contractului ea îndeplinea toate criteriile pentru a obține terenul respectiv, astfel s-a mai deschis un alt proces. După ce Primăria Cluj Napoca a pierdut și acest proces, instanța a dispus și punerea la plata unor penalități de 100 lei/zi începând din data de 28.06.2016 până la data punerii în aplicare a sentinței prin care avocata primea terenul respectiv.

Avocatul Militaru i-a făcut artizanului afacerii Tower un ”vehicul” financiar

Avocatul clujean Sorin Militaru a fost reprezentantul lui Mihai Chezan, clujeanul care, sub girul unor politicieni clujeni, a dat un tun imobiliar de aproximativ 6 milioane de euro și a fugit din țară. Ulterior, afacerea imobiliară începută de Chezan a fost preluată de investitorul clujean Dorin Bob. El a despăgubit pe cei înșelați de Chezan și, în paralel, Tribunalul Cluj l-a achitat de acuzațiile făcute de 100 de persoane împotriva lui Mihai Chezan.

Practic, avocatul Militaru l-a ajutat pe Chezan să înființeze Chase Global Ltd. o societate off-shore din Republica Seychelles, cu sediul social în Seychelles, Victoria, Mahe, apartament 204 & 205, Victoria House, înregistrată în Republica Seychelles sub nr. 076958. În cadrul documentației, Militaru apărea şi în calitate de asociat cesionar. Acest off-shore a apărut în încercarea de a “coafa” afacerea “Tower”, când în 2009 a fost dat publicităţii știrea că la construcţia imobilelor s-au angajat două concerne, BELGRAVIA PROPERTIES AKTIENGESELLSCHAFT şi off-shore-ul CHASE GLOBAL LTD, asociate sub emblema unui SRL înfiinţat în urmă cu doi ani, SC STERLING INTERNATIONAL DEVELOPMENT SRL. Conform Monitorului Oficial, SC Sterling International Development era noua denumire a SC Tower Capital Acquisitions LLC. Asociaţii acestei societăţi, Dan Bărbos şi Aurelian Marius Mărginean, fiind parteneri de afaceri cu Chezan.

Dacă nu construiești rămâi fără teren

Cei care vor să facă o astfel de solicitare și să-și construiască o casă pe un teren primit gratuit de la primărie trebuie să aibă vârste cuprinse între 18 și 35 de ani. Totodată, tinerii nu trebuie să dețină casă sau teren. Cererea de atribuire a terenului se face la consiliul local.

Legea mai precizează că și părinții solicitantului trebuie să completeze declarații pe propria răspundere, pentru că legea îi vizează și pe aceștia: nu trebuie să dețină teren peste 500 de mp în mediul urban sau peste 5000 de mp în mediul rural. Dosarul este analizat în 15 zile de la depunere. În 15 zile de la aprobare, primarul trebuie să pună în aplicare hotărârea, pe bază de proces-verbal. Tinerii care primesc terenul au obligația să înceapă lucrările într-un an de când le-a fost atribuit terenul. În caz contrar, rămân fără el. Pentru a construi casa, trebuie să fie parcurse etapele obligatorii cu privire la obținerea certificatului de urbanism, autorizației de construcție și toate celelalte documente necesare, proiect, etc. După ce este gata casa, cei care au primit gratuit terenul pot solicita să-l cumpere de la stat, iar prețul se stabilește în consiliul local după o expertiză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.