Parlamentarii vor să schimbe legea avocaturii astfel încât avocații să nu poată fi percheziţionați, să nu mai aibă obligaţia de a denunța infracţiunile şi să nu mai fie asimilați funcţionarilor publici, prin urmare să nu li se mai aplice legislația anticorupție. Un alt proiect legislativ, de data aceasta inițiat de senatorul Ioan Ghișe, limitează denunțurile din dosarele penale.
Modificările la legea nr. 51/1995, privind profesia de avocat, sunt discutate de Comisia Juridică a Camerei Deputaților chiar în această dimineață și apoi vor ajunge în plen. Camera Deputaților este cameră decizională la acest proiect de lege, după ce acesta a trecut deja de Senat. Deputaţii din Comisia juridică nu numai că nu au corijat excesele colegilor senatori, ba chiar au plasat şi ei, la rândul lor, diverse fitile în lege. Guvernul a centralizat punctele de vedere ale instituţiilor judiciare precum DNA, Parchetul General şi CSM şi critică modificările la legea avocaturii. “Un regim unic de impunitate în sistemul de drept românesc”, “obstrucţionarea Justiţiei” sunt câteva dintre expresiile folosite în punctul de vedere al Guvernului trimis Camerei Deputaţilor.
Între timp, o altă iniţiativă legislativă vizează denunţătorii. Senatorul Ioan Ghişe vrea ca denunţurile să poată fi făcute doar în primele 30 de zile de la momentul comiterii faptei sau din momentul în care denunţătorul află de săvârşirea presupusei infracţiuni.
Iniţiativa lui Ghişe vine în contextul în care tot mai multe persoane merg la DNA şi denunţă fapte penale sau diverşi inculpaţi aleg să colaboreze cu procurorii şi să denunţe alte infracţiuni comise de alte persoane pentru a-şi uşura situaţia juridică.
Senatorii şi deputaţii jurişti au adăugat noi alineate la articolul 35 al proiectului de lege privind modificarea legii avocaturii.
Potrivit acestor modificări, “nu este admisă ridicarea, sechestrarea sau confiscarea înscrisurilor, a suporturilor de sunet, imagine şi date, a imaginilor şi a altor reprezentări care se află în posesia avocatului”.
Surse judiciare spun că această reglementare dă posibilitatea unui inculpat să se pună la adăpost de ancheta procurorilor, plasând probele care îl incriminează avocatului său, ce nu poate fi percheziţionat.