Călin Budişan, prodecanul Baroului Cluj şi căpitanul echipei de avocaţi Dacia Felix, a fost eroul meciului disputat de echipă în semifinala Campionatului Mondial al Avocaţilor Mundiavocat 2016, în care au jucat contra brazilienilor de la Rio de Janeiro.

Echipa a fost la un pas de a deveni campioană mondială, însă împrejurarea de la loviturile de departajare a făcut ca formaţia clujeană să piardă printre degete titlul de campion având în vedere că, doar cu o zi înainte, în semifinale, Dacia Felix învinsese o altă formaţie braziliană – RIO DE JANEIRO ADVOGADOS – tot la penalty-uri.

 

Mundiavocat, un eveniment internaţional

Mundiavocat este un eveniment internaţional care se desfăşoară o dată la doi ani sub forma a patru turnee separate: MundiavocatClassic; Mundiavocat Master; MundiavocatLegend; MundiavocatFive. MUNDIAVOCAT CLASSIC este turneul de fotbal în 11 rezervat tuturor avocaţilor, fără nici o limită de vârstă. MUNDIAVOCAT MASTER este un turneu de fotbal în 11 jucători la care pot participa avocaţi în vârstă de peste 35 de ani. MUNDIAVOCAT LEGEND este turneul de fotbal în 11 jucători pentru avocaţii cu vârsta de peste  45 de ani. MUNDIAVOCAT FIVE este un turneu de fotbal în 5 jucători rezervat tuturor avocaţilor fără limită de vârstă.

Cea de-a XVIII-a ediţie a MUNDIAVOCAT a reunit 104 formaţii de fotbal compuse din avocaţi, echipe care s-au întrecut între ele în 48 de meciuri. Printre echipele aliniate la startul competiţiei s-au aflat şi cele trei formaţii româneşti: LEX EXPERT UNBR, DACIA FELIX CLUJ NAPOCA şi ASA BUCUREŞTI

Campionatul Mondial de Fotbal al Avocaţilor „MUNDIAVOCAT 2016” s-a desfăşurat în perioada 13 – 22 mai 2016 la „LA MANGA”, în Spania, unde au participat 104 formaţii de avocaţi din întreaga lume. Echipa clujeană ”Dacia Felix Cluj” a jucat şi în acest am la finala competiţiei, echipă antrenată de avocatul Călin Budişan.

Campionatele Mondiale se organizează ciclic din doi în doi ani, iar clujenii au participat în turneul Clasic, care este cel mai greu, pentru că nu este limită de vârstă:

”La ultima ediţie a fost cea mai mare participare, peste 104 echipe din 36 de ţări. Cele 104 echipe au fost repartizate pe competiţiile Clasic, care e cea mai grea competiţie şi care a avut 29 de echipe înscrise”, ne-a povestit Călin Budişan.

Potrivit regulamentului Mundiavocat, în fiecare echipă, pe lângă avocaţi, pot fi maxim 3 jucători din profesiile înrudite, astfel că şi-a făcut loc în lotul de la Cluj şi procurorul Mirel Toader de la Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca.

 

Vicecampioni mondiali din 29 de echipe

Anul acesta, portarul şi căpitanul de echipă, Călin Budişan, a fost eroul semifinalei, apărând două lovituri de la 11 metri şi trimiţând echipa Dacia Felix în finala competiţiei. Însă, la fel ca în 2012, echipa clujeană a fost la un pas distanţă de a câştiga titlul de campion, când a fost învinsă tot de o echipă braziliană şi anume OAB MinasGerais.

”Dacia Felix Cluj” a trecut în grupe de două echipe din Argentina şi Korea, apoi în fazele eliminatorii de o echipă din Turcia, de ASA Bucureşti, de avocaţii din Rio de Janeiro, iar în finală a fost învinsă la lovituri de departajare de o altă echipă din Brazilia. Călin Budişan a apărat două penalty-uri în semifinală şi două în finală, fiind nominalizat între cei mai buni trei portari ai competiţiei.

 

”E foarte greu să-ţi formezi o echipă”

Avocatul Călin Budişan ne-a povestit că este foarte greu să formezi o echipă, mai ales că echipa clujeană a participat la MUNDIAVOCAT în şapte ediţii. Pentru a participa la o asemenea competiţie, jucătorii trebuie să aibă experienţă în fotbal şi calităţi necesare, însă aceştia se pot bucura de experienţa pe care o au cei care îi coordonează şi de sfaturile acestora:

”Marea majoritate sunt tineri, suntem 2-3 cu experienţă şi încercăm să coordonam jocul, avem şi experienţa de antrenori. Eu sunt împreună cu Adrian Truşcă – care a fost şi căpitan de echipă la U Cluj şi a jucat şi la CFR. Dragoş Cojocaru este un maestru emerit al sportului, are 80 de ani, a antrenat echipa vicecampioană ce a jucat la Bucureşti la Naţionala României, este un sfătuitor al echipei, e necesar pentru că principiile de bază s-au păstrat chiar dacă unele reguli ale jocului  sau stilul de joc s-au schimbat. Acuma se bazează mai mult pe forţă, dar regulile au rămas aceleaşi”, povesteşte Călin Budişan.

 

Un hobby cu rădăcini adânci

Călin Budişan a jucat fotbal de când era copil, iar acest sport a rămas ”un hobby cu rădăcini adânci”.

Chiar dacă simte şi o dezamăgire pentru că au fost mai aproape ca niciodată pentru a câştiga titlul de campioni mondiali, pentru avocatul Călin Budişan, această realizare rămâne una ”ieşită din comun”:

”Totuşi, e o realizare ieşită din comun să fim vicecampioni mondiali. Şi trăirile, şi practic amintirile pe care le păstrez acolo, sunt o valoare incomensurabilă, sunt nişte trăiri la un nivel de intensitate ieşită din comun şi nişte bucurii ieşite din comun, dar şi dezamăgirea în final, pentru că, chiar dacă ai ajuns acolo într-o finală în care se cântă imnul naţional, unde oamenii se uită la tine, aproximativ 2000 de avocaţi din 36 de ţări, este o senzaţie pe care nu o întâlneşti foarte de la nivel de realizări, chiar dacă şi realizările profesionale sunt de Champions League, în limbaj fotbalistic. Nu poţi înlocui trăirile pe care le ai la nivel de succes în sport. Le mulţumesc coechipierilor pentru efort”.

 

Efort financiar considerabil

Pe lângă muncă şi timp investit, este şi un efort financiar considerabil. Taxa de înscriere e 7.500 de euro. Cazările cu avion şi echipament depăşesc 1.000 de euro de om. Sunt jucători foarte buni, dar cu potenţial financiar redus, în sensul că sunt stagiari şi încă întâmpină dificultăţi majore, trebuie sprijiniţi. Ne-a susţinut UNBR cu 1.000 de euro, Baroul Braşov cu 1.000 de euro, şi Baroul Cluj cu 10.000 de lei. Asta e doar o parte din taxa de participare. Îţi rămâne costurile la 18 oameni, plus diferenţa la taxa de participare, o sumă totală de 25.000 de euro care trebuie acoperită.

”A fost nevoie de foarte multă răbdare, muncă şi investiţie financiară şi ne-a sprijinit şi Baroul Cluj, cel mai substanţial, dar totuşi infirm în economia cheltuielilor în care le-am avut, în sensul că ne-a sprijinit cu 10.000 lei. Costurile totale la o asemenea participare au fost undeva la 25.000 de euro, în condiţiile în care majoritatea jucătorilor, a studenţilor sunt potenţial financiar foarte limitaţi şi nu îşi permit să participe”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.