DNA Cluj și-a retras acuzațiile de spălare de bani și complicitate la spălare de bani în procesul afaceristului Călin Mitică și a altor persoane. Dosarul se destramă de la un termen la altul, potrivit clujust.ro, care scrie despre un „moment istoric” în procesul controversatului om de afaceri. Călin Mitică a oferit o nouă declarație în care a demontat alte acuzații și urmează discutarea excluderii interceptărilor realizate de SRI.

La termenul de vineri, 11 octombrie, patronul Transferoviar și Remarul 16 Februarie, Călin Mitică, a dat o nouă declarație la Tribunalul Cluj. Acesta a arătat că societatea lui a executat silit, în urma unui proces civil câștigat, pentru 80.000 lei, firma Tevpag, despre care procurorii susțin că ar fi avut o relație contractuală fictivă. Mitică a precizat că „nu mai participă la licitații unde vin firmele Reloc Craiova și VFU Pașcani”.

„În împrejurări similare, doar eu sunt trimis în judecată”, a afirmat Mitică, cu referire la faptul că Reloc și VFU nu au fost trimise în judecată nici până în ziua de azi. Avocatul Călin Budișan a completat cu faptul că VFU a și câștigat licitația în defavoarea companiei clujene, care este pusă sub acuzare. „În ce țară trăim? Din 2015, mă implic total în companie, vor să o scoată de pe piață”, a afirmat milionarul clujean.

După declarația lui Mitică, a venit surpriza din partea procurorului DNA Cluj, Daniel Ciumărnean, care a și realizat rechizitoriul. Acesta a înaintat o cerere de schimbare a încadrării juridice, care în fapt este o renunțare la două acuzații, însă juridic nu putea să o numească renunțare, procesul fiind încă pe rol.

Prof. Gheorghiță Mateuț, care îl apără pe Mitică împreună cu avocatul Budișan și colaboratorii lor, a spus în sala de judecată, după ce procurorul Ciumărnean și-a susținut cererea: „Domnul procuror, pe care îl apreciez, face o cerere inedită în favoarea inculpatului. Acuzatorul renunță la una din acuzații”. Și avocatul Milu Timoce a precizat că este o chestiune inedită, intrând într-un dialog didactic cu procurorul despre concurs real și ideal de infracțiuni.

Judecătoarea Georgiana Fărcaș-Hîngan a admis cererea, precizând că este compatibil mecanismul schimbării încadrării din două infracțiuni într-una singură. Potrivit clujust.ro, urmează că instanța să motiveze încheierea de ședință prin care a admis cererea DNA, despre care Mateuț spune că „va fi una istorică”.

Budișan: “ S-a incadrat în toate infracțiunile în afara de spălare de bani”

Călin Budisan, avocatul lui Călin Mitică a explicat pentru Gazeta de Cluj motivele pentru care parchetul a renunțat la acuzația de spălare de bani.

“Este o decizie a Curții Constituționale în care în considerente se explică de ce nu poate fi reținut într-o situație de acest fel pentru ambele infracțiuni. A fost o discuție interesanta prin care s-a reținut în rechiz doar recursul real. Acest fapt se bazează pe codul de procedură penala, articolul 371. Astfel s-a încadrat în toate infracțiunile în afară de spalare de bani”, a declarat Călin Budișan.

Controversatul afacerist, Călin Mitică, care avea sub control SC Transferoviar Grup SA a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie din Cluj, pentru infracţiunile de dare de mită şi spălare de bani. Dosarul DNA implică şi alte nume cunoscute, acuzate de infracţiuni similare.

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a omului de afaceri, Călin Mitică, ce controla SC Transferoviar Grup SA, pentru infracţiunile de dare de mită şi spălare de bani. În acelaşi dosar, a fost trimis în judecată George Mihuţ, fostul director al Salinei Ocna Dej, acuzat de luare de mită şi complicitate la spălare de bani.

Direcţia Naţională Anticorupţie arată că în perioada 7 iulie 2011 – 11 decembrie 2013, omul de afaceri Călin Mitică a dispus remiterea cu titlu de mită, în nouă tranşe succesive, a sumei totale de 87.841 lei către George Mihuţ, la acea dată director al Salinei Ocna Dej, pentru ca acesta din urmă să sprijine interesele de afaceri ale SC Transferoviar Grup SA în relaţia cu Salina Ocna Dej.

“Sprijinul” consta în obţinerea atribuirii, de la autoritatea contractantă Societatea Naţională a Sării SALROM SA (Salina Ocna Dej) a unor contracte de lucrări şi servicii, precum şi derularea acestora în condiţii favorabile intereselor SC Transferoviar Grup SA. Procurorii arată că remiterea sumelor de bani a fost efectuată indirect, într-o formă disimulată, prin decontarea de către SC Transferoviar Grup SA a unor facturi fictive emise de societatea comercială administrată de Adrian Ianchiş şi Cornel Eugen Miclea. Ulterior, sumele astfel transferate au fost retrase din contul bancar al firmei respective şi predate în numerar lui George Mihuţ.

Inculpaţii

Pe lângă cei doi oameni de afaceri trimişi în judecată, în dosar mai sunt implicaţi angajaţi ai ambelor firme. Mădărăşan Kinga, director general la SC Transferoviar Grup SA Cluj Napoca, a remis cu titlu de mită inculpatei Tanasă Elena Lucia, în calitate de director Vânzări, Logistică, Parteneriate în cadrul Societăţii Naţionale a Sării SA, bijuterii din aur în valoare totală de 10.000 lei, o parte dintre acestea fiind procurate de inculpatul Ştefan Adriian. Remiterea bijuteriilor s-a realizat în legătură cu îndatoririle de serviciu ale inculpatei Tanasă Elena Lucia, pentru ca aceasta să avantajeze interesele de afaceri ale SC Transferoviar Grup SA, în cadrul desfăşurării procedurilor privind atribuirea şi menţinerea atribuirii serviciilor de transport de sare (destinată unui combinat din Ungaria) pe calea ferată, precum şi în vederea acceptării inserării unor clauze favorabile intereselor SC Transferoviar Grup SA, în contractele de transport şi actele adiţionale încheiate. De asemenea şi Ianchiş Cosmin Adrian şi Miclea Cornel Eugen, administratori ai unei societăţi comerciale, au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la dare de mită, complicitate la luare de mită şi complicitate la spălare de bani.

Rolul decisiv

Rolul decisiv în acest joc l-a avut Adriian Ştefan, la acea vreme director de infrastructură SC TRANSFEROVIAR GRUP SA, care a pus în practică deciziile inculpatului Călin Mitică privind remiterea celor 87.841,59 lei, în sensul că a iniţiat organizarea efectivă a circuitului financiar, disimulat, realizat prin decontarea unor facturi fictive emise de firma inculpaţilor Ianchiş Cosmin Adrian şi Miclea Cornel Eugen şi a urmărit buna funcţionare a acestuia. Acesta este acuzat în acest dosar de complicitate la dare de mită în formă continuată, complicitate la spălare de bani în formă continuată şi complicitate la dare de mită. Adriian Ştefan nu se află la prima abatere, în perioada 2012-2014, a fost complice într-un grup infracţional organizat, împreună cu Kinga Mădărăşan şi Călin Mitică, cu scopul ca societăţile Transferoviar Grup şi Remarul 16 Februarie, controlate de Călin Mitică, să acapareze cât mai multe lucrări şi servicii atribuite de CFR Călători, Salrom, Sucursala Regională de Căi Ferate Galaţi şi Salina Ocna Dej. Pentru obţinerea acestor contracte, membrii grupului infracţional ar fi dat mită, prin intermediari, în condiţiile în care firmele controlate de Călin Mitică nu aveau capacitatea tehnică şi economică să efectueze lucrările şi serviciile contractate.

Dosarul „Remarul 16 Februarie”

Omul de afaceri Călin Mitică, a mai fost trimis în judecată pe vremea când controla Remarul 16 Februarie S.A. Cluj Napoca, sub acuzaţiile de dare de mită, spălare de bani, instigare la abuz în serviciu, complicitate la dare de mită, complicitate la spălare de bani şi complicitate la cumpărare de influenţă. Alături de acesta au mai fost trimişi în judecată Dumitru Bărbăcuţi, director la Remarul, Alexandru Gavriş Teodor, şef serviciu Automotoare şi, ulterior director de tracţiune în cadrul S.N.T.F.C. CFR Călători S.A., Adriian Ştefan, director de infrastructură al Transferoviar, Laurenţiu Seceleanu, director al Sucursalei CFR Galaţi şi a mai multor şefi şi responsabili din cadrul firmelor lui Mitică şi CFR.

Procurorii DNA îl acuzau pe Mitică că a dat mită, în 12 tranşe succesive, o sumă totală de 414.392 lei lui Alexandru Gavriş ca să sprijine interesele de afaceri ale Remarul astfel încât să obţină contractele de servicii Revizie tip R 7 la Automotoarele Desiro „Săgeata Albastră”, în valoare maximă de 220.990.260 lei şi Revizie tip R8 la automotoarele Desiro „Săgeata Albastră”. Remiterea sumelor de bani a fost efectuată indirect, într-o formă disimulată, prin decontarea de către Remarul a unor facturi fictive, emise de Tevpag Plan (societate comercială controlată de Gavriş), în baza unor acte de recepţie fictive şi prin organizarea unui circuit de decontare bancară cu un titlu fictiv. Directorul Bărbăcuţi a participat în calitate de coautor.

În septembrie 2014, Călin Mitică şi Dumitru Bărbăcuţi i-au determinat pe inculpaţii Cristian Mircea Arnăutu şi Marian Panaite să semneze acte oficiale prin care au omologat în condiţii abuzive operatorul economic privat Remarul, pentru ca această societate să poată participa la licitaţia privind „Servicii de reparaţii tip RR la locomotivele electrice 5100 KW, dotate cu ICOL, valoarea lucrărilor licitate fiind de maxim 55.284.858,72 lei. Omologarea a fost efectuată în condiţiile în care Remarul nu îndeplinea condiţiile legale obligatorii pentru a obţine omologarea în stadiul preliminar, condiţie obligatorie în vederea participării la licitaţie a firmei respective. Astfel, demersurile ilegale efectuate de către Arnăutu şi Panaite au condus în final la câştigarea licitaţiei respective de către Remarul lui Mitică.În perioada martie 2013 – martie 2014, inculpatul Adriian Ştefan a dat mită, în mai multe rânduri, suma totală de 105.665 lei, lui Laurenţiu Seceleanu, pentru ca acesta din urmă să sprijine interesele economice ale Transferoviar.

De-a lungul timpului, Mitică a fost protagonistul unor afaceri profitabile dar şi controversate cu statul român. În 2008, o altă firmă deţinută de Mitică, CFR SIRV, obţinea un contract de de 350 milioane de euro de la CFR pentru repararea a 300 de vagoane. Cealaltă firmă, Remarul 16 Februarie, a câştigat 190 milioane de lei pentru vânzarea către CFR Călători a 40 de rame electrice. În 2014 a scăpat de dosarul Remarul în care fostul diector al CFR Călători Alexandru Noapteş a fost trimis în judecată pentru achiziţia supraevaluată a şase locomotive second-hand.

Acţiunile dubioase ale fostului director Mihuţ George

Beneficiarii produselor de sare de la Salina Ocna Cluj, nu erau trataţi la fel de către fostul director, Mihuţ George, unii erau daţi afară, iar alţii primeau discount. SC E.M. Salt SRL primea discount de 15% şi stătea la poarta Salinei racolând beneficiari cărora le oferea un preţ mai mic cu 5% şi toate acestea cu acordul directorului. O altă firmă protejată de director era SC Nusi SRL Salonta. SC Transaliment a fost dată afară din salină pentru că nu a acceptat condiţiile directorului.

Cea mai mare cantitate de sare industrială era livrată beneficiarului ungar Borsodchem, atât vagonabil cât si auto. Transportul auto, preferatul directorului, este SC Cor&Gab care primea pentru tona de sare transportată, 18 euro, în condiţiile în care aceeaşi firmă transporta sare de la Praid la 14 euro, iar transportul CFR era mult mai ieftin. O altă afacere foarte benefică directorului, pentru care se lupta de când a fost numit era externalizarea activităţii de manevră cu CFU. Toate aceste afaceri sunt făcute de Mihuţ, în cărdăşie cu directorul comercial al SNS Bucureşti, Radu Ene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.